Психолог назова най-добрите средства срещу тревожност

39597
Психолог назова най-добрите средства срещу тревожност
Снимка: iStock

Информационното пространство само може да засили отрицателното въздействие върху съвременните хора. Постоянните психологически рискове и нервност могат да доведат до немотивирана агресия и нервни сривове, апатия и депресия, а също до постоянна тревожност.

В последно време една от най-честите причини за търсене на психолог е тревожността. Светът се променя прекалено бързо. Например внезапно се обявява карантина или долитат новини за нови щамове на коронавируса.

Информационното пространство само засилва отрицателното въздействие върху хората. В резултат ситуациите на несигурност са действително множество, а как да се справим с тези последствия, невинаги е ясно, казва психологът Евгения Шепелева пред „Аргументи и факти“.

„Психиката на човека, който е свикнал да живее в определени рамки, училище–институт–работа или работа–дом–отпуск, изпитва значително претоварване. Пластичността на невронните връзки в главния мозък не е толкова висока, на човек му е трудно да се справи с възникващия натиск. Като резултат възниква чувство на тревожност“, пояснява психологът.

Какво е тревожност? Симптомите могат да бъдат напълно различни, те се появяват внезапно и могат да останат за дълго време.

• Чувство на страх, което се нагнетява след определена информация.

• Постоянни натрапчиви мисли, които не помагат за решаване на проблемите, а само измъчват. Ефект на затворена логическа верига.

• Интензивно чувство за безизходност, апатия, загуба на интерес към живота, общуването, дори храната.

Безценни съвети за всеки ден, за да се справите с тревогата и стреса

Всички ние понякога изпитваме безпокойство и това е нормално. Но ако забележите, че в много ситуации пулсът и дишането ви започват да с...

• Болезнено чувство на неудобство с хората. Желание за уединение.

• Намаляване на концентрацията, неспособност за съсредоточаване в конкретен въпрос.

• Натрапчиви действия, които не водят до ефективни решения.

• Чувство на несигурност и неопределеност, което парализира и кара изобщо да не се търсят решения по важни въпроси.

За работа с тревожните състояния е необходимо обръщането към специалист в зависимост от тяхната интензивност: към психолог, психотерапевт, психиатър. Ако ситуацията е сериозна и занемарена, самолечението е недопустимо необходима е само консултация със специалист. Винаги е по-ефективно да помогнеш на себе си с помощта на професионалист, който се е обучавал и има опит, отколкото грешно да си мислиш, че ще се справиш сам, разказва Евгения Шепелева.

Много хора страдат от това психическо състояние, но не го признават

Тревожността е болестта на 21-ви век. Може да бъде породена от множество фактори, обединяващи се под едно име – стрес. Забързано ...

Какво можете да направите още сега, за да облекчите или предотвратите тревожността?

1. Да откриете източника на тревожност и да го проработите

Често се случва така, че човек чувства тревожност, но не разбира поради какво е възникнала тя. „Важно е да анализирате ситуацията и да отстраните причините или симптомите на тревожност. Например, ако става дума за страх от загуба на източник на доход, може да започнете да се образовате допълнително, което ще ви позволи да печелите във всеки случай. Ако става дума за потискане отстрани, необходимо е да престанете да се ползвате от тази информация и да осъзнаете всички „страшни“ сценарии, като мислено се „подготвите“ за тях“, съветва психологът.

2. Качествена почивка

Защо тревожните и стресираните хора са по-умни от останалите

Тревожните хора определено живеят под постоянен стрес, градят странни навици като например треперене, заекване, гризане на нокти. Но пъ...

Често този аспект се пренебрегва. В някои случаи тревожността възниква поради високо натоварване и липса на ефективен отдих.

3. Анализ на рисковете

Вместо да се борите с последствията от реализация на рисковете и да се тревожите за това, е по-добре да проведете превантивен анализ и да помислите какво именно си струва да направите в случай на неблагоприятен изход от събитията, съветва Шепелева.

4. Създаването на няколко източника на доходи

В условията на променлив свят знанието, че винаги ще имаш доход, създава допълнителна психологическа устойчивост.

Как да се справим с тревожността и стреса чрез спорт

В борбата си с проблеми, кризи и стрес ние минаваме през различни цикли. От шок през отричане, гняв, страх до пазарене, примирение и пр...

5. Общуване с позитивни и уверени хора

90% от случаите на тревожност нямат нищо общо с реална безизходност. Най-често решение може да се намери и е важно до вас да има хора, които могат да ви подкрепят. Не позволявайте на ума да ви увлече, не си въртете неефективни мисли в главата, препоръчва специалистът.

6. Решаване на възникващи сложни въпроси

Необходимо е да се откажете от системите, когато проблемите не се решават, а се „разтягат“. Или си затваряте очите за тях. Това наистина може да доведе до реализирането на негативни сценарии. Затова по-резултатно ще бъде да решите въпроса, отколкото да живеете в състояние на несигурност.

7. Признаване на наличието на несигурност

4 факта за социалната фобия, които често се пренебрегват

Изпитвали ли сте дискомфорт, когато общувате с някого? Притеснявате ли се да говорите пред повече хора? Спокойно, всеки е изпадал в так...

Често се налага усещане, че едни процъфтяват и са щастливи, а за други всичко е „лошо и страшно“. Светът се променя и е глупаво това да не се признае. Важно е да се научите да извличате полза от различните събития.

8. Сложни ситуации се случват

Да, може да се реализира отрицателен сценарий. Това е животът. Винаги ще ви помогнат чувството за хумор и философското отношение към него.

„Тревожност възниква в един или друг вид у всеки човек. Отговорността за нея лежи върху самия човек и е важно да помогнеш на себе си за справяне с тази ситуация, а не да чакаш, че „ще мине от само себе си“, резюмира Евгения Шепелева.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com