Видео показва последствията от падането на астероиди на Земята

13482
Видео показва последствията от падането на астероиди на Земята
Снимка: USGS/D. Roddy / Public Domain

Нашата любима синя планета постоянно е удряна от космически гости, но благодарение на това, че повечето космически обекти изгарят или се разпадат в атмосферата, най-често няма сериозни последствия.

Но има редки случаи, когато космически камъни падат на Земята и могат да доведат до изчезването на видове, както това се е случило с динозаврите преди 65 милиона години. Видео показва възможно най-реалистично последствията от падането на различни известни на науката астероиди и комети на Земята.

За щастие подобни падания са изключително редки и дано не се случват, но нека да видим и тези, които са се случвали, за да си припомним, че във Вселената има сили, които могат да обърнат живота на хората за няколко минути. Къде и кога са падали в миналото подобни чудовища на Земята? Нека се обърнем към геоложките записи и да разберем.

Кратерът Барингер, САЩ

Очевидно Големият каньон не е бил достатъчен на Аризона и преди около 50 000 години там била добавена друга туристическа атракция. Голям метеорит паднал в северната пустиня и оставил след себе си кратер с диаметър 1200 метра и дълбочина 170 метра. Учените смятат, че метеоритът, в резултат на който се е образувал кратерът, е летял със скорост около 12,8 км/с и е причинил експлозия, около 150 пъти по-мощна от атомната бомба, хвърлена над Хирошима. Някои учени първоначално се съмнявали, че кратерът е образуван от метеорит, тъй като самият метеорит не бил намерен, но според съвременните учени камъкът просто се е разтопил по време на експлозията, разхвърляйки разтопен никел и желязо из околността. Липсата на ерозия прави кратера впечатляваща гледка. 

Езерото Босумтви, Гана

Public Domain

Когато някой открие естествено езеро, което е почти идеално кръгло, това е достатъчно подозрително. Такова е езерото Босумтви, с малко повече от 10 километра в диаметър и разположено на 30 километра югоизточно от Кумаси, Гана. Смята се, че кратерът се е образувал от удар на метеорит, паднал на Земята преди около 1,3 милиона години. Опитите да се проучи кратерът в детайли са трудни, тъй като местните го смятат за свещено място (те не позволяват да се докосва водата с желязо или да се използват метални лодки). Все пак това е един от най-добре запазените кратери на планетата в момента и добър пример за разрушителната сила на големи камъни от Космоса.

Езерото Мистастин, Канада

Ударният кратер Мистастин, разположен в канадската провинция Лабрадор, е с размери 17 на 11 километра и се е образувал преди около 36 милиона години. Първоначално кратерът вероятно е бил много по-голям, но е ерозирал от ледниците. Този кратер е уникален с това, че за разлика от повечето ударни кратери той е елиптичен, а не кръгъл, което показва, че метеоритът се е ударил в земята под остър ъгъл. Наличието на циркон около ръба на кратера предполага, че въздействието е генерирало температури над 2370°C - най-високата температура, известна на нашата планета. Събитието е предизвикало глобални промени, продължили десетилетия след удара.

Гос Блаф, Австралия

Този кратер на 142 милиона години и първоначален диаметър 22 км, разположен в центъра на Австралия, е впечатляваща гледка както от въздуха, така и на земята. Кратерът се е образувал в резултат на падането на астероид или комета, която се е разбила в земната повърхност и е образувала фуния. Силно деформираният кратер е един от най-значимите ударни кратери в света и не ни позволява да забравим каква може да бъде силата на един-единствен голям камък. Мястото е известно на местните аборигени като Tnorala и те го почитат като свещено място.

Езерото Клируотър, Канада

Намирането на един ударен кратер вече е събитие, а откриването на два ударни кратера един до друг е двойно събитие. Именно това се е случило, когато двоен астероид се е разбил в Земята преди 290 милиона години, създавайки два ударни кратера на източния бряг на залива Хъдсън. Оттогава ерозията и ледниците са унищожили сериозно първоначалните кратери, но това, което е останало, все още е впечатляваща гледка. Диаметърът на едно езеро е 36 километра, а на второто е около 26 километра. Като се има предвид, че кратерите са се образували преди 290 милиона години и са силно ерозирали, човек може само да си представи колко големи са били първоначално.

Тунгуският метеорит, Русия

Това е спорен момент, тъй като от хипотетичния метеорит не са останали следи и не е съвсем ясно какво точно е паднало в Сибир преди 114 години. Единственото нещо, което може да се каже със сигурност, е, че нещо голямо и движещо се с висока скорост се е взривило близо до река Тунгуска на 30 юни 1908 г., оставяйки след себе си паднали дървета на площ от 2000 квадратни километра. Експлозията е била толкова силна, че е записана от уреди дори във Великобритания. Поради факта, че не са намерени остатъци от метеорита, някои смятат, че обектът може изобщо да не е бил метеорит.

Кратерът Маникуаган, Канада

Пръстеновидният водоем Маникуаган, известен още като Окото на Квебек, се намира в кратер, образуван преди около 214 милиона години, когато астероид с диаметър 5 километра ударил Земята. 100-километровият кратер, останал след падането, е разрушен от ледници и други ерозионни процеси, но дори и в момента си остава впечатляваща гледка. Това, което е уникално за този кратер, е, че природата не го е напълнила с вода, образувайки почти идеално кръгло езеро – кратерът всъщност е заобиколен от пръстен с вода.

Кратерът Съдбъри, Канада

Сякаш се създава впечатление, че метеоритите имат специално предпочитание към Канада. Родният град на певицата Аланис Морисет е любимо място за падане на болиди – най-големият метеоритен кратер в Канада (и третият по големина на Земята) се намира близо до Съдбъри, Онтарио. Този кратер е на 1,85 милиарда години, а диаметърът му е 130 км.  Отломките от удара са били изхвърлени на повече от 800 км. Фрагменти, изхвърлени от удара, са открити чак в Минесота.

Кратерът Чиксулуб, Мексико

Най-популярната хипотеза гласи, че падането на този метеорит е причинило измирането на динозаврите. Без съмнение обаче това е един от най-мощните сблъсъци с астероид в цялата история на Земята и той заема второ място. Ударът се е случил преди около 65 милиона години, когато астероид с диаметър 10 километра се е разбил в Земята.

Ударът не само е образувал кратер с диаметър 180 километра и дълбочина 20 километра, но също така е причинил мегацунами, земетресения и вулканични изригвания по цялата Земя, променяйки значително околната среда и обричайки динозаврите (и очевидно много други същества). Този огромен кратер, разположен на полуостров Юкатан близо до местностите Чиксулуб (на които е кръстен кратерът), може да се види само от Космоса, поради което учените го открили сравнително наскоро.

Кратерът Вредефорт, ЮАР

Макар че кратерът Чиксулуб е по-известен, в сравнение с 300-километровия кратер Вредефорт в Република Южна Африка той може да се нарече обикновена дупка. Вредефорт е най-големият ударен кратер на Земята. За щастие астероидът, паднал преди 2 милиарда години, не е причинил значителна вреда на живота на Земята, тъй като по това време все още не са съществували многоклетъчни организми. Сблъсъкът несъмнено е променил значително климата на Земята, но не е имало кой да го забележи.

Смята се, че астероидът, създал кратера Вредефорт, е един от най-големите, удряли някога Земята, а диаметърът му се оценява на 10–15 км. Изчислено е, че първоначалната ударна структура е имала диаметър от около 300 км, но оттогава е ерозирала.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 2370°C – най-високата температура в историята на Земята, регистрирана от учените

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com