Страничните ефекти на лекарствата - има ги дори при "най-безобидните"*

31211
Страничните ефекти на лекарствата - има ги дори при "най-безобидните"*
Снимка: iStock/Guliver

Изобретяването на антисептиците и антибиотиците е сложило край на епидемиите от чума и холера, причинили смъртта на милиони хора. Благодарение на тези лекарствени препарати много болести, травми и рани са престанали да бъдат смъртна присъда. Понижила се е смъртността сред родилките, която не толкова отдавна е била водеща причина за смърт при младите жени. Шанс за живот получиха болните от рак, диабет, туберкулоза и много други опасни болести, напомня molnet.ru.

Но едновременно с това в развитите страни смъртността от страничните ефекти от различните лекарства вече е на 4-то място. По-често по друга причина умират сърдечно болните, онкоболните и хората с инсулт. Това е свързано с факта, че безопасността на 80% от произведените в света лекарства се смята за условна. Т.е. едновременно с лечението те дават странични ефекти, опасни за здравето.

Ето в какво се крие опасността от лекарствата и кога трябва да се приемат.

Лекарствата и техните странични ефекти

Антибиотици

Често разпространено мнение е, че ако искаш да оздравееш бързо, трябва да се пият антибиотици. Това е много опасна грешка, тъй като антибиотиците лекуват само бактериалните инфекции. Те са ефективни при лечението на възпаление на белите дробове, на пикочополовата система, гнойни рани и т.н., докато при грип и стоматит например те не са ефективни. Затова пък страничните им ефекти са много. Да речем, популярният гентамицин често предизвиква бъбречна недостатъчност и проблеми с кръвоносната система, детска психоза, а понякога и глухота.

Антибиотиците от различни групи се различават по химичен състав и механизъм на действие, затова за определени болести се използват определени препарати. Преди назначаването им лекарят трябва да направи посявка за чувствителност към антибиотици, така се проверява възприемчивостта към всички препарати, които лекуват дадената болест, за да се изясни кой точно антибиотик би бил ефективен във вашия случай. Приемът на погрешния антибиотик може да доведе до отслабване на симптомите на болестта и преминаването ѝ в хронична форма. Затова ако преди антибиотиците се предписваха при най-леките признаци на инфекция, а понякога и просто за всеки случай, днес това (трябва да) се прави колкото се може по-рядко. В резултат на безконтролен прием на антибиотици някои бактерии мутираха и станаха резистентни към тях. По този начин се получиха видоизменение на менингита, пневмонията, туберкулозата и други. Така лечението им става много трудно, а понякога и невъзможно.

При назначаването на антибиотици задължително трябва да се провери състоянието на черния дроб и бъбреците. При остра чернодробна и бъбречна недостатъчност антибиотиците са противопоказани. Освен това при дълъг курс антибиотици лекарят е длъжен да назначи и хепапротектори за защита на черния дроб. Имайте под ръка и противоалергични средства - при прием на антибиотици често се получават остри алергични реакции. Убивайки бактериите, антибиотиците не щадят и чревната микрофлора. За да се избегне появата на гъбична инфекция, трябва да се пият съответните препарати, назначени от лекар.

Още: Учени алармират: Супербактерии ни заплашват с нова пандемия

Нестероидни противовъзпалителни средства

Дял в нишата сред аналгетиците заемат нестероидните противовъзпалителни средства. Те не само премахват болката и треската, но и намаляват възпалението. Първенец при тях е аспиринът. Към тази група се отнасят парацетамолът, аналгинът, ибупрофенът, кетопрофен, диклофенак и други. Те са много ефективни при главоболие, зъбобол, менструална болка, след операции, при неврологични болки и травми, при ревматоиден артрит и болести на ставите.

Но гастроентеролозите признаха нестероидните противовъзпалителни средства за главна причина за язва на стомаха. Други странични ефекти могат да бъдат шум в ушите, намаляване на обема на бъбреците, отлагането на калций в бъбреците, проблеми с кръвоносната система.

Аспиринът се смята за най-безопасния сред тях, но предизвиква проблеми със съсирването на кръвта, може да стане причина за откъсване на тромб, язва на стомаха и изостряне на астма. При деца до 12 години може да предизвика смъртоносния синдром на Рей.

Защо се образуват тромбите и как да се избегнат

Парацетамолът (панадол, ефералган, фервекс, колдрекс, калпол, терафлу и др.) по-малко дразни стомаха, но "убива" бъбреците и черния дроб. В съчетание с алкохол парацетамолът става толкова токсичен, че дори малка доза може да предизвика тежки поражения на черния дроб. Той е противопоказан за тези, които редовно употребяват алкохол (за мъжете над 700 мл бира или 200 мл вино всеки ден, за жените - два пъти по-малко.) В САЩ и Европа именно парацетамолът заема първото място сред лекарствата предизвикващи тежки отравяния със смъртен изход.

Аналгинът е забранен в повечето западни страни още през 70-те години на миналия век. Той потиска дейността на костния мозък, което предизвиква понижаване на образуването на левкоцити, които защитават организма от инфекции.

Стероидни противовъзпалителни средства

Кортизон, преднизолон, лоринден и други - са производни хормони на надбъбречните жлези. Те имат мощно противовъзпалително и противоалергично действие и работят отлично при болести на ставите, кръвта, а така също и при кожни, онкологични, ендокринни и много други заболявания.

Но при продължителен прием и предозиране те предизвикват стероиден захарен диабет, мускулно изтощение, изтъняване на кожата, забавяне на растежа на костите при децата и остеопороза при възрастните, нарушават лигавицата на стомаха и хранопровода, причиняват стероидни психози, нарушават обменните процеси и водят до рязко покачване на теглото.

Освен това при приема на кортикостероидите нашият мозък получава сигнал - тези хормони са достатъчни и дава отговори на надбъбречните жлези: "Стига!" По този начин рано или късно настъпва атрофия на тези органи. Ето защо при продължително прилагане отмяната на този препарат става постепенно с намаляването на дневната доза. При рязко спиране на големите дози от тези хормони възниква опасност от остра недостатъчност на надбъбречните жлези.

Сулфаниламиди

Синтетичните антибактериални препарати - сулфаниламиди - не са антибиотици, но имат сходно действие. Към тях се причисляват популярните бисептол, сулфадиметоксин, фуразолидон, метронидазол, стрептоцид и други. Предозирането на тези препарати и тяхното неправилно назначаване може да предизвика силни алергични реакции. Също така те натоварват бъбреците и черния дроб. Предозирането може да блокира работата на бъбреците, които престават да извеждат вредните вещества от организма, което предизвиква отравяне. Острата бъбречна недостатъчност, предизвикана от злоупотреба със сулфаниламиди, е отделна медицинска диагноза.

Аналгетици

Обезболяващите препарати са най-популярните лекарства в света. Те се делят на наркотични и ненаркотични. С първите всичко е ясно - предизвикват привикване, действат негативно на главния мозък и нервната система. Затова се назначават само при сериозни травми, операции, тежки болести и се контролират много строго.

Но хората имат много лекомислено отношение към ненаркотични аналгетици. Заболява те зъб и взимаш хапче, а не отиваш при зъболекаря, надявайки се, че ще мине. Но и те далеч не са безопасни, защото обезболяването и лечението не са едно и също нещо. Болката е знак, че в организма нещо не е както трябва. Премахвайки усещането за болка картината се замазва и усложнява диагностиката. Освен това честият прием на аналгетици блокира системите в организма, които са призвани да се борят болката. В един момент тези системи просто няма да сработят и тогава няма да ви помогне и най-силното обезболяващо.

Главното правило при употребата на обезболяващите е да се приеме колкото се може по-малка доза, както и да се изчака достатъчно време, за да подейства лекарството, а да не се бърза да се взима още една доза.

Антидепресанти

Тези психотропни препарати намаляват тревогата, подобряват настроението, повишават психическата активност. Но постоянната употреба на антидепресанти води до това, че човек изпада в немотивирана еуфория, извършва глупави постъпки, кара се околните, изоставя семейството и работата си. Освен това те водят до привикване и след спирането на препарата депресията се възобновява с тройна сила.

Антидепресантите имат и много странични ефекти - гадене, повръщане, треперене, загуба на зрението и слуха, нервни тикове, вялост, алергии, нарушения в кръвоносната система и работата на черния дроб, обърканост на съзнанието, епилептични припадъци, сърдечносъдови проблеми. Предозирането може да доведе до смърт.

Сънотворни и успокоителни средства

Малките дози от сънотворните лекарства имат успокоително действие - понижават чувството за напрегнатост и тревога, облекчават заспиването, но този сън никога няма да бъде толкова дълбок и спокоен, както естественият. От редовния прием на сънотворно човек става вял, сънлив и разсеян.

Освен това тези препарати предизвикват привикване и след спирането им безсънието се връща. Ако човек е свикнал да заспива с помощта на таблетки, организмът му вече няма да може да заспи самостоятелно. Отказът от сънотворните може да е толкова силен, че да доведе до халюцинации, треперене, гърчове, депресия и психически разстройства.

Сънотворните са противопоказани за хора, страдащи от сърдечно-съдови и психически заболявания, както и заболявания на дихателните органи. При тях страничните ефекти са виене на свят, понижаване на остротата на зрението, нарушения на речта и чувствителността в долните крайници, промяна на състава на кръвта, проблеми с черния дроб.

При предозиране може да се развие дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност, водещи до кома и смърт.

Женски хормонални препарати

Естрогенът - женският полов хормон, влияе на биохимичните процеси в клетките на организма. По време на менопауза той намалява неприятните симптоми на климакса, като изпотяване, безпричинната смяна настроения и така наречените горещи вълни. Противозачатъчните хормонални таблетки не само предотвратяват нежеланата бременност, но и помагат при много заболявания.

Но тези препарати предизвикват нарушаване на обмяната на веществата, водят до повишаване на теглото, отоци и проблеми с бъбреците главоболие, виене на свят, гадене, безпричинна смяна на настроението, сънливост, фиброматозни образувания, тромбози и други нарушения, като нарушаване на съсирването на кръвта, отказ на работата на яйчниците, деминерализация на зъбите.

Продължителният прием на силно действащи естрогени повишава риска от рак на млечната жлеза, черния дроб и ендометриоза.

Назначаването на противозачатъчни средства става само по препоръка на лекар и според хормоналния статус на жената.

Лекарства срещу повишено кръвно налягане

Тук не всичко е толкова просто. Организмът не повишава кръвното налягане просто така. Всеки участък от мозъка за определено време трябва да изтласка определено количество кръв. Ако това количество се понижи, мозъкът дава заповед налягането да се вдигне. Хапчетата за хипертония не премахват причината за недостатъчното кръвоснабдяване на мозъка. Те изкуствено понижават налягането, като по този начин предизвикват недостиг на мозъчното кръвообращение. Мозъкът, разбирайки че повишението на налягането не работи, започва да компенсира недостатъка за сметка на по-малко важни органи като например крайниците. В крайна сметка страда целия организъм. Освен това, ако кръвното налягане е 220/180, а вие го свалите "нормалното" 120/80, а после то се вдигне - съдовете на мозъка може да не издържат и се случва инсулт. Според лекарите подобно нормализиране на налягането в последните няколко години е причинила няколко стотици случая на инсулти, като повечето от тях със смъртен изход. В такива случаи е много по-надеждно да се ползва проверената схема от комбинация на успокояващи препарати (валериан) плюс съдоразширяващи (папаверин). Тази схема не нарушава мозъчното кръвообращение и не повишава риска от инсулт.

Диуретици

Диуретиците трябва да се приемат само по препоръка на лекар. Много хора особено жените ги взимат на принципа: "Подула съм се, трябва да взема диуретик." Но причините за отоците може да бъдат и проблеми със сърцето и други заболявания. Безконтролния прием на диуретици много бързо разрушава организма и води до тежки последици - промени в бъбреците, намален обем на междуклетъчната течност, усилено извеждане на натрия, калция, магнезия, фосфора и други важни вещества от организма, които са необходими за нормалната работа на различните органи.

Слабителни средства

Слабителни средства, дори безобидните на пръв поглед билки, предизвикват силно привикване и се превръщат в "мързеливи черва". В резултат човек не може да отиде до тоалетната без лекарства. Освен това някои от тях увреждат лигавицата на дебелото черво, нарушавайки секрецията и моториката. По този начин може да се стигне до рак на дебелото черво.

Злоупотребата със слабителни средства води до токсично поражение на черния дроб, бъбреците, червата, възникването на дефицит на калий, обезводняване и токсичен хепатит. Слабителните средства не трябва да се приемат при възпалителни процеси в коремната област, чревна непроходимост, остри инфекциозни заболявания, съпроводени с треска и бременност. Хроничният запек се лекува само от лекар и е добре това да става с помощта на специален хранителен режим.

Средства срещу диария

Популярният лоперамид (имодиум, лопедиум и др.) разбира се ще ви помогне в тежка ситуация. Но той е противопоказан при язвен колит и Болест на Крон (улцерозен колит), бактериални или паразитни инфекции на червата, дизентерия, диария, предизвикана от антибиотици, а така също и за бременни, кърмачки и деца до 12 години. Препаратът може да предизвика алергия, спазми, непроходимост на червата.

Имуностимулатори

Препаратите, които изкуствено стимулират защитните сили на организма, понижават естествения имунитет на човека. Опасни са дори такива на пръв поглед безопасни лекарства като ехинацея. Някои лекари смятат, че имунните процеси са толкова тънка и малко изучена област, че без крайна нужда е най-добре тя да не се засяга. Ако механизмът се наруши, е много трудно и дори невъзможно да бъде възстановен. Освен това имуностимулаторите могат да провокират активен ръст на "спящо" онкологично заболяване.

Някои билкови чайове (шипка, малина, борови шишарки, кора на дъб и др.) са по-малко опасни, но далеч не са безобидни. Някои тях не трябва да се приемат при вече започнало настинка, болести на черния дроб, хемороиди, цистит, бременност, хипертония, и всякакви кръвотечения. Най-безопасният начин за повишаване на имунитета и здравословния начин на живот - правилното хранене, разумната физическа активност, каляването и отказът от вредни навици.

Лекарства срещу кашлица

Препаратите, които потискат рефлекса за кашлица, задържат секрета, с който от организма излизат вредните вещества. Тези лекарства трябва да се използват само тогава, когато кашлицата е толкова силна, че не позволява да се спи или се пренапряга и поврежда лигавицата на дихателните органи.

Лекарства срещу хрема

Препаратите, които свиват съдовете като ксилометазолин, предизвикват изсушаване и атрофия на лигавицата на носа. Те не трябва да се приемат повече от четири дни подред - в противен случай може да получите отток и да не сте в състояние да се откажат от капките. Не така ефективни, но много по-полезни са промивките на носа с водно-солеви разтвор. Могат да помогнат и противовъзпалителни антисептични масла като мента, евкалипт, хвойна и други, по препоръка на лекар.

Техника на лекарствената безопасност

1. Първото и най-важно правило - никакво самолечение! Ако нещо ви боли - отидете на лекар. Дори, ако ви е боляло "същото, което и преди две години и онези хапчета са ви помогнали." Симптомите на много болести си приличат, а за две години в организма ни може да се променят много неща. Освен това организмът ви може да е привикнал към предишното лекарство и вече да не ви помагат.

Само лекар може точно да прецени дозирането и продължителността на курса на лечението. В инструкциите към лекарствата са дадени усреднени препоръки, разчетени за мнозинството. Лекарят ще отчете възрастта ви, наличието на съпътстващи заболявания, показанията от анализите и много други фактори. Главното условие за лечение е индивидуалният подход. Лекарят е обучен за това, вие - не. В повечето страни без рецепта не може да вземете дори аспирин. Мнозина с месеци пият лекарства за гастрит, без да подозират, че със стомаха им всичко е наред, а е време да лекуват жлъчката си и т.н.

2. Преди да ви бъде изписано лекарство, задължително информирайте лекаря за вашите настоящи и минали заболявания, семейната анамнеза и лекарствата, които вече пиете или някога сте приемали. Опишете всички промени в състоянието ви, дори тези, които не ви се струват важни. Именно тези дреболии ще помогнат за правилното поставяне на диагнозата.

3. Ако лекарството не ви помага, не увеличавайте дозата по ваше усмотрение. Съществува такова понятие като "резистентност", когато организмът става невъзприемчив към едно или друго вещество или въздействие.

4. Не се доверявайте на рекламите. С тяхна помощ се изтъкват препарати, които не са толкова ефективни, но са доста скъпи. А евтините и ефективни лекарства не се рекламират, тях ги знаят само лекарите.

5. Не експериментирайте с нови препарати. Нито един фармацевт не може да предположи всички странични ефекти. Освен това има препарати, които дават странични реакции след 5, 10, 15 години. Никоя фармацевтична компания няма да чака толкова време преди да пусне своя обещаващ препарат на пазара. Така, приемащите лекарството неволно стават опитни мишки. Ако може, не купувайте препарати, които са на пазара по-малко от 5 години. Разбира се, това не се отнася до жизненоважни препарати без аналог.

7. Доверявайте се на лекаря си, но и проверявайте. Некачествената медицина не е рядкост. Внимателно проверете списъка с противопоказания и странични ефекти на предписан ви препарат.

8. Понякога, за да се отървете от дадена болест, е достатъчно да промените начина си на живот. Правилното хранене е най-доброто средство за профилактика на храносмилателния тракт. Срещу безсъние помагат доброто настроение, спокойствието и хубавата книга.

Като извод може да се каже следното - няма безопасни лекарства. Затова, както във всяка опасна ситуация, си струва да се рискува само тогава, когато това, заради което рискувате, е по-важно от това, което рискувате. Ако лекувате пъпки, а може да получите проблеми с бъбреците, по-добре е да си ходите с пъпките. Но ако можете да умрете от болест, предизвикала пандемия, с вероятност между 1000 и 2000 пъти по-голяма от това да получите рядък страничен ефект при ваксина ... е тогава оставяме на Вас сами да решите!

* Данните в тази статия са информативни, те не са препоръки за лечение, за всичко, което се отнася до Вашето здраве се обърнете към лекуващия Ви лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно