Учени откриха истинското име на Тутанкамон

70367
Учени откриха истинското име на Тутанкамон
Снимка: iStock

Тутанкамон, който е един от най-известните фараони, е представител на XVIII династия на владетелите на Древен Египет. Той ръководи страната около 1334-1324 г. пр.н.е. Тутанкамон е един от най-младите фараони, починали в толкова ранна възраст, защото се възкачва на трона, когато е само на 9 години. Учените смятат, че всъщност при раждането си той е получил съвсем различно име, а не това, с което сега е известен, пише Express.

Гробницата на фараона Тутанкамон е открита от археолога Хауърд Картър през 1922 г. в Долината на царете. В нея са открити множество съкровища и артефакти и оттогава египтолозите се опитват да разберат повече за живота на този млад фараон.

Тутанкамон сяда на трона на Древен Египет след смъртта на баща си Ехнатон, който провъзгласява бог Атон за главно божество в Египет и забранява преклонението пред други богове. След смъртта на Ехнатон култът към Атон е отменен. Но името на този бог има непосредствено отношение към фараона Тутанкамон.

"Това момче-фараон не е получило името Тутанкамон при раждането си. Първоначалното му име е Тутанкатон", казва египтологът Джойс Тилдесли.

Според учения това име означава „живото въплъщение на Атон“ и било дадено на детето заради поклонението на родителите му пред бог Атон. Но след като култът към Атон е премахнат, в Древен Египет като главен бог наричат Амон. Така, според Тилдесли, младият фараон променя името си на Тутанкамон, тоест „живото въплъщение на Амон“.

Всъщност Тутанкамон е имал цели пет имена и всяко в някаква степен описва същността на неговото царуване и пряката връзка с боговете, обяснява Тилдесли. Последните от петте имена на фараона са Небхеперура и Тутанкамон. Тези имена се споменават в гробницата на фараона.

„Познаваме този фараон като Тутанкамон, но древните египтяни са го познавали с името Небхеперура, което може да се преведе като „Ра (богът на слънцето), господарят на проявленията“, казва ученият.

Но още много неразгадани тайни са свързани с фараона Тутанкамон. Например защо гробницата му е една от най-малките в Долината на царете? Макар че именно затова вероятно тя е успяла да се опази от разграбване.

Също така, още по време на откриването, Хауърд Картър забелязва, че вътрешността на гробницата не отговаря съвсем на статута на владетеля, погребан тук. Тук са останали не съвсем висококачествени стенописи, което значително я отличава от гробниците на други фараони.

Нови изследвания показват, че гробницата е била затворена, преди боята да е изсъхнала. Това предполага, че художниците са бързали да свършат работата си по-бързо. Някои учени смятат, че просто не е имало време гробницата да бъде приведена в желаната форма поради ранната смърт на фараона, тъй като той е бил само на 19 години. Има също така гледна точка, че следващият фараон на Древен Египет, Ай, е запазил истинската гробница на Тутанкамон за себе си и е наредил набързо да бъде построена дадената конструкция за Тутанкамон.

ВИЖТЕ ОЩЕ: В гробницата на Тутанкамон откриха 100% гаранция за успешен отвъден живот

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com