Рядка книга на астронома Хюйгенс от XVII век предсказва извънземен живот

9649
Рядка книга на астронома Хюйгенс от XVII век предсказва извънземен живот
Снимка: Pixabay

Рядка книга, предсказваща извънземен живот, може да бъде продадена за хиляди паунди на търг. Книгата, публикувана през 1698 г., е разгледана на събитие за оценка на антики в Мортън ин Марш, Глостършър, от оценителя на книги Джим Спенсър, съобщава ВВС.

Авторът – известният математик и астроном Кристиан Хюйгенс – изразява в книгата своето очарование от потенциалното съществуване на извънземни същества. Според Спенсър съдържанието ѝ изглежда "почти комично".

В книгата, озаглавена „Небесният свят открит: или предположения относно обитателите, растенията и продуктите на световете на планетите“, Хюйгенс поставя въпроса, защо Бог е създал другите планети „само за да бъдат гледани“ от Земята.

Хюйгенс заключава, че извънземните трябва да имат ръце и крака като хората поради тяхното „удобство“, пишейки: „Какво бихме могли да измислим или да си представим, че би могло да бъде толкова точно приспособено към всички употреби, каквото са ръцете? Хоботът на слона ли да им дадем."

Физикът също така предполага, че „небесните същества“ трябва да имат крака, освен "ако не са открили изкуството да летят в някои от тези светове". Той също вярва, че извънземните също като нас се радват на астрономия и наблюдения, плават с кораби и слушат музика, но също така страдат от нещастия, войни и бедност, „защото това ни води към изобретения и прогрес“.

Книгата се смята за толкова рядка находка, че ще има ориентировъчна цена от 2000-3000 паунда, когато бъде пусната на търг през юли.

„Завладяваща е мисълта за това, кой е прелиствал тези страници през 1698 г., какво трябва да са чувствали, когато са чели тези описания на живота на Юпитер или Сатурн, преди да се вгледат в нощното небе“, казва Спенсър.

Защо още не сме открили извънземни цивилизации: нова теория

Според експерта съдържанието на антиката изглежда "почти комично", но то се основава на научните разсъждения от онова време. „Кой знае как нашите собствени мисли по тези въпроси ще изглеждат на хората след 324 години“, добавя Спенсър.

Според оценителя прелистването на страниците на книгата създава „любопитно усещане“ поради темата, която принадлежи към бъдещето или научната фантастика, „но писателят ни говори от миналото“.

"Осъзнах, че оттогава сме изследвали не само повече от Космоса, но и от нашата собствена планета", казва Спенсър и допълва, че авторът изключва възможността за много по-големи животни от тези, които съществуват на Земята, защото е писана, преди хората да узнаят за динозаврите.

„Темата е толкова завладяваща, защото ни кара да се смеем на това, което те не са знаели, докато се взираме в небето и осъзнаваме, че то все още е загадка“, допълва Спенсър. Книгата е обявена за продажба на 5 юли на търг на библиотеката Hansons в Bishton Hall в Стафордшър – в навечерието на годишнината от смъртта на Хюйгенс.

Кристиан Хюйгенс. Caspar Netscher / Public Domain

Кристиан Хюйгенс е нидерландски физик, астроном и математик, създател на вълновата теория на светлината. Хюйгенс е водещ учен на своето време. Работата му включва ранни телескопични изследвания на пръстените на Сатурн и откриването на неговия спътник Титан, както и изобретяването на часовниковото махало. Той публикува основни изследвания на механиката и оптиката и е пионер в работата на хазартните игри. Известността на Хюйгенс като най-великия учен в Европа е засенчено от Нютон в края на XVII век, въпреки че, както отбелязва Хю Олдърси-Уилямс, „постижението на Хюйгенс надвишава това на Нютон в някои важни аспекти“.

В последните години от живота си Хюйгенс работи върху трактата „Космотеорос“, издаден посмъртно през 1698 г., в който разсъждава върху теорията за множеството на световете и тяхната обитаемост. Според Хюйгенс живот има не само на Земята, но и на други планети, като формите му са подобни на земния. Кристиан Хюйгенс умира на 8 юли 1695 година в Хага на 66-годишна възраст. На негово име е кръстен спускаемият апарат от мисията "Касини-Хюйгенс" на Европейската и Италианската космическа агенция по изследване на Сатурн и неговите спътници.

ВИЖТЕ ОЩЕ: "Не можем да обясним какво е това": Пентагонът призна пред Конгреса на САЩ за 400 случая на НЛО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно