В Гърция изпитват метод за лечение на тежки случаи на коронавирус (COVID-19) - ето как и с какви лекарства

17742
В Гърция изпитват метод за лечение на тежки случаи на коронавирус (COVID-19) - ето как и с какви лекарства
Снимка: Getty Images

Само преди малко повече от седмица и в България дойде новината за разработването на модел за лечение чрез определени лекарства на тежки случаи на COVID-19 (болестта, която се развива от новия коронавирус SARS-CoV-2, който подлуди света и особено България) от гръцки учени. Целта на модела е да не се допуска да се стига до тежко състояние, налагащо обдишване с кислороден апарат, като на база стойността на определен кръвен маркер (suPAR) се предвижда как ще се развие състоянието на доказано болни от COVID-19 с тест хора.

Кратко разяснение – suPAR е маркер, който показва колко ангажирана е имунната система на човек срещу някакъв вид инфекция или болест т.е. това е универсален показател, че организмът ни реагира. За Actualno.com професор Тодор Кантарджиев, който е ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести и част от Националния кризисен щаб за борба с коронавируса, обясни, че suPAR има отношение към редица физиологични и патологични процеси, свързани с кръвосъсирването, разграждането на белтъци, миграцията и взаимодействието между клетките, участващи в имунната реакция. Нивото на suPAR в кръвта отразява наличието и тежестта на възпалителния процес в организма (подобно на други, добре познати маркери на възпалението като CRP и провъзпалителните цитокини IL-6, IL-1, TNFa), добави професорът. И посочи изрично, че "има данни, че високите нива на suPAR корелират с повишен риск от прогресия на заболяването (бел. ред. – не само от COVID-19, но и при други инфекционзи заболявания при HIV-1 инфекция, малария, туберкулоза) и смъртен изход. Следователно измерването на suPAR в кръвта при постъпване на пациента може да се използва за ранно прогнозиране и мониториране на развитието и изхода на заболяването".

Полски учени откриха как да забавят коронавируса

Група учени от Ягелонския университет в Краков смятат, че са намерили инструмент, който значително забавя инфекцията на коронавируса SA...

Actualno.com успя да се сдобие с труда на гръцките учени, водени от професор Евангелос Ямарелос, който е инфекционист. Той е в размер на 23 страници и е преведен на английски език. Изрично се посочва, че целта на изследването е да се направи протокол за клинично лечение т.е. "персонализирана имунотерапия" при пациенти със SARS-CoV-2, при които има проблем с функцията на вътрешни органи. Затова и се провежда клинично изпитание върху група пациенти, които трябва да отговарят на определени условия и участват доброволно.

Какви са лекарствата, които се използват от екипа на професор Ямарелос? Първото е "Анакинра" (Anakinra). Това е медикамент, с който се третира ревматоиден артрит. Второто лекарствено вещество е имуносупресор – "Тоцилизумаб". И това вещество се използва основно за третиране на ревматоиден артрит. Проследява се лечение с въпросните лекарства в рамките на 28 дни, като за всеки ден има предписание какво се следи в състоянието на пациентите.

Как лекува сега в Гърция COVID-19?

На първо място, зависи от тежестта на случая – дали трябва болнично лечение или не. Изрично е подчертана адекватната хидратация на тялото – то да не бъде лишавано от течности! Това е посочено като препоръка както от Китай, така и от Световната здравна организация (СЗО). Освен това има съвет да се избягва системно приложение на кортикостероиди за лечение на вирусна пневмония или остър респираторен синдром, освен ако няма други, конкретни обстоятелства, налагащи такова лечение за конкретен случай.

Ако БЦЖ спира коронавируса, което не е доказано, в България надежда има за родените след 1951 г.

Ако хипотезата за БЦЖ, че пречи на коронавируса COVID-19, е вярна, то в България защита имат родените след 1951 година. Това заяви д-р ...

Като препоръчителни лекарства за болнично лечение са посочени хлорохин фосфат – препоръчителната доза по китайски указания е 500 mg на всеки 12 часа в продължение на 7 дни.

На второ място е хидроксихлороквин/хидроксихлорокин (търговско наименование "Плакинил" /Plaquenil). Може да се прилага в доза 400 mg на всеки 24 часа с храна или мляко в продължение на 5 дни. Изрично е подчертано да се внимава за лекарствени взаимодействия с хлорохин фосфата.

В препоръките е да се ползва и лекарството "Лопинавир"/"Ритонавир", което е инхибитор. То се ползва в комбинация с други лекарствени препарати за лечение на инфекция ХИВ-1. Дозировката е 2 таблетки на всеки 12 часа или 5 ml за 12 часа в продължение на 7 до 14 дни.

Друг ползван инхибитор е "Резолста" (Rezolsta). Съгласно клинично проучване, се дава по 1 хапче на 24 часа в продължение на 5 дни. Използва се и още един инхибитор - "Ремдезивир" (Remdesivir), който е разработен за лечение на ебола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Голямо земетресение: САЩ чакат част от разлома Сан Андреас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно