Откриха моноклонално антитяло, което може да е отговор срещу всички варианти на КОВИД

7802
Откриха моноклонално антитяло, което може да е отговор срещу всички варианти на КОВИД
Снимка: Pixabay

Молекулярни биолози от Китай откриха антитяло 35B5, способно да се свързва с най-стабилния участък в структурата на S-протеина на коронавируса и да неутрализира всички негови варианти - поне такава е заявката на база работата им. Първите резултати от експериментите с тези молекули са разкрити в статия в цифровата библиотека bioRxiv. Припомняме, че там излизат чернови на научни изследвания, които тепърва трябва да бъдат потвърдени от научен екип.

Какво е важно - че експериментите не са правени с хора, а са лабораторни т.е. при кръвни проби и върху мишки.

До 3 седмици САЩ ще разберат ефективността на ваксините срещу новия вариант Омикрон

САЩ очакват до 2-3 седмици да получат информация колко ефективни са наличните ваксини срещу новия вариант Омикрон. Това съобщи в неделя...

"Получените от нас изображения показаха, че молекулата 35B5 се свързва с част от S-протеина на коронавируса, която всъщност не се променя в хода на еволюцията на SARS-CoV-2. Това позволява тези данни да се използват не само за създаване на антитела, но и за разработване на универсална ваксина срещу всички варианти на коронавируса", пишат учените. Това може да стане на база открит епитоп, който може да послужи за основа на универсална ваксина.

Екип от китайски изследователи, ръководен от професор Ден Кай от университета "Сун Ят-сен" в Гуанджоу, Китай, е идентифицирал уникално антитяло в кръвна проба от преболедувал коронавируса китайски жител, което е еднакво ефективно при неутрализирането на всички разпространени варианти на SARS-CoV-2. Тази молекула, наречена 35В5, е открита при мащабно проучване, насочено към изследване на голям брой кръвни проби на жители на Китай, страдали от тежък COVID-19. Учените изолират от тях култури от В-клетки, произвеждащи антитела, и наблюдават кои вирусни частици могат да атакуват.

Универсалното антитяло

Тези търсения помогнали на учените да идентифицират две молекули - 35B5 и 32C7, чиито дори малки концентрации активно неутрализират частиците на първата разновидност на SARS-CoV-2. Последвалите експерименти показват, че антитялото 35В5 е също толкова ефективно срещу щамовете Бета и Делта на коронавируса, докато силата на действието на втората молекула намалява драстично. Но е възможно първото антитяло да има добър резултат и срещу Омикрон - засега не е потвърдено дори лабораторно.

До 3-4 месеца може да има одобрена ваксина срещу варианта Омикрон

Адаптирана ваксина срещу новия вариант на COVID-19 Омикрон може да бъде одобрена до 3-4 месеца. Това заяви изпълнителният директор на Е...

Учените са получили подобни резултати при експерименти с мишки, заразени с всички разпространени щамове на коронавируса. Антитялото 35В5 предпазва всички гризачи от смърт и тежки белодробни увреждания, докато ефективността на втората молекула значително намалява в борбата с новите варианти на SARS-CoV-2.

Универсалният характер на действието на антитяло 35В5, както показват снимките от криоелектронния микроскоп, се дължи на факта, че тази молекула се свързва с частта от S-протеина на коронавируса, която почти не се променя при еволюцията на SARS-CoV-2. Структурата му е еднаква за всички разновидности на коронавируса, включително и за наскоро идентифицирания вариант Омикрон.

Според професор Ден Кай и колегите му, същият този участък може да се използва като "мишена" за създаване на универсални ваксини, способни да потискат всички съществуващи варианти на коронавируса, както и бъдещите разновидности, които може би ще се появят през следващите месеци и години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно