Откриха къде се е скрил един от най-кръвожадните пирати на XVII век

62904
Откриха къде се е скрил един от най-кръвожадните пирати на XVII век
Снимка: iStock

Сребърни монети и наскоро открити документи потвърждават версията, че известният английски пират Хенри Евъри, за когото бил обявен първият световен лов, се е скрил в Нова Англия, преди да отплава за Ирландия и да изчезне с вятъра, пише Phys.org.

„Днес има все повече неоспорими доказателства, че Евъри се е укривал от правосъдието в американските колонии“, казва историкът Джим Бейли, който е прекарал много години в опити да разгадае мистериозното изчезване на един от най-безмилостните пирати на XVII век.

Изображение на Хенри Евъри от XVIII век (Неизвестен автор / Public Domain)

Преди няколко години Бейли открил необичайна монета с арабски надпис в Мидълтаун, Роуд Айлънд (САЩ). Изследванията потвърдили, че тази монета е сечена през 1693 г. в Йемен. След това Бейли изяснил, че тази сребърна монета е от съкровище на стойност милиони долари, което Хенри Евъри и неговата банда безочливо заграбили по време на нападение срещу тежко въоръжения търговски кораб Gang-i-Sawai. Този кораб принадлежал на владетеля на Моголската империя (ислямска държава, просъществувала на Индийския субконтинент от 1526 до 1858 г.; до края на XVII век обединява почти цяла днешна Индия) Аурангзеб. Евъри и неговите пирати нападнали този кораб и неговия ескорт на 7 септември 1695 г. Смята се, че тогава пиратът успял да плячкоса около половин милион златни и сребърни монети.

Историческите хроники разказват, че Евъри лично и членове на неговия екипаж са изтезавали и убивали пътниците на търговския кораб, след което са отплавали за Бахамските острови със заграбеното. Това събитие, заедно с другите престъпления на Евъри, накарало английския крал Уилям III да обяви огромна награда за залавянето на пирата.

Прокламацията за залавянето на Хенри Евъри с награда от 500 лири стерлинги, издадена от Тайния съвет на Шотландия на 18 август 1696 г. (National Library of Scotland / Public Domain)

Към днешна дата, по думите на Бейли, вече са открити 26 монети в Нова Англия (регион на САЩ, който включва щатите Мейн, Върмонт, Ню Хемпшир, Масачузетс, Кънектикът и Роуд Айлънд), които също са били на заловения кораб.

Друго доказателство за присъствието на Евъри в английските колонии е откриването в щата Роуд Айлънд на малък къс злато и още две арабски сребърни монети. Според Бейли този къс самородно злато е добит на територията на Златния бряг на Африка (днешна Гана), център на търговия с роби в края на XVII и началото на XVIII век. Известно е, че Евъри е плячкосал значително количество злато, докато плавал край бреговете на Западна Африка.

Картина от началото на ХХ век, изобразяваща срещата на Евъри с внучката на император Аурангзеб и нейната свита. (John Ward Dunsmore / Public Domain)

Но сега Бейли има повече доказателства, че Хенри Евъри се е укривал в Америка. Историкът открил стари записи, според които корабът, заловен от пиратите на Евъри, е пристигнал през 1696 г. в Нюпорт, Роуд Айлънд. Освен това други документи разкриват, че той е имал планове да отплава от Бахамите до Нова Англия и след това до Ирландия.

„Смятам, че Евъри е бил в колониите повече от месец и вероятно е претеглял различни възможности: да остане тук или да се върне в Англия“, казва Бейли. И пиратът е избрал последния вариант.

Сега историкът иска да изясни какво се е случило с Евъри, след като е изчезнал след пребиваването си в Индия през лятото на 1696 г. Самият Хенри Евъри е станал вдъхновение за героите на няколко приключенски романа. Също в компютърната игра Uncharted 4 главните герои търсят съкровищата на този кръвожаден пират. Въз основа на тази игра е заснет филмът Uncharted с участието на Том Холанд, Марк Уолбърг и Антонио Бандерас, който излезе тази година.

ОЩЕ: Химичен анализ потвърди мястото на гибелта на XIX римски легион

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com