Сателитни данни показват продължителна суша в Европа

8069
Сателитни данни показват продължителна суша в Европа
Снимка: Kvas - TU Graz

На Европа липсват подпочвени води – много подпочвени води, които са постоянно ниски от 2018 година насам, дори когато екстремни наводнения временно дават различна картина. Това се потвърждава от сателитни данни, анализирани от Института по геодезия към Техническия университет в Грац (Австрия).

„Ако ме видиш, плачи“: реките оголват „камъните на глада“ заради сушата

През летните месеци на 2018 г. и 2019 г. в Централна Европа е имало поразителен недостиг на вода без значително повишаване на нивата на подземните води – те остават постоянно ниски, сочи статия от 2020 година в Geophysical Research Letters.

Това показва и анализът на данни от учените от Института по геодезия към Техническия университет в Грац (TU Graz). Изследователите използвали сателитна гравиметрия, за да наблюдават световните подземни водни ресурси, и документирали промените им през последните години.

Дълготрайни последици

Ефектите от това продължително засушаване бяха очевидни в Европа през лятото на 2022 г. – сухи речни корита, застояли води, които бавно се изпариха. Не само много водни видове загубиха своето местообитание и сухите почви причиниха много проблеми на селското стопанство, но в резултат недостигът на енергия в Европа също се изостри. Атомните електроцентрали във Франция нямаха достатъчно вода за охлаждане, а водноелектрическите централи не можеха да изпълняват функциите си без достатъчно вода.

Измерване на подземните води от Космоса

Геодезистите от TU Graz са използвали данни от Космоса, за да направят точна оценка на резервоарите за подземни води. В основата на проекта Глобален продукт за подземни води, базиран на гравитацията (G3P) на ЕС са сателити близнаци, наречени Том и Джери, които обикалят около Земята в полярна орбита на височина малко под 490 километра. Разстоянието между сателитите е около 200 километра – вторият спътник никога не настига първия, поради което са получили имената Том и Джери на анимационните герои. Двата сателита регистрират промени в разстоянието над големи маси – основните променливи на измерване за определяне на гравитационното поле на Земята, които се установяват с микрометрова точност. За сравнение, един косъм е с дебелина около 50 микрометра.

Еврокомисията: Сушата в Европа е най-тежката от поне 500 години насам

При скорост на полета около 30 000 км/ч. двата спътника извършват 15 околоземни обиколки на ден, което означава, че постигат пълно покритие на земната повърхност след един месец. Това от своя страна означава, че TU Graz може да предоставя гравитационна карта на Земята всеки месец.

Гравитационната карта обаче все още не определя количеството на подземните води. Това е така, защото сателитите показват всички промени на масата и не правят разлика между море, езера или подземни води. Това изисква сътрудничество с всички други партньори в проекта G3P на ЕС. Учените от TU Graz предоставят общата маса, от която след това се изваждат промените в масата в реките и езерата, почвената влага, снегът и ледът и накрая остават само подземните води.

Останалите маси се изчисляват от експерти от Австрия, Германия, Швейцария, Франция, Испания, и Нидерландия.

Европа има проблем с водата

Резултатът от това сътрудничество показва, че ситуацията с водата в Европа вече е станала много несигурна. „Преди няколко години никога не бих си представил, че водата ще бъде проблем тук, в Европа, особено в Германия или Австрия. Но всъщност имаме проблеми с водоснабдяването“, обяснява Торстен Майер-Гюр от TU Graz.

WWF: София е изправена пред все по-голям риск от недостиг на вода

Европейската космическа агенция (ESA) и Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) на САЩ ще продължат изследването с проекта MAGIC (Mass-change And Geoscience International Constellation). Учените от Грац отново ще се заемат с оценка на данните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com