Уникален ръкопис на Птолемей е открит в средновековен палимпсест

17311
Уникален ръкопис на Птолемей е открит в средновековен палимпсест
Снимка: Justus van Gent / Public Domain

В пергамент, върху който е написана творбата на ранносредновековен автор, учените откриха описание на метеороскоп – уникален инструмент на древен астроном, който досега беше известен само от косвени източници.

В списание Archive of History of Exact Sciences е публикувана статия, чиито автори изследват ръкопис от VIII век, открит в абатство Бобио в Северна Италия. Този ръкопис съдържа латинския текст на „Етимологиите“ на ранносредновековния учен и един от отците на Църквата – Исидор Севилски.

Под копие на произведение на Исидор Севилски е скрит много по-древен текст Alexander Jones et al.

Ръкописът е открит още през XIX век, при изследване на скрипториума на абатството. Там са открити няколкостотин ръкописа, датиращи от Ранното средновековие. Смята се, че точно този скрипториум е описан в романа на Умберто Еко „Името на розата“. Сега колекцията се съхранява в Амброзианската библиотека в Милано.

Ръкописът от VIII век, разбира се, е изключително ценен исторически паметник. Но авторите на новата работа твърдят, че всъщност книгата е още по-стара и по-ценна. Изследването на страниците показало, че поне някои от тях са палимпсести. Така се наричат ръкописи, написани на пергамент, който вече е бил използван. През Тъмните векове пергаментът е бил много скъп и монасите, които са работили в скрипториума, са изобретявали различни методи, позволяващи той да се използва повторно.

Това е горният слой на палимпсеста, съдържащ латински текст Alexander Jones et al.

Под текста на Исидор Севилски са открити 15 палимпсеста, които преди това са били използвани за три гръцки научни текста: текст с неизвестен автор по математическа механика и катоптрика (раздел от оптиката), известен като Fragmentum Mathematicum Bobiense (три листа), трактатът на Птолемей „Аналема“ (шест листа) и астрономически текст, който досега е бил неидентифициран и почти напълно неразчетен (шест листа).

Използвайки методи за мултиспектрална визуализация, учените успели да проявят скритото мастило и да разгледат текста, придружен от редица илюстрации. Те твърдят, че този ръкопис принадлежи на древноримския астроном Клавдий Птолемей. Освен това ръкописът е уникален, няма други копия.

Гръцки ръкопис, скрит под средновековен текст Alexander Jones et al.

Птолемей, който е живял през II век в Римски Египет (главно в Александрия), е един от най-значимите учени на елинизма и Рим. Като астроном той не е имал равен нито приживе, нито много векове по-късно. Неговата монография „Алмагест“ (първоначалното му название е Syntaxis Mathematica) е почти пълна колекция от астрономически знания за Гърция и Близкия изток.

Звезди, реки и хора: Какво е оставил Леонардо да Винчи в Лестърския кодекс

Друг римски учен, Пап Александрийски (годините на живота му са неизвестни, предполага се III – IV век), пише доста подробни коментари върху „Алмагест“, от които става ясно, че работата на Птолемей не е достигнала до нас в пълен вид. Пап например споменава уреда метеороскоп – древен инструмент, предназначен за определяне на разстоянието до небесните тела, един от вариантите на армиларната сфера

Авторите на новото изследване твърдят, че са намерили в палимпсеста именно тази част от ръкописа на Птолемей, в която той описва устройството на метеороскопа. Този уред е представлявал сложна съвкупност от девет метални пръстена, свързани по специален начин. 

 

Така според учените е изглеждал метеороскопът на Птолемей Alexander Jones et al.

По думите на учените той може да се използва за решаване на най-различни проблеми, като например определяне на географската ширина в градуси от Екватора, точната дата на слънцестоенето или равноденствието или видимото положение на планетата на небосвода. Диаметърът му е бил около половин метър.

Устройството на метеороскопа, се казва в изследването, е описано толкова подробно, че можете да отидете с този текст при добър майстор, работещ с метал, и той ще сглоби инструмента. В същото време практически няма препоръки как да се провеждат астрономически наблюдения. Последното е много странно за Птолемей – останалите му трудове демонстрират педантичността на древния учен.

Учени прочетоха бележки върху ръкопис от Тъмните векове

Но изследователите нямат съмнения относно авторството: Птолемей е имал много характерен стил и речник. Авторите на работата се надяват да намерят продължение на ръкописа във възможни палимпсести в други ръкописи от колекцията на скрипториума на абатството Бобио. Древният пергамент може да е бил разделен на страници и използван от няколко писари, работещи върху различни ръкописи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com