Учени: Коронавирус е имало в пробите на отпадъчни води месеци преди първото официално огнище в Китай

10998
Учени: Коронавирус е имало в пробите на отпадъчни води месеци преди първото официално огнище в Китай
Снимка: Getty Images/Guliver

Почти година след появата на новия коронавирус Sars-CoV-2, научната общност продължава да прави интригуващи открития за произхода на пандемията, съобщава БГНЕС. Изследване, публикувано на 30-ти ноември в списанието „Клинични инфекциозни болести“, изготвено от експерти от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC, за неговото съкращение на английски) на САЩ, добави нови съмнения относно реалния старт на пандемията от COVID-19.

Официалната хронология посочва датата на започване 31 декември 2019 г., когато здравният орган на китайския град Ухан издава сигнал за поредица от случаи, свързани с мистериозен респираторен вирус. Общото между пациентите беше общинският пазар, на който се продават живи и мъртви диви животни. Сега, 11 месеца по-късно, изследователи, свързани с правителството на САЩ, са установили, че 39 души от три щата в страната вече са разработили антитела срещу коронавируса две седмици преди сигналът да се появи в Китай.

В търсене на произхода на COVID-19: Експерти на СЗО отново желаят да посетят Ухан

Експерти на Световната здравна организация искат отново да посетят пазара в китайския град Ухан, за да проследят разпространението на п...

Проучването се основава на кръвни проби от дарена кръв, направени между 13 декември 2019 г. и 17 януари 2020 г. Тестваните 7 389 проби са рутинно събрани от дарения, организирани от Червения кръст в девет щата в САЩ. От 1912 проби за дарения, направени между 13-16 декември, 39 са положителни (26 в Калифорния и 16 в Орегон или Вашингтон). Още 67 проби, съдържащи вируса, са идентифицирани сред даренията, направени между 30 декември 2019 г. и 17 януари 2020 г. Средната възраст на заразените е 52 години и по-голямата част са мъжете. За авторите на изследването част от тези идентифицирани антитела трябва да бъдат свързани с други видове коронавируси, които циркулират в света, но големият брой хора, открити с тези антитела в анализа, показва, че друга част е много вероятно да има covid-19 в този момент.

Но как това променя информацията, която знаем за началото на пандемията и кога се появи новият коронавирус? Този въпрос няма точен отговор и може никога да няма такъв.

Това, което е известно досега, е, че първото голямо огнище се е появило в Ухан през декември 2019 г., но различни индикации предполагат, че вирусът е циркулирал по света седмици или месеци по-рано. Авторите на изследването, идентифицирали антитела срещу новия коронавирус при десетки хора в САЩ, казват, че това откритие има някои ограничения, включително определяне дали хората са били заразени в собствената си страна или по време на пътуване. Проучване, проведено преди това от Червения кръст, за да се установи профилът на неговите дарители, дава някои индикации. От общо дарилите кръв 3% заявяват, че са пътували в чужбина през месеца преди даряването на кръв, а само 5% от тези 3% казват, че дестинацията на това пътуване е в Азия. Това откритие не е първото (и вероятно няма да бъде последното), което сочи към наличието на вируса преди официалния сигнал в Китай.

Изследователи от най-малко четири държави, включително Бразилия, посочиха наличието на новия коронавирус в пробите за отпадъчни води, събрани седмици или месеци преди първото официално огнище в Китай. Проучването, което привлече най-голямо внимание, бе ръководено от изследователи от университета в Барселона. Според тях е имало присъствие на новия коронавирус в замразени проби, събрани в Испания от 15 януари 2020 г. (41 дни преди първото официално уведомление в страната) и от 12 март 2019 г. (девет месеца преди първия случай, докладван в Китай). Анализът на отпадъчните води позволява да се открие присъствието на COVID-19 на определено място. Но все още не е ясно как и кога вирусът Sars-CoV-2 започва да заразява хората. Нито от кое животно вирусът е „скочил“ до хората.

В Ухан представиха опера, посветена на коронавируса (СНИМКИ)

Операта "Дневникът на ангела" бе представена в Ухан. Тя е посветена на подвига на медицинските лица, които бяха ангажирани в борбата с ...

Съществува консенсус сред учените, че първото огнище е настъпило на пазар в Ухан, който продава живи и мъртви диви животни. Но изследователите не знаят дали вирусът се е появил там или се е „възползвал“ от местните условия, за да се разпространи от един човек на друг. "Ако ме попитате каква е по-голямата възможност, бих казал, че вирусът идва от пазари, които продават диви животни", каза Юен Куок-юнг, микробиолог от университета в Хонг Конг, пред BBC. Проучване на лекари във Ухан, публикувано през януари от медицинското списание The Lancet, установи, че до момента първият случай на COVID-19 е открит на 01.12.19 г. и няма видима връзка с пазара за диви животни. Някои експерти казват, че вирус с потенциал да се превърне в пандемия трудно би могъл да циркулира по света в продължение на месеци, без да бъде открит. Но пътуването със седмици може да е по-осъществимо, особено през зимата в Северното полукълбо.

Съществуват и съмнения относно момента, в който новият коронавирус достигна Бразилия и започна да циркулира в страната. Първата официална диагноза в южноамериканската държава е възникнала на 26 февруари 2020 г. Това е 61-годишен бизнесмен от Сао Пауло, който се завръща от пътуване до Италия, което по това време е вторият епицентър на пандемията. Има доказателства, че първата зараза в Бразилия се е случила месец преди официалното откриване на болестта. Но екип, ръководен от изследователи от Федералния университет в Санта Катарина (UFSC), идентифицира наличието на вируса към 27 ноември 2019 г. в канализацията на Флорианополис. Освен това изследователи от фондацията "Освалдо Крус" посочиха съществуването на поне един случай на Sars-Cov-2 в Бразилия месец преди първата официална регистрация, която се проведе между 19-ти и 25-ти януари 2020 г. Не е известно дали този човек е бил заразен по време на пътуване или чрез предаване от общността (от други жители на мястото, където живее или се движи).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com