Откриха "хапчето на вечната младост"

10993
Откриха "хапчето на вечната младост"
Снимка: iStock/Guliver

Австралийски учени работят върху лекарство, което може да спре процеса на стареене, съобщи ТАСС.

Основната задача на новото поколение лекарства е да изгони стареещите клетки от тялото, заяви Киф Чан, изследовател в Центъра Питър Маккалъм, предаде БГНЕС.

Децата с по-големи сестри говорят по-добре

Децата с по-големи сестри имат по-добри езикови умения от тези с по-големи братя, сочи скорошно проучване на френски изследователи. В р...

Лекарството, което се разработва от учени от Центъра за рак на Питър Макалам в Мелбърн, трябва да отърве тялото ни от стареещи клетки, като отвори вратата на човечеството за дълголетие без старост. За новото проучване на австралийските микробиолози и генетици разказва порталът Science ABC.

Според учените, стареещите клетки са един от ключовите фактори в процеса на стареене и основната задача на ново поколение лекарства е да ги „изгони” от тялото ни. "Стареещите клетки са загубили способността да се делят, но не са мъртви. Те са по-скоро влегнали клетки - не правят нищо, но остават метаболитно активни", заяви Киф Чан, научен сътрудник в Центъра на Питър Маккалъм. Според него с напредването на възрастта такива „спящи“ клетки в тялото стават все повече и това е факторът, който отключва много свързани с възрастта процеси и заболявания.

Както отбелязват учените, процесът на стареене на клетките не може да бъде изключен от нормалния живот на организма, защото именно клетките на „стареене” са отговорни за заздравяването на рани, ембрионалното развитие и активното функциониране на имунната система. „Ние сме фокусирани върху създаването на целенасочени сенолитици - лекарства, способни да открият„ сънливи “клетки и да ги пуснат отново в активно действие... И подобна технология вече е разработена от нас за лечение на метастази на рак, когато лекарство търси„ събудена “ракова клетка и я убива, тоест ние по същество знаем как да създадем насочено сенолитично лекарство “, добави Чан.

"Има процеси, които е доста трудно да се разделят на полезни и вредни. Например, имунната система реагира на инвазията на инфекция и виждаме възпаление, стареещите клетки работят там, но продължителното възпаление също провокира много заболявания, свързани с възрастта, включително болестта на Алцхаймер, артрита, сърдечно-съдовите проблеми и така нататък.”, заяви Джудит Камписи от института за геронтология Бък в САЩ, предаде БГНЕС.

Останки от древна маймуна разкрива тайни на еволюцията

Останките от древна маймуна помагат на учените да разберат повече за еволюцията на мозъка на човека, пише АФП. Приматът е живял преди 2...

Според нея през последното десетилетие е имало бум на изследвания, насочени към спиране или обръщане на процеса на стареене с помощта на лекарства, известни като Senolitics. "Всъщност няма причина, поради която не можете да се наслаждавате на живота на 95, както сте били на 25, просто трябва да се научим как да използваме всичко, което знаем за клетките си.", казва професор Кампис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com