Възможно ли е COVID-19 да е бил част от хората дълго време и да се е изродил?

4362
Възможно ли е COVID-19 да е бил част от хората дълго време и да се е изродил?
Снимка: iStock

След като коронавирусът COVID-19 (SARS-CoV-2) се разпространи в целия свят, причинявайки пълни блокади на цели градове и неимоверен стрес и страх, учените се надпреварват да определят откъде идойде тази напаст, пише БГНЕС.

Въпреки че все още не разполагаме с всички отговори - включително дали е дошъл от животни, нов анализ опроверга окончателно конспиративните теории, според които това е болест, изпусната от лаборатория.

Коронавирусът може да увреди сърцето, поредна идея как да изградим стаден имунитет

COVID-19 (новият коронавирус) може да доведе до увреда на сърцето. Това заяви кардиологът и ангиолог професор Иво Петров в предаването ...

Проучването показва някои интересни теории за произхода на новия коронавирус. Един от сценариите предполага, че вирусът може да е циркулирал безобидно сред човешката популация доста време, преди да се превърне в заплахата, която сега се разпространява по целия свят.

"Възможно е прародител на SARS-CoV-2 да е преминал в хората, придобивайки нови геномни характеристики чрез адаптация по време на неизвестно предаване от човек на човек. След като бъдат придобити, тези адаптации биха позволили на пандемията да се разпространи като произведе достатъчно голям брой случаи", пише в проучване екип учени от САЩ, Великобритания и Австралия.

Изследователите анализират геномни данни на SARS-CoV-2 и други подобни коронавируси, които показват, че секциите на рецептор-свързващия RBD на SARS-CoV-2 протеини са толкова ефективни при свързване с човешки клетки, че единствено може да са се развили в резултат на естествен подбор.

"Сравнявайки наличните данни за последователността на генома за известни коронавирусни щамове, можем категорично да определим, че SARS-CoV-2 произхожда от естествени процеси", казва един от изследователите, имунологът Кристиан Андерсен от Scripps Research.

Екипът изследва две хипотези. Първо, че естественият подбор е станал при животински гостоприемник преди вируса да бъде предаден на хората. Екипът обяснява, че въпреки че пробите от коронавируси при прилепите и панголините са показали подобни геноми, никой от тях все още не пасва идеално.

Кога започват да се образуват антитела срещу новия коронавирус?

Както вероятно достатъчно от нас си припомнят заради епидемията от коронавирус, телата ни реагират при срещата с вируси и бактерии и об...

"Въпреки че не е идентифициран коронавирус при животните, който да е достатъчно подобен, който да е служил като пряк прародител на SARS-CoV-2, разнообразието от коронавируси при прилепи и други видове масово не е изцяло изследвано", пишат изследователите.

Втората хипотеза е, че естественият подбор се е случил при хората - след предаването на вируса от животински гостоприемник. "Вторият сценарий е новият коронавирус да е преминал от животни в хора, преди да стане способен да причини човешка болест.Тогава, в резултат на постепенни еволюционни промени през годините или може би десетилетия, вирусът в крайна сметка е придобил способността да се разпространява от човек на човек и да причини сериозно, често животозастрашаващо заболяване", обяснява директорът на Националния здравен институт Франсис Колинс в блога на NIH.

Въпреки че все още не знаем коя от двете хипотези е правилна, изследователите смятат, че повече доказателства могат да насочат скалата в полза на едната или другата - но ще трябва да изчакаме да приключи това изследване.

Изследването е публикувано в Nature Medicine.

Още: "Между сълзи и радостни новини - светът и коронавирусът"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com