Тайно помещение в Хеопсовата пирамида. Учен от Украйна разказа как е направено откритието

28440
Тайно помещение в Хеопсовата пирамида. Учен от Украйна разказа как е направено откритието
Снимка: iStock

Изследователите най-накрая успяха да потвърдят, че има таен тунел от северната страна на Хеопсовата пирамида. Експертът Олга Попович, която представлява Украйна в международния екип от археолози, разказва пред Focus.ua как учените са открили тайния коридор с дължина 9 метра близо до гробницата на фараона.

Пирамидите в Гиза са комплекс от древни паметници, построени преди хиляди години от древните египтяни. Най-високата и мистериозна от тях може би е пирамидата на Хеопс (Хуфу). Тя е единственото оцеляло от Седемте чудеса на древния свят.

Наскоро изследователи успяха да намерят тайно помещение във Великата пирамида в Гиза. Ширината му е около 2,1 метра, а дължината – 9,1 метра, което е повече, отколкото учените предполагали въз основа на резултатите от сканирането.

Олга Попович, която участва в проекта ScanPyramids, разказва по-подробно за изследването на древните съоръжения. Изследователката е родом от Ивано-Франкивск и представлява Украйна в международен екип, който изучава тайните на египетските пирамиди.

От колко време се интересувате от археология? Защо избрахте точно тази наука?

По образование съм инженер по безразрушителен контрол (контрол на надеждността на основните експлоатационни свойства и параметри на обект или на отделни негови елементи/възли, който не изисква извеждане от експлоатация или демонтаж на обекта). Завършила съм магистърска степен със специалност „Прибори и методи за контрол и определяне състава на веществата“. Успях да приложа знанията си в изучаването на обекти от културното наследство и да се присъединя към екипа от професионалисти на ScanPyramids благодарение на програмата за стипендии на Техническия университет в Мюнхен (TUM). През юли участвах в него като свободен слушател, а през октомври 2022 г., след като подписах работен договор с ТУМ, станах негов проектен мениджър.

Работата с такъв важен паметник на културното наследство, едно от Седемте чудеса на света, ми достави голямо удоволствие и ме вдъхнови да продължа научната си работа по използването на безразрушителен контрол за изследване на обекти от културно наследство.

Как успяхте да попаднете в международния екип от археолози? Трудно ли беше да намерите общ език с участниците, или веднага разбрахте, че сте „на една вълна“?

Екипът ни наистина е многонационален, включва представители на Германия, Египет, Италия, САЩ, Мексико, Франция и други страни, а сега с гордост мога да кажа, че участва и Украйна. Много е приятно да се работи, всеки участник е уникален и притежава специални умения и способности, а заедно сформираме екип от професионалисти.

Проектът ScanPyramids се фокусира върху три области: ултразвукови изследвания, радар и електрическа резистивна томография. Използването на трите метода на изследване дава възможност да се потвърдят данни от измерванията и да се определят доста точни размери на откритите аномалии във вътрешната структура.

На какво прилича вашата работа? Как изглежда тя за човек отстрани? Има ли някакви нюанси, интересни детайли, на които никой не би обърнал внимание, но те наистина са много важни?

Изследователската работа се състои от няколко етапа: подготовка за измервания (преглед на научна литература и публикации, цифрово моделиране, по възможност тестване на изследователски проби), измервания на контролния обект, обработка на данни (това е един от най-трудните етапи, той отнема време, опит и знания), последният етап: писане на доклад, подготовка на публикация и формиране на план за по-нататъшно изследване.

На всеки от тези етапи е важна добре координираната работа на участниците и воденето на полеви дневници, фото- и видеозаписи на важни моменти.

Как се почувствахте, когато получихте видеото от вътрешността на тази тайна стая? Това, което видяхте, отговори ли на очакванията ви?

Целият екип очакваше с нетърпение ендоскопията, тъй като след обработката на данните ясно видяхме аномалията и не можахме да разберем какво представлява. Единственото несъответствие беше в ясните координати. Затова, когато вечерта на 25 февруари с моя екип получихме снимка от ендоскопа от ръководителя на групата професор Грос, бяхме невероятно щастливи.

От какво беше предшествано това откритие? Имахте ли определени идеи, теории, допускахте ли, че наистина може да има някакво скрито пространство в Хеопсовата пирамида? Или е просто резултат от изследване?

Изследванията на пирамидите се провеждат от много дълго време, има много теории и измислици. Но нашата работа се основаваше на реални научни данни.

В първата фаза на проекта ScanPyramids екип от японски учени проведе измерване на потоците мюони, компонент на космическите лъчи. Японците успяха да идентифицират голяма кухина в Хеопсовата пирамида. Именно това откритие беше тласък за разширяване на научните изследвания.

От колко време екипът изследва Хеопсовата пирамида? Какви са юридическите аспекти на изследването, получаване на разрешение?

До 2016 г. египетското Министерство на антиките блокираше всякакви проучвания на пирамидите и други забележителности. Нашият екип се присъедини към проекта преди три години, като през това време успяхме да проведем три измервателни кампании и да изследваме шеврона (структурен V-образен елемент) на пирамидата, камерите на фараона и царицата и съответните коридори. Успяхме да получим достъп до пирамидата благодарение на участието на египетския екип, работим с разрешението и под строгото наблюдение на министерството.

Вижте Великата пирамида в Гиза отвътре с 3D обиколка

При работа с пирамидата има много трудности: има забрана за прилагане на маркировки или измервателни ленти (това усложнява процеса на измерване), нестабилно скеле в близост до шеврона, което изисква необходимостта от допълнителни мерки за сигурност и оборудване, сложни климатични условия вътре в пирамидата (температура на въздуха над 24 градуса и влажност над 80%), както и прекомерен достъп на туристи до една от камерите.

Ще бъдат публикувани и резултатите от изследванията на камерите. Съществено предимство на достъпа до пирамидата за нашия екип беше финансирането на проекта ScanPyramids със средства на DAAD.

Какво мислите за погребението на Клеопатра? Има слухове, че има няколко коридора, които може да водят до гробницата на легендарната царица – вярно ли е това? Или са само легенди и истории?

Резултатите от изследванията на камерата на царицата, както и коридора, водещ до камерата, също са обещаващи, те ще бъдат публикувани по-късно – но засега тази информация е поверителна.

Какви са следващите етапи от изследването на откритото тайно помещение? Свързани ли са с коридора? Или това са други части на пирамидата?

В момента очакваме потвърждение за продължаване на финансирането на проекта. Планираме да проучим откритата стая, както и други камери и Голямата галерия, тъй като пирамидата все още има голям брой мистерии и неизвестни.

Какво е мнението ви за развитието на археологията и общата археологическа дейност в Украйна?

Не съм експерт по археология, но мога да кажа, че изучаването на обекти от културното наследство е като неизследвана земя, невероятен потенциал. Но нашите учени, поради липса на финансиране и съответно на модерно оборудване, нямат възможност да провеждат актуални изследвания. Именно затова сега се опитвам да намеря възможно най-много възможности за развитие на международно сътрудничество в областта на науката. Ако специалисти от Украйна получат достъп до международни проекти, те ще могат не само да популяризират собствените си изследвания, но и да демонстрират на целия свят нашите културни постижения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com