Ще стигнем ли в бъдеще до шокиращ избор за лечение – коронавирус или рак?

13533
Ще стигнем ли в бъдеще до шокиращ избор за лечение – коронавирус или рак?
Снимка: Getty Images/Guliver

Ново изследване на китайски учени подсказва, че е възможно лекарства за контрол на високо кръвно налягане (хипертония) да помагат в случаи с болни от коронавирус (COVID-19). Тази новина публикува една от най-авторитетните информационни агенции в света Reuters.

Изследването е публикувано в European Heart Journal. То е направено по метода "ин виво" т.е. не е лабораторно потвърдено, а е на база клинични наблюдения. Основното заключение е, че може да има занижен риск от смърт при болни от COVID-19, които използват лекарства за лечение на хипертония от следните класове – ACE инхибитори (коронавирусът SARS-CoV-2 влиза в човешката клетка през ензима ACE2) и ARB (АРБ) т.е. ангиотензин рецепторни блокери. Вторият клас лекарства, т.е. ARB, са известни и под друго име – сартани!

Лекарство срещу ревматизъм - надежда за тежко болни от коронавирус?

Известно е, че коронавирусите могат да предизвикат свръхпроизводство на интерлевкин-1бета и интерлевкин-6, както и други цитокини, отго...

В поредица от пет материала, Actualno.com обърна внимание на темата колко безопасни са сартаните. Причината – тръгналият си скандално от Кожна клиника на МВР болница дерматолог професор Георги Чернев, който до 4 май, 2020 година беше неин ръководител, твърди, че още преди 2 години е подал сигнал до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) с данни от клинични наблюдения (т.е. такива, на каквито се позовава китайското изследване за ефекта на ARB върху COVID-19), че пациенти развиват меланома след прием на сартани. Професорът се оплака, че е бил заплашван заради опитите си да хвърли светлина върху откритията си и че управляващите в България умишлено не говорят по темата.

Освен това, той цитира публикувана статия в списание Oncogene, на екип от чужди учени т.е. не българи, които лабораторно потвърждават неговите и на негови асистенти клинични наблюдения – че при определени обстоятелства сартаните могат да са канцерогенни. Статията в оригинал можете да видите ТУК! Съгласно казаното от проф. Чернев пред Actualno.com, сартаните имат канцерогенен ефект според наличността на определени рецептори в клетките на даден човек - конкретно става въпрос за растеж на меланома! Т.е. - не във всеки случай човек може да развие меланом от прием на сартани, буквално зависи от гена му!

И до днес, 05.06.2020 г., Actualno.com още не е получил официални отговори от здравно министерство, Министерския съвет и МВР (защото МВР болница е в ресора на вътрешното министерство) по темата със сартаните и твърденията на професор Чернев. На 26.05.2020 г. по обяд Actualno.com изпрати въпроси по електронен път още до пресцентъра на здравно министерство - конкретно дали здравният министър Кирил Ананиев е наясно с подадените от проф. Чернев данни пред Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) и какви са заключенията на ИАЛ, както и молба за коментар относно твърденията за намеса на г-н Ананиев по темата със сартаните като лекарства с канцерогенен ефект при определени обстоятелства, но до публикуването на интервюто с проф. Чернев все още не разполагаме с отговор. Също на 26.05.2020 г. по обяд Actualno.com изпрати въпроси по електронен път и до Правителствена пресслужба - дали премиерът Бойко Борисов е наясно с темата със сартаните, има ли представен пред него доклад със заключения от ИАЛ, как ще отговори на твърдението, че е оказвал натиск да не се шуми по темата, както и дали ще има някакви действия оттук-нататък на самия премиер като най-важен представител на изпълнителната власт в България. На 27.05.2020 г. по обяд изпратихме въпроси и до пресцентъра на МВР за ситуацията в МВР болница, след като директорът ѝ професор Ненчо Смилов отказа категорично да говори пред Actualno.com с мотив, че всичко, което касае МВР, минава през пресцентъра на ведомството.

В изследването за ACE инхибитори и ARB (АРБ) на китайските учени изрично се подчертава, че първоначалната им хипотеза не е била за благоприятен ефект. Китайските учени казват и друго – лекарства за хипертония трябва да се вземат само по предписание на лекар и добавят, че от наблюдавани почти 2900 пациенти с COVID-19 за периода февруари – март 2020 година в болница Huo Shen в Ухан за тези, които са били с хипертония и са я контролирали с лекарства, рискът от смърт се е оказал по-малък, отколкото за тези, които са били хипертоници и не са контролирали болестта си с лекарства.

Лекарство и ваксина срещу коронавируса - какъв е напредъкът? Отговорите на д-р Румен Хичев

Д-р Румен Хичев е роден през 1961 г. във Варна. От 26 години живее и работи в САЩ. Завършил медицина във Варненския медицински универси...

На база китайското проучване, испанският лекар Луис Риулопе пише за European Heart Journal, че може да бъде проучено дали някое от съответните лекарства за хипертония не оказва директно благоприятно влияние на пациенти с COVID-19 т.е. и без да страдаш от хипертония.

Още на 30 март, 2020 година Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) публикува официално съобщение (качено на сайта на ИАЛ) приемащите ACE инхибитори и ARB (АРБ) т.е. ангиотензин рецепторни блокери да не ги спират заради страх, че ще им повлияят зле, ако се разболеят от COVID-19.

Още: "Вентилаторите са по-опасни от климатиците, смята вирусолог"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com