Войната на ваксините

17054
Войната на ваксините
Снимка: Getty Images/Guliver

През последните седмици вниманието на света е вторачено в борбата за ваксините. Русия първа се похвали с това постижение, а разработките на "Pfizer" и "Moderna" се похвалиха с висок процент ефективност. Но какво е по-особеното на западните ваксини срещу коронавирус. Общото между двете е, че те са РНК ваксини. Какво точно означава това и защо може да не е безопасно обяснява коментира в своя статия руското издание "Аргументи и факти" с коментар на академика от руската академия на науките и ръководител на държавното управление на института за ваксини Виталий Зверев. 

Т. нар. РНК ваксини не са точно ваксини и не действат така, както другите ваксини. Те се различават от тях по механизма на действие. Дефакто, те могат да бъдат отнесени към препаратите от генната терапия, но производителите се стараят да не акцентират върху това. РНК- ваксините са нови и опит от прилагането им върху човек никога не е имало. Следователно е необходима специална и задълбочена проверка за безопасност. Само че не е и много ясно как точно се проверяват.

Какъв е планът за ваксинация срещу COVID-19 на Великобритания?

Великобритания се готви за безпрецедентна кампания по ваксиниране срещу коронавирус, която да започне още през втората седмица на декем...

Специализирани изисквания към качеството и доклиничните изследвания на безопасността и имуногенността на РНК-ваксините в момента не са разработени в нито една държава в света. Отдалечените ефекти на такава ваксинация са неразбираеми и загадъчни. Съществува вероятност от редки, но сериозни странични ефекти, които може да се установят само при тестването на голяма група доброволци. Потенциални рискове от РНК ваксините могат да станат автоимунни реакции (това винаги са неприятни и сериозни заболявания) и образуването на тромби. Не са изключени и странични ефекти, характерни за генната терапия, коментира още изданието. При РНК ваксинирането човек сам произвежда антигени, а след това имунната система изработва антитела, обяснява академик Зверев.

По думите му първоначално тази методика се е разработвала за борбата с рака и тук има резон - да се лекува тежко болен човек, който е заплашен от смърт. Тук такава ваксина се възнамерява да се слага на здрави хора. В известна степен човешкият организъм става генно модифициран - той произвежда чужд белтък (антигенът на коронавируса) на основата на РНК на този вирус, въведен чрез ваксина. Никой не знае какво ще се случи после. До момента няма нито една успешна такава ваксина и затова е трудно да се разсъждава по въпроса. Тези две ваксини се разработваха, не както е положено, а по ускорена процедура. И за кратко време не би могло да се отговори на всички тези въпроси и затова има много въпроси без отговори, смята академик Зверев.

"В истерията на пандемията ни пробутват един от вариантите за генетично модифициране на човека. В РНК ваксините, за разлика от всички останали, няма антигени на вируса - именно от тях нашият имунитет изработва защитни антитела и това е същността на ваксинирането. В тях има леко модифициран ген на коронавируса, т. нар. матрична РНК. В нея се съдържа информация, кодираща главното оръжие на COVID-19 - S - белтъка или т. нар. шипове. Попадайки в човешката клетка тази РНК я кара да произвежда такива шипове под нейна диктовка. Това е и задачата на ГМО - да накара организма да произвежда чужди за него белтъци. Така ГМО картофът синтезира вещество, убиващо колорадския бръмбар.", пише още в статията.

Същото се случва със синтезирането на S - белтъка на коронавируса. Разликата е в това, че при класическата ГМО технология в генома се вкарва ген, кодиращ нужния белтък, а тук генът не се вкарва, а започва да работи в човешката клетка. И вече след това, според изработването на шиповете започва процесът, типичен за ваксините - изработването на антитела. 

Иде ми, дойде ми - стилът на Борисов и за коронаваксините

След като сме номер едно по смъртност в света от най-популярната болест през тази година, трудно човек може да си представи какво още б...

Кога започва масовата имунизация срещу COVID-19 в Русия и ще се ваксинира ли Путин?

Какво знаем за ваксините срещу COVID-19 от Европа и САЩ

Проф. Гайдарски: Който твърди, че ваксините ще ни спасят, не е почтен човек

СЗО: 60-70% от световното население трябва да бъде ваксинирано, за да спрем коронавируса

Около 60-70% от населението на света трябва да бъде ваксинирано или да придобие имунитет, за да се предотврати разпространението на кор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com