Руска медия разкри каква е заплатата на руските тролове за дейност в САЩ

17122
Руска медия разкри каква е заплатата на руските тролове за дейност в САЩ
Снимка: iStock/Guliver

Заплата от 80 до 120 000 рубли (1400 – 2100 долара) са вземали в т.нар. фабрика за руски тролове (Internet Research Agency), работила най-усилено по време на американските президентски избори. Разходите на година за заплати на троловете със "специализация САЩ" са стигнали до 1 млн. долара годишно. Работело се и в сравнително нормални часове - пет дни в седмицата, като е имало и нощни дежурства. Това твърди руското издание РБК, позовавайки се на собствено разследване.

Фабриката за тролове се намира на ул. "Савушкина" номер 55 в Санкт Петербург, казва РБК. И описва подробно елементи от работата там, твърдейки, че разполага със скрийншоти на постове от административните панели, чрез които са работели троловете.

И Google с доказателства, че от Русия са помагали на Тръмп

Най-популярната интернет търсачка Google откри доказателства, че платформите му са били използвани от руски агенти с цел намеса в прези...

През лятото на 2016 година, т.е. в пика на битката между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, "американският отдел" на троловете е наброявал между 80 и 90 души. В самата фабрика са работели общо 250 души. Сега американският отдел е съставен от около 50-тина души. Ръководител е 27-годишният Джейхун Асланов, който обаче официално отрича да има нещо общо.

Информацията на РБК показва и друго – с поне 118 профила във Facebook и Twitter (които вече са блокирани), петербургската фабрика за тролове е успяла да привлече около 6 млн. последователи в двете социални мрежи, а в пика на кампанията за президент на САЩ публикуваните постове са достигали до 30 млн. души за седмица. На седмица в социалните мрежи се публикуват поне 1000 поста от трол, в това число текстови, снимкови и видео постове.

За две години "тролската фарбика" е похарчила 200 000 долара за реклама на определени тези и постове. С постовете руснаците са успели да предизвикат поне 40 реални шествия и митинги – с определени искания. 10-тина събития са правени от името на популярното в САЩ движение "Животът на чернокожите има значение". Тема номер едно на троловете е бил расизмът, а другите популярни теми са били свободата да се носи оръжие, нелегалната миграция и дори отделянето на Тексас от САЩ. Много популярен пост е бил този с изображение на анимационния герой Йосемити Сам и следният текст към него: "Забраниха ми да се показвам по телевизията, защото съм много жесток. Харесайте и споделете този пост, ако сте ме гледали като дете и имате пистолет, с който не сте убили никого!".

Припомняме, че Facebook официално изпрати данни за политическата реклама и постовете от профили, поддържани от Русия, до сенатската комисия в САЩ, която се занимава с евентуалната руска намеса в американските президентски избори.

Руски реклами във Facebook са моделирали мнението в ключови за Тръмп щати

Свързани с Русия спонсорирани реклами във Facebook са били директно насочени към гласоподаватели в щатите Мичиган и Уисконсин. Това бях...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com