Възможният/невъзможен експеримент: Американци ще клонират мамути и ще ги заселят в Русия

13663
Възможният/невъзможен експеримент: Американци ще клонират мамути и ще ги заселят в Русия
Снимка: Pixabay

Американската биотехнологична компания Colossal Biosciences възнамерява да клонира и отгледа мамут (както и странстващ гълъб – един от най-често срещаните в Северна Америка през XIX век птичи видове, който е безогледно изтребен в началото на XX век). Експериментите се ръководят от професора по генетика в Харвардското медицинско училище Джордж Чърч. Генетикът е убеден, че завръщането на изчезналите видове ще помогне за възстановяване на горите и съживяване на арктическите ливади.

Експериментът предвижда американците да отгледат първия мамут в срок от четири до шест години, а властите на Якутия да заселят клонираните животни в местния Плейстоценов парк. Учените се надяват, че мамутите ще помогнат за връщането на тундрата в нейното предисторическо състояние, като пасищата възвърнат охлаждащия си ефект върху климата и по този начин спасят планетата от емисиите на метан, освобождаващ се от топящите се ледове.

Експеримент: Могат ли медиуми да определят причината за смъртта на човек?

Малък, но изключително интересен експеримент тества способностите на екстрасенси. В него са взели участие 12 медиума и 12 обикновени чо...

Руският учен Константин Северинов, професор в университета „Рутгерс“ (Ню Джърси) и в Научно-технологичния институт „Сколково“ и ръководител на лаборатории в Института по молекулярна генетика към Националния изследователски център „Институт Курчатов“ в Русия обясни пред „Лента.ру“ какви са предизвикателствата пред този експеримент. При стандартната процедура за клониране се взема генетичен материал от клетка на възрастен организъм и се трансплантира в неоплодено яйце от женска от същия вид, от което предварително е премахнат собствения генетичен материал. Получената яйцеклетка се прехвърля на сурогатна майка, която го износва. Така полученият материал е генетично идентичен с донора. Именно по този начин бе клонирана овцата Доли преди 25 години.

Според Северинов обаче такива експерименти са успешни в рамките на един и същи вид. Но мамутът и слонът са различни видове подобно на човека и шимпанзето. Тъй като няма живи мамути, се предлага генетичната му информация да се постави в яйце на слоница и получената конструкция да се пренесе на сурогатна майка - също слоница.

По думите на руския учен, независимо от откритите идеално консервирани останки от мамути във вечните ледове, генетичният материал от тях не е съхранен. ДНК в тях се е разрушила с течение на времето. Следователно този генетичен материал е напълно неподходящ за клониране.

Все пак проблемът може да бъде решен по заобиколен начин. Чърч предлага да се използват методите за геномно редактиране чрез технологията CRISPR/CAS, за да се промени ДНК на слона в мамутско ДНК.

Експеримент може да преобърне представата ни за реалност

Традиционен експеримент в областта на физиката може да крие знания за природата на реалността, за които не сме и предполагали. Класичес...

Но дори да бъде преодолян този проблем, остават други трудно решими въпроси при съществуващите в момента технологии, споделя руският учен. Дори само практически въпроси като изкуственото осеменяване на съвременна слоница и самото раждане през непригодения й като размери родов канал за огромното бебе мамут, добавя той.

За да бъде възстановен мамутът като вид, който да повлияе на екосистемите, ще е необходимо да бъде клониран не един, а поне няколко десетки индивиди от двата пола. За да се поддържа една популация, е нужно биологично разнообразие, в противен случай тя няма да бъде жизнеспособна, предупреждава ученият.

Освен това последните мамути на остров Врангел са изчезнали преди няколко хиляди години. Оттогава климатът се е променял няколко пъти. Ще могат ли мамутите да живеят при климачни условия, напълно различни от тези отпреди няколко хилядолетия?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com