Професор-дерматолог говори за още 2 изследвания, дискутиращи риск от рак на кожата и лекарства за кръвно

4542
Професор-дерматолог говори за още 2 изследвания, дискутиращи риск от рак на кожата и лекарства за кръвно
Снимка: личен архив

Специализирана международна медицинска литература ни подкрепя изцяло в твърденията ни и наблюденията ни, касаещи рискът от меланоми след сартани и тиазидни диуретици. Американски дерматолози предоставиха научни данни на Българското дружество по дерматологична хирургия и на българското общество, касаещи потенциалния риск от приложението на ангиотензин рецепторните антагонисти или т. нар. сартани, които още преди 5 години са описани като рискови в рамките на много сериозни интернационални изследвания. Това каза пред Actualno.com дерматологът проф. Георги Чернев, бивш ръководител на кожната клиника на МВР болница в София.

Става въпрос за следните две проучания - първото, което изследва връзката между най-често предписваните лекарства в САЩ и появата на рак на кожата и второто, което е посветено на три вида кожен рак (злокачествена меланома (MM), базално-клетъчен карцином (BCC) и плоскоклетъчен (сквамозно-клетъчен) карцином (SCC)) и свързани ли са с употребата на сартани (ангиотензин рецепторни блокери), тиазиди и инхибитори на ангиотензин конвертиращ ензим. Специално при второто изследване заключението е, че има "сигнална лампичка" и следва да се направят допълнителни изследвания, както и да се образоват медицински лица и пациенти по темата - особено тези пациенти с повишен риск от развитие на рак на кожата.

Трудно за намиране проучване с данни за лекарства за кръвно с повишен и значително повишен риск от рак на кожата

Някои антихипертензивни лекарства (т.е. лекарства, които се ползват за лечение на хипертония), може да увеличат риска от рак на кожата ...

"Нека преценката за тези данни бъде индивидуална на всеки учен, лекар и пациент, но нека бъдат информирани и за международните проучвания, които изцяло ни подкрепят и искат дори и туморната тъкан от меланомите, които сме оперирали - за последващи анализи. Нееднократно съм заявявал дори в научните си трудове, че отрицателните резултати в науката и клиничните наблюдения - именно те са по-ценни! Именно защото са спонтанни и не са пречупени през призмата на корпоративните интереси. Не да лекуваме рака със скъпи медикаменти, а да имаме превентивна здравна политика, разум и разсъдък, които да минимализират именно възможността туморите да се появяват въобще! Това несъмнено дразни фармацевтичните фирми, които печелят от високата заболяваемост, макар и да звучи жестоко", подчерта проф. Чернев.

"Имайки предвид над двегодишното бездействие на институциите и десетките ракови форми, които регистрираме, искам да заявя открито, че липсата на адекватни държавнически решения в тази насока има пагубно действие за десетки пациенти, които ние сме установили, че са развили рак след приема на сартани и хидрохлоротиазидни диуретици. Неглижирано от правителството. Дали резултатите на американската дерматологична школа ще помогнат за "избистрянето" на мозъчната дейност на управляващите, скептицизма сред част от колегите, критичните нотки към официализиарането на данните ни, остава да се гадае. Международната общност не поставя под съмнение наблюденията ни и класифицира първия описан от нас меланом след употереба на "Ексфордж" и "Диован" на "Новартис" като тежка първа медикаментозна реакция след оригинала на валсартан", настоя проф. Чернев, цитирайки следната своя и на свои колеги призната публикация от германската издателска група Springer.

Още: Трудно за намиране проучване с данни за лекарства за значително повишен риск от рак на кожата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно