Възможният/невъзможен експеримент: Американци ще клонират мамути и ще ги заселят в Русия

14186
Възможният/невъзможен експеримент: Американци ще клонират мамути и ще ги заселят в Русия
Снимка: Pixabay

Американската биотехнологична компания Colossal Biosciences възнамерява да клонира и отгледа мамут (както и странстващ гълъб – един от най-често срещаните в Северна Америка през XIX век птичи видове, който е безогледно изтребен в началото на XX век). Експериментите се ръководят от професора по генетика в Харвардското медицинско училище Джордж Чърч. Генетикът е убеден, че завръщането на изчезналите видове ще помогне за възстановяване на горите и съживяване на арктическите ливади.

Експериментът предвижда американците да отгледат първия мамут в срок от четири до шест години, а властите на Якутия да заселят клонираните животни в местния Плейстоценов парк. Учените се надяват, че мамутите ще помогнат за връщането на тундрата в нейното предисторическо състояние, като пасищата възвърнат охлаждащия си ефект върху климата и по този начин спасят планетата от емисиите на метан, освобождаващ се от топящите се ледове.

Експеримент: Могат ли медиуми да определят причината за смъртта на човек?

Малък, но изключително интересен експеримент тества способностите на екстрасенси. В него са взели участие 12 медиума и 12 обикновени чо...

Руският учен Константин Северинов, професор в университета „Рутгерс“ (Ню Джърси) и в Научно-технологичния институт „Сколково“ и ръководител на лаборатории в Института по молекулярна генетика към Националния изследователски център „Институт Курчатов“ в Русия обясни пред „Лента.ру“ какви са предизвикателствата пред този експеримент. При стандартната процедура за клониране се взема генетичен материал от клетка на възрастен организъм и се трансплантира в неоплодено яйце от женска от същия вид, от което предварително е премахнат собствения генетичен материал. Получената яйцеклетка се прехвърля на сурогатна майка, която го износва. Така полученият материал е генетично идентичен с донора. Именно по този начин бе клонирана овцата Доли преди 25 години.

Според Северинов обаче такива експерименти са успешни в рамките на един и същи вид. Но мамутът и слонът са различни видове подобно на човека и шимпанзето. Тъй като няма живи мамути, се предлага генетичната му информация да се постави в яйце на слоница и получената конструкция да се пренесе на сурогатна майка - също слоница.

По думите на руския учен, независимо от откритите идеално консервирани останки от мамути във вечните ледове, генетичният материал от тях не е съхранен. ДНК в тях се е разрушила с течение на времето. Следователно този генетичен материал е напълно неподходящ за клониране.

Все пак проблемът може да бъде решен по заобиколен начин. Чърч предлага да се използват методите за геномно редактиране чрез технологията CRISPR/CAS, за да се промени ДНК на слона в мамутско ДНК.

Експеримент може да преобърне представата ни за реалност

Традиционен експеримент в областта на физиката може да крие знания за природата на реалността, за които не сме и предполагали. Класичес...

Но дори да бъде преодолян този проблем, остават други трудно решими въпроси при съществуващите в момента технологии, споделя руският учен. Дори само практически въпроси като изкуственото осеменяване на съвременна слоница и самото раждане през непригодения й като размери родов канал за огромното бебе мамут, добавя той.

За да бъде възстановен мамутът като вид, който да повлияе на екосистемите, ще е необходимо да бъде клониран не един, а поне няколко десетки индивиди от двата пола. За да се поддържа една популация, е нужно биологично разнообразие, в противен случай тя няма да бъде жизнеспособна, предупреждава ученият.

Освен това последните мамути на остров Врангел са изчезнали преди няколко хиляди години. Оттогава климатът се е променял няколко пъти. Ще могат ли мамутите да живеят при климачни условия, напълно различни от тези отпреди няколко хилядолетия?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com