X
 
 

Откриха "хапчето на вечната младост"

5370 3
photo of Откриха "хапчето на вечната младост"
Снимка: iStock/Guliver
Австралийски учени работят върху лекарство, което може да спре процеса на стареене, съобщи ТАСС.

Основната задача на новото поколение лекарства е да изгони стареещите клетки от тялото, заяви Киф Чан, изследовател в Центъра Питър Маккалъм, предаде БГНЕС.

Децата с по-големи сестри говорят по-добре

Децата с по-големи сестри имат по-добри езикови умения от тези с по-големи братя, сочи скорошно проучване на френски изследователи. В ...

Лекарството, което се разработва от учени от Центъра за рак на Питър Макалам в Мелбърн, трябва да отърве тялото ни от стареещи клетки, като отвори вратата на човечеството за дълголетие без старост. За новото проучване на австралийските микробиолози и генетици разказва порталът Science ABC.

Според учените, стареещите клетки са един от ключовите фактори в процеса на стареене и основната задача на ново поколение лекарства е да ги „изгони” от тялото ни. "Стареещите клетки са загубили способността да се делят, но не са мъртви. Те са по-скоро влегнали клетки - не правят нищо, но остават метаболитно активни", заяви Киф Чан, научен сътрудник в Центъра на Питър Маккалъм. Според него с напредването на възрастта такива „спящи“ клетки в тялото стават все повече и това е факторът, който отключва много свързани с възрастта процеси и заболявания.

Както отбелязват учените, процесът на стареене на клетките не може да бъде изключен от нормалния живот на организма, защото именно клетките на „стареене” са отговорни за заздравяването на рани, ембрионалното развитие и активното функциониране на имунната система. „Ние сме фокусирани върху създаването на целенасочени сенолитици - лекарства, способни да открият„ сънливи “клетки и да ги пуснат отново в активно действие... И подобна технология вече е разработена от нас за лечение на метастази на рак, когато лекарство търси„ събудена “ракова клетка и я убива, тоест ние по същество знаем как да създадем насочено сенолитично лекарство “, добави Чан.

"Има процеси, които е доста трудно да се разделят на полезни и вредни. Например, имунната система реагира на инвазията на инфекция и виждаме възпаление, стареещите клетки работят там, но продължителното възпаление също провокира много заболявания, свързани с възрастта, включително болестта на Алцхаймер, артрита, сърдечно-съдовите проблеми и така нататък.”, заяви Джудит Камписи от института за геронтология Бък в САЩ, предаде БГНЕС.

Останки от древна маймуна разкрива тайни на еволюцията

Останките от древна маймуна помагат на учените да разберат повече за еволюцията на мозъка на човека, пише АФП. Приматът е живял преди ...

Според нея през последното десетилетие е имало бум на изследвания, насочени към спиране или обръщане на процеса на стареене с помощта на лекарства, известни като Senolitics. "Всъщност няма причина, поради която не можете да се наслаждавате на живота на 95, както сте били на 25, просто трябва да се научим как да използваме всичко, което знаем за клетките си.", казва професор Кампис.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Георги Илиев Митев 3 Георги Илиев Митев преди 4 седмици Профил на трол?
    БОЙКОУСПОКОЯВАЩИ ЗА НАС СА БЕЗ ПАРИ. И ВИЖДАМ ВЕЧЕ АЗ БОЖЕСТВЕНА ГЛАВА (ДА КАЖА ТУК ПОХВАЛНИТЕ СЛОВА). ТРИ ПАПИ ПО ГЛАВАТА ГО ГАЛИЛИ И БОГОВЕТЕ НИМБА МУ БЛАГОСЛОВИЛИ. Автор: Георги Илиев Митев
  • Георги Илиев Митев 2 Георги Илиев Митев преди 4 седмици Профил на трол?
    ИРИНА-БОГИНЯТА ЕДНА ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА. ИРИНА "ЗВЕЗДИТЕ" СИ ГИ НАРЕДИ ДРУГИ ПЪК ГИ РАЗРЕДИ. ТЯ УРЕДИТЕ ВЗЕ ДА ПОЛЗВА, ЗА ДА ПОДРЕДИ ВСИЧКИТЕ ЗВЕЗДИ И ПЛАНЕТИТЕ ГИ НАТОВАРИ ДРУГИ ПЪК ГИ РАЗТОВАРИ, ЗА ДА УРЕДИ ВСИЧКИТЕ БЕДИ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    Да бе, да! Спираш стареенето и цял живот в първи клас...
missing image
Спецполицаи изведоха барикадиралия се софиянец

Полицията изведе от дома му 57-годишния мъж, който се барикадира в дома си в столичния квартал "Овча купел". По време на операцията няма пострадали...