Откриха нов вирус, подобен на COVID-19, в китайски прилепи

3254
Откриха нов вирус, подобен на COVID-19, в китайски прилепи
Снимка: Getty Images

Учени откриха нов вирус, подобен на COVID, който има сериозен потенциал да премине към хора и добитък, изправяйки потенциално света пред нова здравна криза, съобщи в. “Дейли телеграф”. Заразата е идентифицирана след изследване на прилепи в Южен Китай, предава 24 часа.

В съвместен проект китайски и австралийски експерти взели проби от 149 прилепа в провинция Юнан, която граничи с Лаос и Мианмар. Така те открили цели 5 потенциални опасности, “които вероятно са патогенни за хората или добитъка”. Сред тях била и зараза, наподобяваща тази на COVID-19. “Това означава, че вируси, подобни на SARS-CoV-2, все още циркулират в китайските прилепи и продължават да представляват риск от поява при хората”, обясни проф. Еди Холмс, вирусолог от Университета в Сидни и съавтор на доклада.

Арктика може скоро да предизвика следваща пандемия

Със затоплянето на света и продължаващото топене на ледниците Арктика може да се превърне в "плодородна почва" за нови вирусни пандемии...

Изследването е публикувано предварително, преди да получи рецензия, но показва, че прилепите редовно са били заразени по едно и също време от различни източници. Това е важен фактор, защото демонстрира потенциала на съществуващите вируси да разменят части от своя генетичен код – процес, известен като рекомбинация – за образуване на нови патогени. “Основният извод е, че отделните прилепи могат да съдържат множество различни видове вируси, като понякога ги приемат едновременно”, поясни проф. Джонатан Бол, вирусолог от Университета в Нотингам.

Експерти от руското правителство признаха съществуването на друг вирус, също много подобен на COVID - Khosta-2, едва миналия май. Невижданият досега патоген беше открит в проби от прилепи в националния парк Сочи, събрани между март и октомври 2020 г. - година по-рано.

Американски вирусолози, които са извършили експерименти с патогена, предупредиха, че Khosta-2 е в състояние да се прикрепя към човешките клетки с лекота - по същия начин, както го прави COVID. Те допълниха, че заразата е “напълно устойчива” на ваксините, използвани по време на пандемията. “Такива съпътстващи инфекции, особено със сродни на COVID-19 зарази, дават на вируса възможност да разменя критични части от генетична информация, което естествено води до нови варианти”, казва проф. Бол.

Тези изследвания са важна моментна снимка на еволюцията на вариантите на коронавируса, както и на възможността те да се рекомбинират и да прерастват редовно в нов вид, добави неговият колега Стюарт Нийл, ръководител на катедрата по инфекциозни болести в Кралския колеж в Лондон. По негови думи това показва “ясна и настояща заплаха от нови ефекти върху хората”.

Живи ли са вирусите или не?

Говорим за вирусите като за убийци, дошли да превземат тялото ни и да ни наранят, но живи ли са всъщност те? Професорът в Калифорнийски...

Около 400 хил. души в Южен Китай и Югоизточна Азия се заразяват с вируси, пренасяни от прилепи, всяка година, показва анализът към проучването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com