Седемте най-известни мумии в света: какви тайни успяха да разкрият учените

8481
Седемте най-известни мумии в света: какви тайни успяха да разкрият учените
Снимка: iStock

Някои от древните народи вярвали, че съществува живот след смъртта. Като най-известните погребални ритуали, които са свързани с подготовката за задгробния живот, могат да се считат за обичаите на древните египтяни. Но учените смятат, че дори хиляди години преди появата на мумиите в Древен Египет практиката за запазване на телата на хората под формата на мумии е съществувала сред други народи.

Учените вече са открили много мумии, до които са били погребани лични вещи на мъртвите, както и съкровища. Мумифицираните тела помагат на учените да разкрият тайните на вярванията и обичаите на древните хора, както и да разкажат за техния начин на живот. А по-подробните изследвания позволяват да се разбере от какво е починал човек и от какво е бил болен преди това. Изданието Live Science е публикувало данни за седем известни мумии, които са пазели своите тайни, но те са успели да бъдат разкрити.

Леденият човек Йоци

През 1991 г. група туристи откриват в Алпите в Австрия ледена мумия на човек, сега известна като ледената мумия Йоци. Първоначално местните власти решили, че това тяло принадлежи на замръзнал катерач, тъй като било толкова добре запазено. Но по-късно учените установили, че мумията, която е намерена в планините на височина над 3 хиляди метра, принадлежи на човек, живял в медната епоха преди 5300 години.

Изследване, проведено през 2013 г., показа, че този мъж е починал от изстреляна по него стрела, както и от това, че след падането си е наранил главата.

Учените са установили, че този мъж е бил на около 40 години, роден е в Централна Европа и е ял месо от алпийска коза. Анализът показал, че Йоци има здравословни проблеми, по-специално страдал от артрит и чревни паразити. Изследването показало, че той дори се е лекувал с билки в опит да се отърве от болката. Учените също така разбрали, че преди смъртта си той се е занимавал с подготовката на оръдия на труда, които вероятно е искал да използва за защита.

Толундският човек

Човекът от Толунд е мумия, намерена в блато през 1940 г. в Дания. Тази мумия е невероятно добре запазена и принадлежи на човек, живял през желязната епоха, между 405 г. пр.н.е. и 380 пр.н.е. Преди смъртта си този човек е ял ечемична каша и риба, след което е бил обесен.

Учените смятат, че той е бил принесен в жертва на боговете, тъй като бил погребан в ембрионална поза, със затворени очи и уста. По това време повечето хора са били кремирани след смъртта и тази добре запазена мумия потвърждава теорията за човешките жертвоприношения.

Към момента на смъртта си този мъж е бил на възраст между 30 и 40 години и е бил висок около 163 см, но може да е бил по-висок, защото тялото може да се е смалило в блатото.

На главата на покойния се е съхранила кожена шапка от овча кожа, а на кръста му е имало кожен колан. Също така на шията на мумията се е запазило добре въжето, с което мъжът е бил обесен.

Тутанкамон

Вероятно мумията на египетския фараон Тутанкамон е най-известната в света. Този фараон умира на 19-годишна възраст преди повече от три хиляди години. За учените, открили гробницата на фараона през 1922 г., е истинска сензация, че в продължение на хиляди години тя не е била ограбена. Мумията на младия фараон била поставена в три ковчега, като единият бил направен от чисто злато.

Благодарение на изследването на гробницата и мумията на Тутанкамон учените са успели да разкрият тайните на вярванията и обичаите на древните египтяни и какви промени са претърпели по време на смъртта на фараона през 1324 г. пр.н.е. С помощта на ДНК анализ на мумията учените успели да идентифицират други две мумии, за които се смята, че са бащата на Тутанкамон – Ехнатон, и неговата майка, чието име е неизвестно.

Пенисът на Тут е мумифициран в еректирало положение – символ, който отхвърля религиозните реформи, направени от баща му, твърдят археолози. Ехнатон се е опитал да наложи култа към слънчевия диск Атон, но еректиралият пенис на Тутанкамон напомня за Озирис, бога на плодородието, възкресението и отвъдния живот. В мита Озирис е разчленен от брат си, но съпругата му Изида събира парчетата от тялото, включително пениса, и зачева техния син Хор.

Син Чжуй

Обикновено мумиите, които откриват археолозите, са така да се каже кожа и кости, но това не важи за мумията на богата жена на име Син Чжуи, живяла по време на династията Хан в Китай.

Нейната мумия е открита в специална гробница през 1971 г. ,в която била създадена почти безкислородна среда. Ковчегът на Xin Zhui бил пълен с балсамираща течност, за да помогне за запазването на тялото ѝ, така че то било открито почти в първоначалното си състояние. Крайниците ѝ все още били гъвкави и кожата ѝ беше мека, и дори имала коса на главата си.

Учените са установили, че тази жена е починала на 50-годишна възраст от инфаркт през 168 г. пр.н.е. С нея са погребани много ценни артефакти, включително музикални инструменти.

Мумиите Чинчоро

Тези мумии, открити в Чили, са едни от най-старите мумифицирани тела в света. Тяхната възраст е приблизително 7 хиляди години, което е с 2 хиляди години повече от възрастта на първите египетски мумии.

Тези мъртви хора са били представители на древните обитатели на пустинята Атакама, които не са оставили никакви писмени свидетелства.

След смъртта от телата са били отстранени всички органи и заменени със смес от растителност и глина. Мускулите също били отделени от костите и тази подготовка за мумифициране била много подобна на това, което са правили жителите на Древен Египет. Кожата на мъртвите била боядисвана в черно или червено, а след това върху лицата им били поставяни глинени маски.

Рамзес II

Този фараон управлява Древен Египет в продължение на 68 години през 13. век пр.н.е. По време на управлението си той провежда успешни завоевателни кампании за разширяване на територията на своята държава. Рамзес II също финансира сложни строителни проекти по поречието на Нил, включително огромен храмов комплекс, известен като Рамесеум.

Учените смятат, че 200 години след смъртта на фараона мумията на Рамзес II и неговите съкровища са били преместени на друго място, за да бъдат спасени от разбойници. Но изследователи смятат, че самите египетски свещеници са ограбили гробницата на фараона. Затова известната мумия е открита в обикновен ковчег през 1881 г., въпреки че записите за живота му са останали върху бинтовете, с които е бил покрит фараонът.

Учените смятат, че Рамзес II е бил висок мъж с ръст над 1,8 м. Той е живял 90 години, но е страдал от рядко заболяване на костите, което намалява гъвкавостта на гръбначния стълб.

Принцеса Укок, или Сибирската ледена дева

Тази жена, чиято мумия е открита през 1993 г., е принадлежала на древен народ, живял в Сибир през 5. век пр.н.е. Жената починала на около 25 години от рак на гърдата. Тя била погребана в голям ковчег заедно с шест жертвени коня.

След смъртта тя била балсамирана, мозъкът и очите ѝ били отстранени, а очните кухини били натъпкани с животинска козина. Тя носела богато украсена прическа, както и рокля от вълна, боядисана в червено, кестеняво и жълто.

Учените открили и татуировки върху тялото на жената, които включват изображение на главата на елен, ягуар и други животни.

Учените са установили, че дрехите на принцеса Уикок били създадени от тъкани, които може да са донесени от Индия, което означава, че в този регион преди 2400 години е имало активна търговия с далечни страни.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Неръкотворните мумии

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно