Учените в шок: Изкуствен генетичен материал в околната среда

42771
Учените в шок: Изкуствен генетичен материал в околната среда

Китайски учени останаха шокирани, след като откриха в околната среда изкуствени гени, които всъщност са продукт, създаден в лабораторни условия. Тези гени, които са устойчиви на въздействието на антибиотици, представляват т.нар. генетичен материал, който се използва в генното инженерство.

Според данни на изданието "Chemical&Engineering News", такъв генетичен материал е бил открит във водите на шест китайски реки, които са били положени на проверка.

Гени от светулка и медуза ще накарат елхите да излъчват своя собствена светлина

Традицията за украсяване на коледно дръвче има многовековна история. През XVI век за целта използвали не елха, а ябълка, украсена с лак...

Изследванията, проведени от китайските учени, са доказателство за това, че генетичните изследвания и експерименти крият в себе си съвсем нова и неочаквана опасност.

Появата на такъв изкуствен генетичен материал в околната среда може да предизвика непредсказуеми мутации при живите организми и микроорганизми, които, благодарение на новите гени, могат да придобият всевъзможни неочаквани и невероятни качества.

Най-притеснителното е, че някои от тези качества може да се окажат не особено благоприятни за хората, прогнозират учените.

Все пак специалистите таят надежда, че резултатите от пробите може да не са съвсем коректни и да става дума за лабораторна грешка. Джъстин Донато, биохимик от университета „Свети Томас“ в Минесота призовава да бъдат направени допълнителни и по-детайлни изследвания, тъй като е възможно образците от водите да са били замърсени с генетичен материал, след като са били доставени в лабораторията.

Резултатите от изследването на китайските учени, верни или не, алармират, че генетичните технологии и изследвания могат да станат причина за появата на болестотворни микроорганизми, способни да се противопоставят още по-силно на съществуващите към момента антибиотици.

Учени превърнаха плавници на риба в крайници

Испански учени доказаха, че увеличаването на копията на гена hoxd13a  при рибата от вида  Danio rerio води до превръщането на...

Специалисти от цял свят непрекъснато припомнят, че заради честото използване на антибиотици бактериите стават все по-устойчиви към лекарствените препарати. Попадането на генетичен материал от лабораториите в околната среда е още една причина микроорганизмите да придобият още по-висока резистентност към антибиотичните препарати, предупреждават учените.

Всъщност подобен генетичен материал се използва именно за установяване качествата на разработваните лекарствени средства. В повечето лаборатории след провеждането на подобни изследвания генетичният материал се унищожава с помощта на висока температура, йонизиращо излъчване и други методи. Учените се надяват, че в бъдеще ръководствата на лабораториите в цял свят ще повишат контрола при провеждането на подобни експерименти и няма да позволят „изтичането“ на генетичен материал в околната среда.

Анна Маринова

 

 

Откриха ген, който ни прави хора

Международен екип от учени е изолирал ген, който не присъства при маймуните или други животни, съобщава радио „Гласът на Америка&...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com