Предупреждение: Сексът може да бъде смъртоносен

9515
Предупреждение: Сексът може да бъде смъртоносен
Снимка: iStock

Сексът има много полезни физически и психологически ефекти като понижаване на високото кръвно налягане, подобряване на имунната система и подпомагане на по-добрия сън. Физическият акт на секса и оргазмът освобождават хормона окситоцин, т.нар. хормон на любовта, който е важен за изграждането на доверие и връзки между хората.

Но има и тъмна страна: всяка година се регистрират случаи на смърт по време на или малко след секс. Честотата на тези случаи, за щастие, е изключително ниска и съставлява 0,6% от всички случаи на внезапна смърт, съобщава "Сайънс Алерт", цитиран от БГНЕС.

Опасен ли е сексът при проблеми със сърцето?

Смъртните случаи по време на секс представляват само 0,2% от всички смъртни случаи от сърдечен удар, установиха британски изследователи...

Съществуват много причини, поради които това се случва на хората. В повечето случаи то е причинено от физическото натоварване на сексуалната активност или от лекарства, отпускани с рецепта (например лекарства за лечение на еректилна дисфункция), или от незаконни наркотици, като кокаин.

Рискът от всякаква внезапна сърдечна смърт е по-висок с напредването на възрастта. Съдебномедицинско проучване от Германия на 32 000 случая на внезапна смърт за период от 33 години установява, че 0,2% от случаите са настъпили по време на сексуална активност. Внезапната смърт е настъпила предимно при мъже (средна възраст 59 години), а най-честата причина е била сърдечен удар, известен още като инфаркт на миокарда. Проучванията на внезапната сърдечна смърт и сексуалната активност в САЩ, Франция и Южна Корея показват сходни резултати.

Неотдавна обаче изследователи от университета "Сейнт Джордж" в Лондон установиха, че това явление не се ограничава само до мъжете на средна възраст. В проучването, което е публикувано в JAMA Cardiology, е изследвана внезапната сърдечна смърт при 6847 случая, насочени към Центъра по сърдечна патология в "Сейнт Джордж" в периода между януари 1994 г. и август 2020 г. От тях 17 (0,2%) са настъпили по време на или в рамките на един час след сексуална активност. Средната възраст на смъртта е 38 години, а 35 процента от случаите са настъпили при жени, което е повече, отколкото в предишни проучвания.

Тези смъртни случаи обикновено не са били причинени от сърдечни пристъпи, както се наблюдава при по-възрастните мъже. В половината от случаите (53%) е установено, че сърцето е структурно нормално и причината за смъртта е внезапно нарушен сърдечен ритъм, наречен синдром на внезапна аритмична смърт. Промененият сърдечен ритъм може да причини липса на кислород (миокардна исхемия) и да доведе до внезапен сърдечен арест, при който сърцето спира да бие.

Колкото по-често се прави секс, толкова по-плътна е съответната зона в мозъка

Област в мозъка, свързана с гениталиите при жените и реагираща на докосването им, е открита от немски учени. Установено е, че тази обла...

Това ново проучване показва, че внезапната сърдечна смърт при хора под 50-годишна възраст се дължи главно на синдрома на внезапната аритмична смърт или на кардиомиопатии. По-младите възрастни, които са били диагностицирани с тези заболявания, трябва да потърсят съвет от своя кардиолог относно риска, свързан със сексуалната активност. Все пак ниската честота на смъртните случаи в тези проучвания предполага, че рискът е много нисък - дори при хора със съществуващи сърдечни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com