Проучване: Около 30% от излекуваните от COVID-19 остават с малко антитела

9283
Проучване: Около 30% от излекуваните от COVID-19 остават с малко антитела
Снимка: iStock/Guliver

Около една трета от излекуваните от COVID-19 остават с твърде малко антитела срещу вируса, което ги прави уязвими за повторна зараза и способни да разпространят болестта отново, сочат данните на китайско изследване.

От него става ясно, че младите хора във възрастовата група 15-39 години са с най-ниски нива на антитела. В сравнение с тях тройно по-високо ниво на антитела има в  кръвта на хора от възрастовата група 60-85 години. Това показват последни проучвания на учени от университета Фу-тан в Шанхай, Китай, ръководени от проф. Хуанг Джингхе, цитирани от чешкия сайт lidovky.cz. Данните са първоначални и все още не са проверени, подчертават от "24 часа".

Светът напредва срещу коронавируса: Изследвания с лекарства, ваксини и нови тестове

Три болници в американския щат Масачузетс са получили разрешение за провеждане на първите клинични изпитания в страната на японското ле...

Проучването работи със 175 възстановени от COVID-19 пациенти. Сред тях у 10 не са открити антитела на по-късна дата, а при други 42-ма нивата на антитела в кръвта са били толкова ниски, че лекарите са били скептични дали тези стойности биха им осигурили додсатъчна защита при нова атака на вируса.

С 1000 бързи теста сканират Банско за COVID-19

Тогава работи ли при коронавируса принципът  на колективния имунитет? Според изследователите, може и да не работи: "Нашите открития са клинични наблюдения от фронтовата линия. Данни от други части на света също ще са необходими, за да се направят заключения", подчертава Джингхе.

В Китай има данни за хора, които след лечение от коронавирус, са се заразили повторно. Остава неясно дали възстановяването им е било пълно или са изчезнали само симптомите, а вирусите са останали в кръвта.

Все още не е възможно да се каже със сигурност какъв дял антитела е нисък и какъв - достатъчен за изградане на имунитет срещу COVID-19.

Нова надежда за лечение на коронавирус

Противопаразитният препарат "Ивермектин" може да се окаже ефективен при лечението на коронавирус, смятат австралийски учени. Препа...

Все по-сигурно обаче изглежда това, че в световен мащаб са открити едва между 6% и 15% от реалния брой на заразените с новия коронавирус. Предполага се, че още в края на март десетки милиони хора по света вече са били заразени.

Проучване на университета в Гьотинген, Германия, публикувано в авторитетното сп. "Лансет" твърди, че официалните данни за хората с COVID-19 може да се окажат крайно занижени.

Според данните, в САЩтрябва да има повече от 10 млн. души с диагноза коронавирус, в Испания - над 5 млн., в Италия - около 3 млн., а в Англия - 2 млн. души.

За сметките си изследователите използвали нивото на смъртност от COVID-19 и средното време от заразяването до леталния изход, пише Нюз.ру.

САЩ продължават с негативните рекорди на тема "коронавирус"

Лекари от "Св. Анна" създадоха ръководство за коронавирус

Двама млади лекари от УМБАЛ „Св. Анна“-София създадоха кратко ръководство за това какво е Covid-19 и как да се предпазим от...

Междувременно според от Института по здраве, метрики и оценка на Сиатълския университет предупреждават, че това е “първата вълна” на пандемията. Според прогнозите им общият пик на смъртността в Европа ще настъпи през третата седмица на април. Според математически модел на университета в Европаще умрат 151 680 души до лятото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com