Предупреждение: Сексът може да бъде смъртоносен

9515
Предупреждение: Сексът може да бъде смъртоносен
Снимка: iStock

Сексът има много полезни физически и психологически ефекти като понижаване на високото кръвно налягане, подобряване на имунната система и подпомагане на по-добрия сън. Физическият акт на секса и оргазмът освобождават хормона окситоцин, т.нар. хормон на любовта, който е важен за изграждането на доверие и връзки между хората.

Но има и тъмна страна: всяка година се регистрират случаи на смърт по време на или малко след секс. Честотата на тези случаи, за щастие, е изключително ниска и съставлява 0,6% от всички случаи на внезапна смърт, съобщава "Сайънс Алерт", цитиран от БГНЕС.

Опасен ли е сексът при проблеми със сърцето?

Смъртните случаи по време на секс представляват само 0,2% от всички смъртни случаи от сърдечен удар, установиха британски изследователи...

Съществуват много причини, поради които това се случва на хората. В повечето случаи то е причинено от физическото натоварване на сексуалната активност или от лекарства, отпускани с рецепта (например лекарства за лечение на еректилна дисфункция), или от незаконни наркотици, като кокаин.

Рискът от всякаква внезапна сърдечна смърт е по-висок с напредването на възрастта. Съдебномедицинско проучване от Германия на 32 000 случая на внезапна смърт за период от 33 години установява, че 0,2% от случаите са настъпили по време на сексуална активност. Внезапната смърт е настъпила предимно при мъже (средна възраст 59 години), а най-честата причина е била сърдечен удар, известен още като инфаркт на миокарда. Проучванията на внезапната сърдечна смърт и сексуалната активност в САЩ, Франция и Южна Корея показват сходни резултати.

Неотдавна обаче изследователи от университета "Сейнт Джордж" в Лондон установиха, че това явление не се ограничава само до мъжете на средна възраст. В проучването, което е публикувано в JAMA Cardiology, е изследвана внезапната сърдечна смърт при 6847 случая, насочени към Центъра по сърдечна патология в "Сейнт Джордж" в периода между януари 1994 г. и август 2020 г. От тях 17 (0,2%) са настъпили по време на или в рамките на един час след сексуална активност. Средната възраст на смъртта е 38 години, а 35 процента от случаите са настъпили при жени, което е повече, отколкото в предишни проучвания.

Тези смъртни случаи обикновено не са били причинени от сърдечни пристъпи, както се наблюдава при по-възрастните мъже. В половината от случаите (53%) е установено, че сърцето е структурно нормално и причината за смъртта е внезапно нарушен сърдечен ритъм, наречен синдром на внезапна аритмична смърт. Промененият сърдечен ритъм може да причини липса на кислород (миокардна исхемия) и да доведе до внезапен сърдечен арест, при който сърцето спира да бие.

Колкото по-често се прави секс, толкова по-плътна е съответната зона в мозъка

Област в мозъка, свързана с гениталиите при жените и реагираща на докосването им, е открита от немски учени. Установено е, че тази обла...

Това ново проучване показва, че внезапната сърдечна смърт при хора под 50-годишна възраст се дължи главно на синдрома на внезапната аритмична смърт или на кардиомиопатии. По-младите възрастни, които са били диагностицирани с тези заболявания, трябва да потърсят съвет от своя кардиолог относно риска, свързан със сексуалната активност. Все пак ниската честота на смъртните случаи в тези проучвания предполага, че рискът е много нисък - дори при хора със съществуващи сърдечни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно