Учени: Коронавирус е имало в пробите на отпадъчни води месеци преди първото официално огнище в Китай

10967
Учени: Коронавирус е имало в пробите на отпадъчни води месеци преди първото официално огнище в Китай
Снимка: Getty Images/Guliver

Почти година след появата на новия коронавирус Sars-CoV-2, научната общност продължава да прави интригуващи открития за произхода на пандемията, съобщава БГНЕС. Изследване, публикувано на 30-ти ноември в списанието „Клинични инфекциозни болести“, изготвено от експерти от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC, за неговото съкращение на английски) на САЩ, добави нови съмнения относно реалния старт на пандемията от COVID-19.

Официалната хронология посочва датата на започване 31 декември 2019 г., когато здравният орган на китайския град Ухан издава сигнал за поредица от случаи, свързани с мистериозен респираторен вирус. Общото между пациентите беше общинският пазар, на който се продават живи и мъртви диви животни. Сега, 11 месеца по-късно, изследователи, свързани с правителството на САЩ, са установили, че 39 души от три щата в страната вече са разработили антитела срещу коронавируса две седмици преди сигналът да се появи в Китай.

В търсене на произхода на COVID-19: Експерти на СЗО отново желаят да посетят Ухан

Експерти на Световната здравна организация искат отново да посетят пазара в китайския град Ухан, за да проследят разпространението на п...

Проучването се основава на кръвни проби от дарена кръв, направени между 13 декември 2019 г. и 17 януари 2020 г. Тестваните 7 389 проби са рутинно събрани от дарения, организирани от Червения кръст в девет щата в САЩ. От 1912 проби за дарения, направени между 13-16 декември, 39 са положителни (26 в Калифорния и 16 в Орегон или Вашингтон). Още 67 проби, съдържащи вируса, са идентифицирани сред даренията, направени между 30 декември 2019 г. и 17 януари 2020 г. Средната възраст на заразените е 52 години и по-голямата част са мъжете. За авторите на изследването част от тези идентифицирани антитела трябва да бъдат свързани с други видове коронавируси, които циркулират в света, но големият брой хора, открити с тези антитела в анализа, показва, че друга част е много вероятно да има covid-19 в този момент.

Но как това променя информацията, която знаем за началото на пандемията и кога се появи новият коронавирус? Този въпрос няма точен отговор и може никога да няма такъв.

Това, което е известно досега, е, че първото голямо огнище се е появило в Ухан през декември 2019 г., но различни индикации предполагат, че вирусът е циркулирал по света седмици или месеци по-рано. Авторите на изследването, идентифицирали антитела срещу новия коронавирус при десетки хора в САЩ, казват, че това откритие има някои ограничения, включително определяне дали хората са били заразени в собствената си страна или по време на пътуване. Проучване, проведено преди това от Червения кръст, за да се установи профилът на неговите дарители, дава някои индикации. От общо дарилите кръв 3% заявяват, че са пътували в чужбина през месеца преди даряването на кръв, а само 5% от тези 3% казват, че дестинацията на това пътуване е в Азия. Това откритие не е първото (и вероятно няма да бъде последното), което сочи към наличието на вируса преди официалния сигнал в Китай.

Изследователи от най-малко четири държави, включително Бразилия, посочиха наличието на новия коронавирус в пробите за отпадъчни води, събрани седмици или месеци преди първото официално огнище в Китай. Проучването, което привлече най-голямо внимание, бе ръководено от изследователи от университета в Барселона. Според тях е имало присъствие на новия коронавирус в замразени проби, събрани в Испания от 15 януари 2020 г. (41 дни преди първото официално уведомление в страната) и от 12 март 2019 г. (девет месеца преди първия случай, докладван в Китай). Анализът на отпадъчните води позволява да се открие присъствието на COVID-19 на определено място. Но все още не е ясно как и кога вирусът Sars-CoV-2 започва да заразява хората. Нито от кое животно вирусът е „скочил“ до хората.

В Ухан представиха опера, посветена на коронавируса (СНИМКИ)

Операта "Дневникът на ангела" бе представена в Ухан. Тя е посветена на подвига на медицинските лица, които бяха ангажирани в борбата с ...

Съществува консенсус сред учените, че първото огнище е настъпило на пазар в Ухан, който продава живи и мъртви диви животни. Но изследователите не знаят дали вирусът се е появил там или се е „възползвал“ от местните условия, за да се разпространи от един човек на друг. "Ако ме попитате каква е по-голямата възможност, бих казал, че вирусът идва от пазари, които продават диви животни", каза Юен Куок-юнг, микробиолог от университета в Хонг Конг, пред BBC. Проучване на лекари във Ухан, публикувано през януари от медицинското списание The Lancet, установи, че до момента първият случай на COVID-19 е открит на 01.12.19 г. и няма видима връзка с пазара за диви животни. Някои експерти казват, че вирус с потенциал да се превърне в пандемия трудно би могъл да циркулира по света в продължение на месеци, без да бъде открит. Но пътуването със седмици може да е по-осъществимо, особено през зимата в Северното полукълбо.

Съществуват и съмнения относно момента, в който новият коронавирус достигна Бразилия и започна да циркулира в страната. Първата официална диагноза в южноамериканската държава е възникнала на 26 февруари 2020 г. Това е 61-годишен бизнесмен от Сао Пауло, който се завръща от пътуване до Италия, което по това време е вторият епицентър на пандемията. Има доказателства, че първата зараза в Бразилия се е случила месец преди официалното откриване на болестта. Но екип, ръководен от изследователи от Федералния университет в Санта Катарина (UFSC), идентифицира наличието на вируса към 27 ноември 2019 г. в канализацията на Флорианополис. Освен това изследователи от фондацията "Освалдо Крус" посочиха съществуването на поне един случай на Sars-Cov-2 в Бразилия месец преди първата официална регистрация, която се проведе между 19-ти и 25-ти януари 2020 г. Не е известно дали този човек е бил заразен по време на пътуване или чрез предаване от общността (от други жители на мястото, където живее или се движи).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Кето диета или периодично гладуване могат да помогнат при рак?

Археолози откриха най-древния пиърсинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com