Роберт Кох - велик изследовател, но и с експерименти върху хора

14983
Роберт Кох - велик изследовател, но и с експерименти върху хора
Снимка: Getty Images/Guliver

Роберт Кох, който умира преди 110 години се смята за пионер в инфекциозната медицина. Но в африканските колонии той е действал безсъвестно и нареченият в негово име институт трябва да се преименува. Това смята професорът по световна история в Хамбургският университет Юрген Цимемер.

От 1884 година германската империя има колонии, най-големите от които са в Африка. Предпоставка за това са най-вече медицинските успехи в борбата с маларията. Дълго време рисковете за здравето са правели невъзможно дългото пребиваване на европейците на африканския континент, те не са могли да проникнат във вътрешните му региони. Но в последните години на  XIX в. започва същинска "Гонка за Африка". Медицината е една от най-важните науки за колонизирането,  а Роберт Кох - най-известният неин представител в Германия.

Български фин термометър хваща инфекции часове преди те да се проявят

Български фин термометър хваща инфекции часове преди те да се проявят. Негов създател е алергологът проф. Тодор Попов, от МБАЛ "Св. Ива...

В този период Роберт Кох преживява зенита на своята кариера. През 1882 година той обявява откритието на възбудителя на туберкулоза, което му донася световна слава и Нобелова награда по медицина през 1905 година. През 1891 година в Берлин е създаден негов собствен изследователски център - Пруски кралски институт по инфекциозни болести, в който се обучавали медици от цял свят. Роберт Кох оглавява института, но от 1896 година повечето време прекарва в пътувания. Британските и германските колониални управления са искали съветите му и са финансирали изследванията му, пише Der Spiegel.

В Африка го привлича свободата: "Вкъщи всичко е толкова основателно проработено, а конкуренцията е толкова голяма, че там наистина няма смисъл да се занимаваш с изследвания. Тук златото на науката все още лежи на улицата. Колко ново видях и научих, когато за първи път пристигнах в Африка", пише Кох през 1903 година. Свободата от контрола, вероятно става това, което прави последното му пътуване в Източна Африка през 1906-1907 години "най-тъмната глава в биографията му", както завоалирано пише институтът "Роберт Кох" на своя сайт.

Там, по поръчение на германското колониално управление, той е трябвало да изучава сънната болест - смъртоносно заболяване, чиито жертви стават десетки хиляди души. В този проект на първо място става въпрос за запазването на африканската работна сила, като главен колониален ресурс. Независимо от съперничеството на колониалните държави в сферата на медицината, на място те често са си сътрудничели. Колонизацията е европейски проект. Така Кох и екипът му откриват огнището на заболяването, което им е било необходимо за изследването, на островите Сесе край езерото Виктория. Този път Кох не е искал само да намери възбудителя на болестта. Той е търсил медикаментозно лечение на смъртоносното заболяване. За целта той е правил изпитания, със съдържащото арсен средство атоксил, което е било много токсично във високи дози. При езерото Виктория Кох е експериментирал с много по-високи дози, отколкото в други изследвания, например в Берлин. Той очевидно си е затварял очите за тежките странични ефекти, а те са били не само крайно болезнени, но и са водели до ослепяване, а понякога и до смърт, пише германското издание. Кох се е оправдавал, считайки загубата на зрение за временна, но това, че атоксилът може да доведе до ослепяване, е могло да бъде прочетено в специализираната литература по това време и Кох е трябвало да го знае, отбелязва още историкът Цимерер.

Независимо от страничните действия и това, че не е могъл да докаже продължителността на лечебния ефект на лекарството, Кох все пак е планирал мащабна кампания за прилагането на атоксила в германските колонии в Източна Африка. Тук вече става въпрос не за лечение, а за спиране на болестта: хората, приемали атоксил, не заразявали другите.

Антисоциалното поведение влияе на мозъка

Винаги се е знаело, че агресивните хулигани и побойници се опитват да компенсират нещо, което им липсва. Оказва се, че това е било по-м...

С подобна насоченост е било и предложението на Кох за създаването на концентрационни лагери за изолация на болните. За да бъдат огнищата под контрол, Кох е предлагал в лагерите да се изолират цели села, включително и против волята на хората. Кох е смятал, че тъй като без лечение болестта е смъртоносна, след определено време живи ще останат само здравите и те ще могат да се върнат обратно. Така би могло да се спре развитието на болестта и да се запази африканската работна сила за колониалните управители. За съжаление институтът "Робърт Кох" и до днес не пояснява на своя сайт какво точно смята за "тъмна глава" в живота на Кох.

"Настъпи време да се заемем с колониалното наследство, което се крие зад личността на Роберт Кох. Уместно ли е името му през XXI век? Може ли наистина да бъде за пример, заслужил ли е да бъде този, чието име носи такъв важен институт?" Тези въпроси задава историкът Цимерер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com