Учени: Ранното ставане причинява болести

62148
Учени: Ранното ставане причинява болести
Снимка: iStock/Guliver

Всеобщото разбиране, че ранното ставане е добра идея, която носи производителност, енергия и повече практическо време, се оказва обикновена лъжа, пишат световни сайтове.

До този резултат са стигнали учени-генетици, които смятат, че ранното ставане е стрес за организма и води до усложнения в работата на всички системи в тялото.

Специалист със съвет как да опазим съня си, ако работим нощем

Александър Калинкин - сомнолог и ръководител на Центъра по медицина на съня към Московския държавен университет, обясни пред РИА Новост...

Човешкият организъм е създаден така, че през деня да работи, а през нощта да почива. Въпреки това, не всеки жител на планетата си ляга и се събужда по едно и също време.

Учените смятат, че това се дължи предимно на различията в хронотипите - някои хора заспиват по-рано и стават рано, а други - напротив, - предпочитат да се оттеглят в царството на Морфей по-късно и да се събуждат около 12:00. Този вид „естествени часовници“ са еволюционно поставени в нашето тяло, и опитът да се коригират вероятно няма да доведе до добри резултати, освен до намаляване на общата ефективност на човека.

Това заключение правят учени, работещи в университета в Алабама. Излизането от естествения, така да се каже, ритъм на сън и жизненоважна дейност неизбежно ще доведе до проявата на неврологични заболявания, наддаване на тегло и дори атеросклероза.

Според всеобщоприетото разбиране за да прекара напълно пълноценно деня си, човек трябва да спи от 7 до 9 часа на ден. Въз основа на това, ако човек най-накрая реши да послуша съветите на работодателите си и се събуди в 4:30, например, то тогава трябва да си легне в 21:30.

Работата преди 10:00 часа е контрапродуктивна

Принуждаването на хора под 55-годишна възраст да идват на работното си място преди 10:00 часа е контрапродуктивно. Служителите са уморе...

Но учените отбулязват, че това не работи. В стремежа си да постигнат потенциална ефективност, хората навиват часовника си за ранно ставане, като са си легнали късно предната вечер, а това в крайна сметка води до проблеми на вегетативно-съдовия апарат на тялото. Учените експериментално са доказали, че тези, които стават преди 5 сутринта, не само не са по-ефективни, но дори вредят на здравето си.

Към момента са известни 3 основни човешки хронотипа (бухал, чучулига и гълъб), като работният ден би трябвало да е съобразен със съня на човека, а не обратното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com