Революционно: Откриха как да се лекува рак на панкреаса на база вирус на едра шарка

7549
Революционно: Откриха как да се лекува рак на панкреаса на база вирус на едра шарка
Снимка: Getty Images/Guliver

Британски и китайски учени са разработили платформа за лечение на рак на панкреаса, базирана на модифициран вирус на едра шарка. Изследването е публикувано в Journal for ImmunoTherapy of Cancer, съобщава БГНЕС.

Вирусите, които могат селективно да заразят и убият раковите клетки, известни като онколитични вируси, представляват обещаващ нов клас терапевтични средства за борба с рака. Онколитичните вируси убиват раковите клетки чрез различни механизми и индуцират силни антитуморни имунни реакции, но приложените методи на онколитична вирусотерапия все още не са в състояние да осигурят дългосрочно излекуване. За най-добри резултати е необходимо вирусите да се доставят директно в клъстерите на раковите клетки, а това не винаги е възможно, особено в случай на дълбоко вградени тумори или разпространение в тялото под формата на метастази.

Нов необичаен симптом за рак на панкреаса

Бритaнcки лeкaри пocoчихa нeoбичaeн cимптoм нa рaк. Зaключeниeтo e нa cпeциaлиcти oт Саnсеr Rеsеаrсh UK, цитирaни oт zdrаvе.tо. Cпoрeд...

Изследователи от Лондонския университет "Кралица Мери" и Университета в Чжънджоу са разработили мощна терапевтична платформа, която използва модифициран вирус на едра шарка за лечение на рак на панкреаса, най-смъртоносния рак. В предклинични проучвания след въвеждането на нов онколитичен вирус, наречен VVL-21, учените наблюдават силен антитуморен имунен отговор. Използването на VVL-21 също повишава чувствителността на туморите към лечение с имунотерапия, известна като инхибиране на имунната контролна точка (ICI). За да направят вирусните частици по-устойчиви на въздействието на имунните клетки на тялото, изследователите са инжектирали заедно с вируса специално вещество - инхибитор PI3Kδ.

По този начин новата терапевтична платформа, предложена от авторите, включва комбинация от модифициран VVL-21 вирус, инхибитор PI3Kδ и инхибитор на имунната контролна точка. Комбинираното използване на тези три терапевтични средства, както сочат резултатите от предклинични проучвания, значително е увеличило степента на преживяемост на пациентите с рак на панкреаса.

"Тази платформа предлага мощно терапевтично средство за едновременно насочване към множество аспекти на рака на панкреаса. Удобно е да се прилага като интравенозна инжекция и значително подобрява перспективите за ликвидиране на тумори и предотвратяване на рецидиви. Също така е подходяща за лечение на други видове тумори", съобщи за пресата Лондонския университет "Кралица Мери".

Авторите се надяват да започнат клинични изпитвания на новата платформа в близко бъдеще.

Селфита ще могат да диагностицират рак на панкреаса

Докато ракът на панкреаса засяга все повече хора, а заради късното диагностициране убива хиляди, учени измислиха как модерните селфита ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com