Светът напредва срещу коронавируса: Изследвания с лекарства, ваксини и нови тестове

11697
Светът напредва срещу коронавируса: Изследвания с лекарства, ваксини и нови тестове
Снимка: Getty Images/Guliver

Три болници в американския щат Масачузетс са получили разрешение за провеждане на първите клинични изпитания в страната на японското лекарство Avigan, което може да се използва за лечение на коронавирус, предаде БГНЕС.

По-рано беше съобщено, че клиничните изпитания на Avigan, известно още като Favipiravir и Favilavir, като обещаващо средство за лечение на пневмония, причинена от новия коронавирус, са започнали в Япония в края на март. Лекарството е разработено от Fujifilm Toyama Chemical Co за лечение на грип преди 6 години. Въпреки това, по време на експерименти върху животни, са открити странични ефекти. В резултат на това препаратът е изваден от употреба при бременни жени и е включен в списъка с лекарства, за които е възможно лечение по специална преценка на властите. Междувременно китайски лекари откриха ефективността му при лечение на пневмония, причинена от COVID-19.

Нова надежда за лечение на коронавирус

Противопаразитният препарат "Ивермектин" може да се окаже ефективен при лечението на коронавирус, смятат австралийски учени. Препа...

Според Boston Globe, Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) е дала разрешение за тестване на малки количества от лекарството.

Японската агенция "Киодо", позовавайки се на източници в медицинските кръгове, по-рано съобщи, че в момента в Япония има налични количества Avigan, достатъчни за лечение на пневмонията, причинена от коронавирусна инфекция за 700 000 души. Токио обмисля възможността да предостави безплатно лекарството за други страни за лечение на пациенти с пневмония.

Иначе в САЩ вече има позволение за тест на ваксина срещу COVID-19 върху хора. Разработката е на Inovio Pharmaceuticals. Ваксината на Inovio е ДНК-базирана и е финансирана от фондацията на Бил Гейтс. В зависимост от резултатите при първия човек ще се определи кога официално да започне първата фаза на тестване с повече доброволци. Компанията допълва, че има капацитет да произведе и достави 1 млн. дози до края на годината за по-мащабни тестове и спешна ваксинация.

Междувременно, Ринат Максютов, който оглавява държавния руски център "Вектор", каза по време на предавано по телевизията съвещание на руския президент Владимир Путин с директорите на главните руски изследователски центрове, че се планира първият етап на клиничните тестове на три ваксини срещу COVID-19 да започне от 29 юни със 180 доброволци. В момента се провеждат тестове върху мишки, зайци и други животни, но по думите на Максютов можело тестове върху хора да почнат още в края на май.

В Гърция изпитват метод за лечение на тежки случаи на коронавирус (COVID-19) - ето как и с какви лекарства

Само преди малко повече от седмица и в България дойде новината за разработването на модел за лечение чрез определени лекарства на тежки...

Тестове

След като стана ясно, че в Италия са почти готови с нов, по-надежден тест за COVID-19, но има нужда от сертификация, от Русия дойде новина, че руската фармацевтична компания "Генериум" и Руския медико-биологичен съюз са разработили нов тест, с 94% точност.

Израел също действа по нова апаратура за диагностициране на тестове, разработена от университета "Бар-Илан". Иновацията, която комбинира оптика и магнитни частици, може бързо да тества 100 проби от пациенти и да намали времето за диагностициране до едва 15 мин. В момента се търси инвеститор, който да ускори развитието на апаратурата, така че тя да може да се използва в болници.

Още: "Коронавирус: Пикове на разболели се в САЩ и Русия, в Китай празнуват отварянето на Ухан"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com