С какво е опасен коронавирусът NeoCoV

8435
С какво е опасен коронавирусът NeoCoV
Снимка: iStock/Guliver

Медиите съобщиха поредната сензация: коронавирусът NeoCoV, открит при прилети в ЮАР може да прониква в клетките, благодарение на същия механизъм, както и  SARS-CoV-2. Мнозина са обезпокоени от това. Какво се случи в действително и има ли основание за притеснение?

През 2011 и 2012 година германските учени заедно с техните южноафрикански колеги събирали образци от екскременти от прилепи в провинцията Квазулу-Натал. Те се интересували от нови коронавируси, циркулиращи сред малките прилепи, съобщи РИА Новости. 

Прилепите са природни резервоари за опасни за човека инфекции, например вирусът ебола. Те пренасят и SARS-подобни вируси, предизвикала епидемия през 2002-2003 година в Азия, последвана от непитичната пневмония през 2012 година, чийто възбудител беше MERS-CoV.

След като събрали фекалиите от 62 прилепа от 13 вида учените провели PCR анали, за да установят необходимата РНК. Пет от образците се оказали положителни за  гена RdRp — индикатор на коронавируса. Четири от образците принадлежали на алфакоронавирусите, а един изисквал особено внимание. Това бил бетакоронавирус, към който се отнася и възбудителят на MERS. Той е открит в образец, взет от самка на вида Neoromicia cf. zuluensis.

NeoCoV показва на какво е способен

Година по-късно същият научен колектив, оглавяван от професорите Волфганг Прайзер и Ян Декслер анализират генома на PML/2011, получил името NeoCoV. Оказало се, че той много прилича на MERS-CoV, но в процеса на еволюцията пътищата им са се разделили.

Учените установили, че някога е станала рекомбинация, т.е. промяна в генетичния материал на NeoCoV, което е довело до появата на MERS-CoV. Той е заразил камили, еволюирал е в тях, придобил е нови свойства и инфектира хората. Най-вероятно негов прародител е бил популация от прилепи. 

Смекчават леко режима за заведенията в Гърция

Гръцките здравни власти леко облекчиха част от ограниченията за заведенията, предава БНР. Под натиск на собствениците на заведения прав...

Междувременно търсенето на произхода на MERS-CoV продължили. Американски учени съвместно с техни колеги от Уганда анализирали образец от прилеп, заловен през февруари 2013 година и установили още един бетакоронавирус с геном 91% подобен на генома на NeoCoV и на 87% - MERS-CoV. Той е наречен PREDICT/PDF-2180. Много от разликите били в S-протеина - важен елемент, с който коронавируса се захваща за мембраната на живата клетка. Подобно се среща и в популациите на дивите таралежи.

Схематична представа за родството на бетакоронавирусите

Китайците решили да изучат как точно NeoCoV и събратът му PREDICT/PDF-2180 проникват в организма. Например, MERS-CoV излъгва клетката, като използва разположените върху нея молекули DPP4. Учените създават химерен вирус с необходимите фрагменти и заразявали с него клетъчните линии Vero (бъбреци на зелени маймуни), променени така, че да изработват мембранни рецептори на различни животни.

Неочаквано станало ясно, че NeoCoV и PREDICT/PDF-2180 могат да използват човешкия рецептор ACE2, макар и не много ефективно. Така действа SARS-CoV-2. При това мутацията в S-протеина може да подобри свойствата на двата вируса. Учените дори допускат, че те имат скрит потенциал да инфектират човек с помощта на адаптация по пътя на "антигенния дрифт". Това е особено актуално в условията на разпространението на силномутиралия вариант Омикрон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно