Видео показва последствията от падането на астероиди на Земята

13611
Видео показва последствията от падането на астероиди на Земята
Снимка: USGS/D. Roddy / Public Domain

Нашата любима синя планета постоянно е удряна от космически гости, но благодарение на това, че повечето космически обекти изгарят или се разпадат в атмосферата, най-често няма сериозни последствия.

Но има редки случаи, когато космически камъни падат на Земята и могат да доведат до изчезването на видове, както това се е случило с динозаврите преди 65 милиона години. Видео показва възможно най-реалистично последствията от падането на различни известни на науката астероиди и комети на Земята.

За щастие подобни падания са изключително редки и дано не се случват, но нека да видим и тези, които са се случвали, за да си припомним, че във Вселената има сили, които могат да обърнат живота на хората за няколко минути. Къде и кога са падали в миналото подобни чудовища на Земята? Нека се обърнем към геоложките записи и да разберем.

Кратерът Барингер, САЩ

Очевидно Големият каньон не е бил достатъчен на Аризона и преди около 50 000 години там била добавена друга туристическа атракция. Голям метеорит паднал в северната пустиня и оставил след себе си кратер с диаметър 1200 метра и дълбочина 170 метра. Учените смятат, че метеоритът, в резултат на който се е образувал кратерът, е летял със скорост около 12,8 км/с и е причинил експлозия, около 150 пъти по-мощна от атомната бомба, хвърлена над Хирошима. Някои учени първоначално се съмнявали, че кратерът е образуван от метеорит, тъй като самият метеорит не бил намерен, но според съвременните учени камъкът просто се е разтопил по време на експлозията, разхвърляйки разтопен никел и желязо из околността. Липсата на ерозия прави кратера впечатляваща гледка. 

Езерото Босумтви, Гана

Public Domain

Когато някой открие естествено езеро, което е почти идеално кръгло, това е достатъчно подозрително. Такова е езерото Босумтви, с малко повече от 10 километра в диаметър и разположено на 30 километра югоизточно от Кумаси, Гана. Смята се, че кратерът се е образувал от удар на метеорит, паднал на Земята преди около 1,3 милиона години. Опитите да се проучи кратерът в детайли са трудни, тъй като местните го смятат за свещено място (те не позволяват да се докосва водата с желязо или да се използват метални лодки). Все пак това е един от най-добре запазените кратери на планетата в момента и добър пример за разрушителната сила на големи камъни от Космоса.

Езерото Мистастин, Канада

Ударният кратер Мистастин, разположен в канадската провинция Лабрадор, е с размери 17 на 11 километра и се е образувал преди около 36 милиона години. Първоначално кратерът вероятно е бил много по-голям, но е ерозирал от ледниците. Този кратер е уникален с това, че за разлика от повечето ударни кратери той е елиптичен, а не кръгъл, което показва, че метеоритът се е ударил в земята под остър ъгъл. Наличието на циркон около ръба на кратера предполага, че въздействието е генерирало температури над 2370°C - най-високата температура, известна на нашата планета. Събитието е предизвикало глобални промени, продължили десетилетия след удара.

Гос Блаф, Австралия

Този кратер на 142 милиона години и първоначален диаметър 22 км, разположен в центъра на Австралия, е впечатляваща гледка както от въздуха, така и на земята. Кратерът се е образувал в резултат на падането на астероид или комета, която се е разбила в земната повърхност и е образувала фуния. Силно деформираният кратер е един от най-значимите ударни кратери в света и не ни позволява да забравим каква може да бъде силата на един-единствен голям камък. Мястото е известно на местните аборигени като Tnorala и те го почитат като свещено място.

Езерото Клируотър, Канада

Намирането на един ударен кратер вече е събитие, а откриването на два ударни кратера един до друг е двойно събитие. Именно това се е случило, когато двоен астероид се е разбил в Земята преди 290 милиона години, създавайки два ударни кратера на източния бряг на залива Хъдсън. Оттогава ерозията и ледниците са унищожили сериозно първоначалните кратери, но това, което е останало, все още е впечатляваща гледка. Диаметърът на едно езеро е 36 километра, а на второто е около 26 километра. Като се има предвид, че кратерите са се образували преди 290 милиона години и са силно ерозирали, човек може само да си представи колко големи са били първоначално.

Тунгуският метеорит, Русия

Това е спорен момент, тъй като от хипотетичния метеорит не са останали следи и не е съвсем ясно какво точно е паднало в Сибир преди 114 години. Единственото нещо, което може да се каже със сигурност, е, че нещо голямо и движещо се с висока скорост се е взривило близо до река Тунгуска на 30 юни 1908 г., оставяйки след себе си паднали дървета на площ от 2000 квадратни километра. Експлозията е била толкова силна, че е записана от уреди дори във Великобритания. Поради факта, че не са намерени остатъци от метеорита, някои смятат, че обектът може изобщо да не е бил метеорит.

Кратерът Маникуаган, Канада

Пръстеновидният водоем Маникуаган, известен още като Окото на Квебек, се намира в кратер, образуван преди около 214 милиона години, когато астероид с диаметър 5 километра ударил Земята. 100-километровият кратер, останал след падането, е разрушен от ледници и други ерозионни процеси, но дори и в момента си остава впечатляваща гледка. Това, което е уникално за този кратер, е, че природата не го е напълнила с вода, образувайки почти идеално кръгло езеро – кратерът всъщност е заобиколен от пръстен с вода.

Кратерът Съдбъри, Канада

Сякаш се създава впечатление, че метеоритите имат специално предпочитание към Канада. Родният град на певицата Аланис Морисет е любимо място за падане на болиди – най-големият метеоритен кратер в Канада (и третият по големина на Земята) се намира близо до Съдбъри, Онтарио. Този кратер е на 1,85 милиарда години, а диаметърът му е 130 км.  Отломките от удара са били изхвърлени на повече от 800 км. Фрагменти, изхвърлени от удара, са открити чак в Минесота.

Кратерът Чиксулуб, Мексико

Най-популярната хипотеза гласи, че падането на този метеорит е причинило измирането на динозаврите. Без съмнение обаче това е един от най-мощните сблъсъци с астероид в цялата история на Земята и той заема второ място. Ударът се е случил преди около 65 милиона години, когато астероид с диаметър 10 километра се е разбил в Земята.

Ударът не само е образувал кратер с диаметър 180 километра и дълбочина 20 километра, но също така е причинил мегацунами, земетресения и вулканични изригвания по цялата Земя, променяйки значително околната среда и обричайки динозаврите (и очевидно много други същества). Този огромен кратер, разположен на полуостров Юкатан близо до местностите Чиксулуб (на които е кръстен кратерът), може да се види само от Космоса, поради което учените го открили сравнително наскоро.

Кратерът Вредефорт, ЮАР

Макар че кратерът Чиксулуб е по-известен, в сравнение с 300-километровия кратер Вредефорт в Република Южна Африка той може да се нарече обикновена дупка. Вредефорт е най-големият ударен кратер на Земята. За щастие астероидът, паднал преди 2 милиарда години, не е причинил значителна вреда на живота на Земята, тъй като по това време все още не са съществували многоклетъчни организми. Сблъсъкът несъмнено е променил значително климата на Земята, но не е имало кой да го забележи.

Смята се, че астероидът, създал кратера Вредефорт, е един от най-големите, удряли някога Земята, а диаметърът му се оценява на 10–15 км. Изчислено е, че първоначалната ударна структура е имала диаметър от около 300 км, но оттогава е ерозирала.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 2370°C – най-високата температура в историята на Земята, регистрирана от учените

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com