Проф. Николай Овчаров: Свищов е българската резиденция на Дракула

17733
Проф. Николай Овчаров: Свищов е българската резиденция на Дракула
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Свищов е българската резиденция на Дракула. Това каза в интервю за агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров за новата си книга „Дракула - българската версия“.

Археологът обърна внимание, че Дракула остава известно време на българския бряг на Дунав и в тези крепости, включително Свищовската той пребивава през зимата на 1462 г.

Овчаров: Ще популяризираме Свищов като културно-историческа дестинация

Желанието ни е чрез археологическите проучвания на средновековната крепост „Калето“ да популяризираме Свищов като дестинаци...

„Ето защо ние наричаме образно Свищов – българската резиденция на Дракула. Той е бил там известно време, може би няколко дни, може би повече, в замъка, който е превзел преди това“, посочи още проф. Овчаров.

Той уточни, че неговите разкопки в Свищов са започнали миналата година на Свищовското кале. По думите му става въпрос за цитаделата на средновековния български град Свищов. 

„Тя е известна още от българските времена преди да паднем под османска власт. Знае се от османските хронисти, че този замък се е отбранявал до последно срещу османските пълчища. Пада едва тогава, когато свършват припасите. По-късно османците разбират колко е важна тази крепост, тъй като тя пази един от бродовете на река Дунав и я укрепяват допълнително. Тя съществува чак до 19. век и играе важна роля като защита на Османската империя. Именно тогава се случва едно от тези събития. Става дума за 1462 г. и за Влад Цепеш – Дракула, който е един от най-последователните борци срещу османската напаст. Неговата армия е значително по-малка, но той компенсира това нещо със своята агресивност, своят ум и неочаквани акции“, разказа археологът.

Той поясни, че такава е акцията от 1462 г., когато зимата е била много тежка, много сурова и река Дунав замръзва изцяло.

Държавата е отпуснала с 1 милион лева повече за археологически проучвания

Министърът на културата Боил Банов посети днес напълно разкрития „Град на мъртвите” на Перперикон, където бе обявен за закр...

„Тогава той със своята армия прекосява Дунав, започва да атакува крайдунавските крепости. Всичко това знаем много добре от едно негово запазено писмо до унгарския крал. Унгария през това време се очертава като най-сериозната сила по пътя на османските орди към сърцето на Европа. В това писмо Влад призовава крал Матиаш да дойде да му помогне, защото той вече е започнал голямата кръстоносна битка за утвърждаването на християнството и възпирането на османците, като е преминал Дунав и е завладял много крепости. Тук се проявява неговата жестокост, той описва доста стриктно колко хора са екзекутирани от него. Няколко десетки хиляди хора загиват в тази акция, в тези градове. Само в Свищов той пленява и забива на кол 400 турци, които са отбранявали града при превземането му“, каза още проф. Овчаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com