Русия иска да ваксинира срещу коронавирус още през есента - как ще стане това?

5877
Русия иска да ваксинира срещу коронавирус още през есента - как ще стане това?
Снимка: Kremlin.ru

Препаратите срещу коронавирус в Русия се тестват по съмнителен начин, за да се изпълни амбициозния план на президента на страната Владимир Путин, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Русия не иска да остане встрани от глобалната надпревара за ваксина срещу коронавируса, независимо от това, че тя може да инвестира само малка част от сумите, които се харчат в Пекин, Вашингтон и Европейския съюз. Но в едно отношение Москва наистина изпреварва своите по-богати конкуренти - никъде няма толкова смели прогнози за времето за откриване на ваксина. Още в края на юли препаратът може да се достъпен за широка употреба, заяви министърът на здравеопазването Михаил Мурашко, а други членове на правителството обещаха, че ваксинирането на населението ще започне през септември.

Двама зам.-кметове на Русе също са коронавирус

31 са известните към момента контактни лица на кмета на Русе Пенчо Милков, който е заразен с COVID-19. Това заяви на брифинг директорът...

Оптимистичните прогнози се вписват в образ, който руското ръководство се вписват в образа, който руското ръководство рисува в справянето си с пандемията - макар Русия да продължава да заема трето място по брой заразени, а всекидневно се регистрират  над 6 хиляди нови случая, вместо опасения руското ръководство изнася на преде план "положителната динамика", отмени всички ограничения, провежда паради и референдуми, а държавната телевизия възторжено съобщава за разработването на ваксина.

При това не се споменава, че някои лекари и изследователи критикуват прибързаността, с която действа Русия или това, че половината от доброволците, върху които се изпитва ваксината са войници, които не могат да се нарекат доброволци. Фактът, че в разработването на ваксината участва министерството на отбраната не предизвиква недоумение в руското общество, армията се ползва с повече доверие от политическите институции.

Изказването на руски учен, че ваксината ще осигури имунитет за над две години се определят като прекалено смели. Руският институт, който разработва ваксината е подчинен на министерство на здравеопазването и сега привлича влиятелни спонсори. Тяхната финансова помощ е необходима, тъй като държавата е отделила за разработването на ваксина и нейното тестване около 40 млн. евро.

Ако Русия наистина действа толкова бързо, както обещава, това ще бъде триумф за Путин. Още в началото на пандемията Москва използва шанса да се представи в ролята на помощник на страните, които в обикновени времена са по-успешни за нея , но сега са силно пострадали от пандемията - пример за това е изпращането на войници от медико-санитарните служби и хуманитарна помощ в Италия. 

Берем плодовете на масовите събирания и абитуриентските балове

Берем плодовете на масовите събирания и абитуриентските балове. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. То...

Руският здравен министър твърди, че ваксината ще е доброволна

Почти 20 перспективни ваксини срещу коронавирус има в Русия, съобщи министърът на здравеопазването Михаил Мурашко, съобщи ТАСС.

Той допълни, че всеки жител на Русия ще може да реши самостоятелно дали ще се ваксинира или не срещу коронавирус, ваксинирането ще е доброволно. 

"Като цяло ваксинирането ще бъде само със съгласието на гражданина. Виждаме, че интересът към ваксината е достатъчно голям, защото хората са осъзнали цялата значимост на ваксинирането.", допълни Мурашко.

Варна се присъедини към международен протест на моряците заради COVID-19

Международната морска организация призова днес в 12:00 на обяд корабите в пристанищата да пуснат сирените си, за да напомнят, че пробле...

По думите му специалистите не разполагат с данни за възможност за пълна липса на реакции на имунната система на човека към коронавируса, макар да се смята, че имунният отговор е по-слаб при безсимптомно протичане на инфекцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com