Рогозин показа кратер от ракета и призова "агресорите" да бъдат по-учтиви с Русия

48857
Рогозин показа кратер от ракета и призова "агресорите" да бъдат по-учтиви с Русия
Снимка: стопкадър / мультимедиа.минобороны.рф

Шефът на руската държавна корпорация "Роскосмос" Дмитрий Рогозин показа дупка от изпитанията на ракетата "Сармат" и призова "агресорите" да бъдат по-учтиви с Русия. Съответната публикация се намира в неговия канал в Telegram.

„С ядрен заряд такава фуния на мястото на обекта (географския обект) на противника ще бъде... ами много голяма и много дълбока, и радиоактивна. И не само една, а точно толкова, колкото най-мощната ядрена ракета в света ще достави на територията на лютия враг. А такива „Сармат“-и скоро ще имаме на бойно дежурство почти петдесет. Остава само да посъветваме агресорите да разговарят по-учтиво с Русия“, написа Рогозин.

На 23 април Дмитрий Рогозин отбеляза, че "Сармат" е наречен "Сатана-2" в класификацията на НАТО.

"Защо? Един от бившите ми колеги по съвместна работа в Брюксел, бивш посланик на страна от НАТО, ми отговори така: „Защото е по-страшен от Сатана (натовското обозначение на ракетата Р-36М2 „Воевода“ на въоръжение в Русия) може да бъде само Сатана 2.0“, пише Рогозин в коментар към видео, в което сравнява ракетите „Воевода“ и „Сармат“.

По-рано директорът на руската космическа корпорация заяви, че една ракета "Сармат" е способна да унищожи половината бряг на континент, който не се хареса на Русия с агресивната си политика. Историкът и политолог Михаил Сосновски отбеляза в коментар, че изявлението на ръководителя на Роскосмос не трябва да се приема по друг начин, освен като информационно тролване. Сосновски напомня, че Роскосмос не е агенцията, която се занимава с военна и международна политика:

„Очевидно Дмитрий Рогозин, независимо дали сам или по нечия молба, е решил да заеме празната ниша на безвреме починалия Владимир Волфович Жириновски. Ето и неговата пресслужба работи неуморно, за да дава гръмки заглавия на медиите. Естествено, ръководителят на Роскосмос не е позицията, която определя посоката на руската военна и международна политика. Затова всякакви изявления на Дмитрий Олегович (Рогозин), които не са свързани с развитието на космическата индустрия, трябва да се приемат като информационен тролинг“, казва той.

Първото изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" беше извършено от космодрума Плесецк в Архангелска област на 20 април. Стартовите задачи били изпълнени в пълен обем, също били потвърдени проектните характеристики на всички етапи от полета на ракетата. В момента 62-ра ужурска ракетна дивизия в Красноярския край подготвя главния ракетен полк за превъоръжаване с новия ракетен комплекс. Междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" е разработена в Държавния ракетен център „Макеев“ (част от Роскосмос), производител е заводът „Красмаш“ (също част от Роскосмос). По оценки на експерти, твърди ТАСС, МБР РС-28 "Сармат" е в състояние да достави разделяща се бойна глава с тегло до 10 тона до всяка точка на света - както през Северния, така и през Южния полюс.

Според прогнозите на Рогозин "Сармат" ще влезе на въоръжение в руската армия до края на есента.

На свой ред командващият Ракетните стратегически войски (РВСН) Сергей Каракаев заяви, че през следващите десетилетия едва ли ще има средства за прехващане на новите ракети. Той нарече „Сармат“ руския "меч на възмездието". Говорейки за избора на име за ракетата, Каракаев отбеляза, че древните сармати са били безстрашни, създали тежка кавалерия, въоръжена с дълго тежко копие и стрели.

„И най-важното – имали са съсичащ меч, който е всявал страх в техните съперници. И винаги преди набег са мислили, че благодарение на този меч ще имат възмездие. Вероятно качеството на нашата съвременна ракетна система днес ни позволява да говорим именно за това – че това може да бъде меч на възмездието. Нещо, което предупреждава, че Русия е надеждно защитена", заяви Каракаев по тв канала "Звезда".

Генерал-полковникът обясни предимството на полета над Южния полюс с това, че тази траектория е необичайна и не е защитена от системи за противоракетна отбрана. Възможно е обаче изстрелване на ракетата в космическото пространство от други траектории, уточни той.

По думите му възможността за промяна на посоката на полета се постига благодарение на съотношението мощност/тегло на новата ракетна система. Стратегическата ракетна система "Сармат" ще замени съветските "Воевода". Русия очаква новото попълнение да ѝ гарантира сигурността за 30-40 години.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Рогозин намекна за "Сармат" в контекста на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com