Преболедувалите COVID-19 може да не се нуждаят от втора доза ваксина

6494
Преболедувалите COVID-19 може да не се нуждаят от втора доза ваксина
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако вече сте се възстановили от инфекция с COVID-19, може да не се нуждаете от втора доза ваксина. Това съобщава "Стъди Файндс“, цитирано от БГНЕС.

Изследователи от Пенсилванския университет казват, че при тези, които са преживели инфекция с COVID-19, се наблюдава "силен отговор от антитела" при първата им доза ваксина. Изследването им обаче открива "малко имунни ползи“ след прилагане на втора доза. С други думи, пациентите с коронавирус може да не се нуждаят от тази доза месец по-късно.

Лекар: Първите ваксини на бебето трябва да се отложат, ако майката е с активна COVID инфекция

Случаите на усложнения при бременни жени, а и при малки деца и бебета, засегнати от COVID-19, са причина за все повече въпроси. За да б...

За тези, които все още не са се срещали с COVID, авторите на изследването подчертават колко е важно да получат и двете си дози ваксина. Проучването установява, че при тези индивиди има цялостен имунен отговор едва след втората доза.

"Тези резултати са обнадеждаващи както за краткосрочната, така и за дългосрочната ефикасност на ваксината и това допринася за нашето разбиране за имунния отговор на иРНК ваксината чрез анализ на паметта на В-клетките“, казва главният автор на изследването, д-р Джон Уери, председател на катедрата по системна фармакология и транслационна терапия и директор на Пенсилванския институт по имунология.

Винаги, когато човешката имунна система се сблъска с нова инфекция или ваксинация, се случват две неща. Първото е производството на съответни антитела, осигуряващи незабавен имунитет, а второто е създаването на памет на В-клетките, което помага за по-дългосрочен имунитет. Това изследване е сред първите, които показват, че паметта на B-клетъчните реакции варира след ваксинацията в зависимост от това дали индивидът е имал COVID по-рано. "Това усилие за изследване на паметта на В-клетките е важно за разбирането на дългосрочната защита и способността да се реагира на варианти", каза Уери.

Учените са изследвали 44 здрави индивида по време на тяхната ваксинация с BioNTech/Pfizer или Moderna. Сред тази група 11 вече са се възстановили от инфекция с COVID-19. Екипът е събирал кръвни проби за "дълбоки имунни анализи“ както преди, така и след ваксинациите им. Тези анализи затвърждават убеждението, че хората, които вече са се възстановили от вируса, се нуждаят само от една доза ваксина.

Колко време трае имунитетът срещу COVID-19 след ваксиниране и преболедуване?

Коронавирусът може да се окаже като грип, който изисква ваксиниране всяка година, тъй като циркулиращите варианти мутират бързо, а имун...

Забележително е, че подобни изследвания, проведени специално върху мутацията D614G и южноафриканския вариант B.1.351 на COVID, дават подобни констатации. "Това е важно за вземане предвид, докато се обмислят стратегии за ваксиниране в бъдеще и за потенциалните вирусни варианти“, обяснява Уери. "Ако циркулиращите антитела отслабнат с времето, нашите данни показват, че трайните В-клетки с памет могат да осигурят бърз източник на защита срещу повторно излагане на COVID-19, включително на други варианти", допълва специалистът.

Изследователите от Университета в Пенсилвания са провели също и изследвания относно страничните ефекти на ваксинацията. Въпреки че те включват само хора, които никога не са били заразени, изследователите казват, че изпитването на странични ефекти след ваксинация като треска, студени тръпки и главоболие всъщност може да сигнализира за по-силен имунен отговор. Субектите, които съобщават за такива странични ефекти, също показват по-силни следваксинационни серумни антитела, но не и В-клетки с памет.

"Обръщаме се към тези, които се притесняват от странични ефекти - те не са непременно нещо лошо. Те всъщност могат да бъдат показател за още по-добър имунен отговор“, заключава Уери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com