Томография на древноегипетска мумия откри признаци на смъртоносна болест

18111
Томография на древноегипетска мумия откри признаци на смъртоносна болест
Снимка: iStock

Учени направиха компютърна томография на мумията на Джед-Хор от Хайделберг, Германия, която представлява възрастен мъж, живял в Египет, по всяка видимост през IV – I век пр.н.е. Изследването на неговия череп показало, че той е страдал от остър мастоидит, който вероятно е причинил фатални усложнения като менингит или мозъчен абсцес.

Изглежда, към слепоочната кост на мъжа е бил приложен някакъв вид терапевтичен компрес, който не е бил отстранен по време на мумифицирането. Това се съобщава в статия, публикувана в European Annals of Otorhinolaryngology, Head and Neck Diseases.

Мащабните разкопки в Египет продължават повече от век. През това време хиляди добре съхранени древни тела са попаднали на разположение на изследователите, много от които все още са слабо проучени. През последните години на помощ на учените са дошли съвременните методи на палеорадиологията, което позволило да се постигне значителен напредък в изследването на биоархеологичните материали.

Невероятни инструменти на 7000 години са открити в Судан

Невероятни инструменти на 7000 години са открити в Судан

За разлика от традиционните патологични изследвания съвременните техники за визуализации (като компютърна томография и 3D реконструкция) позволяват мумифицираните тела да бъдат изследвани възможно най-щадящо. Така например може да се открият следи от отравяне с тежки метали, да се установят причините за смъртта на някои хора и да се проверят музейни експонати за автентичност.

Роман Сокирански от Варненския медицински университет, заедно с негови колеги от Германия и САЩ, провели изследване на мумията на Джед-Хор, съхранявана в германския град Хайделберг. Предполага се, че тя произхожда от египетския град Ахмим и датира от династията на Птолемеите (IV – I век пр.н.е.) – учените планират да установят по-точна възраст с помощта на радиовъглероден анализ.

Изследователите са установили, че мумията е принадлежала на възрастен мъж, живял около 50 години. След смъртта, чиито причини остават неизяснени за изследователите, вътрешните органи и мозъкът му са били отстранени, тялото – балсамирано, като след това е увито в напоени със смола ленени бинтове и покрито с тънък слой естествен битум.

3500-годишен недовършен обелиск щеше да засенчи други паметници на Древен Египет

С помощта на компютърна томография изследователите решили да разберат какви здравословни проблеми е имал този мъж. Учените открили, че тъпанчевата кухина, външният слухов канал и някои други места са пълни със сиво вещество, което изглежда като изсъхнала гной. Освен това от външната страна на дясната темпорална кост на този човек лежи компрес с размери приблизително 7×10×0,7 сантиметра, който значително се отличава по плътност от околните ленени превръзки, покриващи мумията.

Според изследователите мумифицираният Джед-Хор очевидно е страдал от остър мастоидит. Учените предполагат, че това възпалително заболяване е довело до развитието на тежки вътречерепни усложнения (например менингит или мозъчен абсцес), от които мъжът в крайна сметка е починал. В същото време откритият компрес, според авторите на работата, може да е бил средство за лечение – може би е бил напоен с някакво лечебно средство (от масло или мед до котешки или крокодилски екскременти). В този случай обаче остава неясно защо този компрес не е бил премахнат по време на мумифицирането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com