Проучване: Около 30% от излекуваните от COVID-19 остават с малко антитела

9245
Проучване: Около 30% от излекуваните от COVID-19 остават с малко антитела
Снимка: iStock/Guliver

Около една трета от излекуваните от COVID-19 остават с твърде малко антитела срещу вируса, което ги прави уязвими за повторна зараза и способни да разпространят болестта отново, сочат данните на китайско изследване.

От него става ясно, че младите хора във възрастовата група 15-39 години са с най-ниски нива на антитела. В сравнение с тях тройно по-високо ниво на антитела има в  кръвта на хора от възрастовата група 60-85 години. Това показват последни проучвания на учени от университета Фу-тан в Шанхай, Китай, ръководени от проф. Хуанг Джингхе, цитирани от чешкия сайт lidovky.cz. Данните са първоначални и все още не са проверени, подчертават от "24 часа".

Светът напредва срещу коронавируса: Изследвания с лекарства, ваксини и нови тестове

Три болници в американския щат Масачузетс са получили разрешение за провеждане на първите клинични изпитания в страната на японското ле...

Проучването работи със 175 възстановени от COVID-19 пациенти. Сред тях у 10 не са открити антитела на по-късна дата, а при други 42-ма нивата на антитела в кръвта са били толкова ниски, че лекарите са били скептични дали тези стойности биха им осигурили додсатъчна защита при нова атака на вируса.

С 1000 бързи теста сканират Банско за COVID-19

Тогава работи ли при коронавируса принципът  на колективния имунитет? Според изследователите, може и да не работи: "Нашите открития са клинични наблюдения от фронтовата линия. Данни от други части на света също ще са необходими, за да се направят заключения", подчертава Джингхе.

В Китай има данни за хора, които след лечение от коронавирус, са се заразили повторно. Остава неясно дали възстановяването им е било пълно или са изчезнали само симптомите, а вирусите са останали в кръвта.

Все още не е възможно да се каже със сигурност какъв дял антитела е нисък и какъв - достатъчен за изградане на имунитет срещу COVID-19.

Нова надежда за лечение на коронавирус

Противопаразитният препарат "Ивермектин" може да се окаже ефективен при лечението на коронавирус, смятат австралийски учени. Препа...

Все по-сигурно обаче изглежда това, че в световен мащаб са открити едва между 6% и 15% от реалния брой на заразените с новия коронавирус. Предполага се, че още в края на март десетки милиони хора по света вече са били заразени.

Проучване на университета в Гьотинген, Германия, публикувано в авторитетното сп. "Лансет" твърди, че официалните данни за хората с COVID-19 може да се окажат крайно занижени.

Според данните, в САЩтрябва да има повече от 10 млн. души с диагноза коронавирус, в Испания - над 5 млн., в Италия - около 3 млн., а в Англия - 2 млн. души.

За сметките си изследователите използвали нивото на смъртност от COVID-19 и средното време от заразяването до леталния изход, пише Нюз.ру.

САЩ продължават с негативните рекорди на тема "коронавирус"

Лекари от "Св. Анна" създадоха ръководство за коронавирус

Двама млади лекари от УМБАЛ „Св. Анна“-София създадоха кратко ръководство за това какво е Covid-19 и как да се предпазим от...

Междувременно според от Института по здраве, метрики и оценка на Сиатълския университет предупреждават, че това е “първата вълна” на пандемията. Според прогнозите им общият пик на смъртността в Европа ще настъпи през третата седмица на април. Според математически модел на университета в Европаще умрат 151 680 души до лятото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com