Проучване: Във Франция вярват най-малко във ваксините

3118
Проучване: Във Франция вярват най-малко във ваксините
Снимка: Getty Images/Guliver

Французите показват най-ниското ниво на доверие във ваксините в световен мащаб, според най-голямото в света проучване за обществените нагласи към здравето и науката, предаде БГНЕС. То е поръчано от "Wellcome" – британска медицинска благотворителна организация и извършено от Gallup World Poll между април и декември 2018 година.

Съгласно резултатите, една трета (33%) от французите не са съгласни, че имунизацията е безопасна. Франция е единствената страна, в която мнозинството хора (55%) смятат, че науката и технологиите ще намалят общия брой на наличните работни места, сочи проучването сред 140 000 души в 144 държави.

Властите в Ню Йорк забраниха религиозните изключения за ваксините

Законодателите в Ню Йорк гласуваха за премахване на религиозните изключения за ваксиниране на деца, докато щатът се бори с огнище на мо...

Проучването установи, че хората, живеещи в страни с високи доходи, имат най-ниско доверие във ваксините, което е резултат от възхода на антиваксър движението, заради което хората отказват да вярват в ползите от ваксинациите или твърдят, че използването на ваксини е опасно.

Около 169 милиона деца в глобален мащаб са пропуснали жизненоважната първа доза от ваксината срещу морбили между 2010 и 2017 година, според доклад на ООН, публикуван през април. Само в САЩ броят на случаите на болестта тази година надвишава хиляда, според последните официални данни.

"Мисля, че очаквахме тази обща тенденция, защото сме виждали този скептицизъм и загриженост от ваксините, особено в по-развитите страни. Но мисля, че степента на различието е изненадваща и някои от тези числа са наистина поразителни", заяви Имран Хан, ръководител на социологическата агенция, извършила проучването.

В световен мащаб 79% от хората са съгласни, че ваксините са безопасни, а 84% са заявили, че ги смятат за ефективни.

Акад. Петрунов: 10% от хората имат по-слаба имунна система и ваксините при тях не са толкова ефективни

Двете най-големи постижения на медицината са антибиотиците и ваксините. Това са най-колосалните постижения, които са спасили човечество...

От другата страна на спектъра в Бангладеш и Руанда има най-високо ниво на доверие във ваксините, като почти 100% в двете страни са съгласни, че са безопасни, ефективни и важни за децата.

Най-ниските нива на доверие по отношение на ваксините са в Западна Европа, където повече от една пета (22%) от хората не са съгласни, че ваксините са безопасни. В Източна Европа този процент е 17 на сто.

"Предполагам, че бихте могли да го наречете "ефекта на самодоволство. Ако погледнете тези страни в нашето проучване, които имат много висока степен на доверие във ваксините, места като Бангладеш и Египет, това са области, в които имате повече инфекциозни заболявания. Може би това, което виждате, е, че хората в тези страни могат да видят какво ще стане, ако не се ваксинират", каза още Хан. Той добави, че това контрастира с по-развитите страни, където "ако не се ваксинирате, все по-малко вероятно е да уловите тази инфекция и ако се заразите, може да не станете толкова зле или да не умрете, защото ние имаме доста добри здравни системи. "

Франция е и единствената страна в проучването, където повечето хора вярват, че науката и технологиите ще намалят работните места. "Въпреки че са необходими много повече изследвания, за да се разбере защо това може да се случи, забавянето на френската икономика през последните няколко години може да бъде един от факторите, които допринасят за това настроение", се казва в доклада.

Има глобени стотици родители заради отказ от ваксина срещу морбили, има и глобени лекари

112 родители са получили акт през 2018 г., защото не са ваксинирали децата си. Това показват данните на районните здравни инспекции, ко...

Докладът също така открива и глобално разделение на половете в нивото на самооценка на научните знания. В световен мащаб 49% от мъжете твърдят, че знаят "някои неща" или "много" за науката, в сравнение с 38% от жените. Пропастта между половете съществува дори когато мъжете и жените отчитат равни нива на научни постижения, най-широки в Северния европейски регион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com