Андрей Янкулов: Трябва адекватен механизъм, по който да се търси отговорност на главния прокурор (ВИДЕО)

7474

Какво трябва да се промени в наказателното правосъдие?Антикорупционият фонд публикува концепция с конкретни предложения за промени по темата. Предложената концепция набелязва необходимите решения на проблемите, които причиняват системните дефицити на наказателното правосъдие в България, твърдят от АКФ. Ориентир са принципите и базисните изисквания, утвърдени в системите на наказателно правосъдие на европейските демокрации. Създател на концепцията е старши правният съветник в АКФ, бивш прокурор и зам.-министър на правосъдието и вътрешните работи - Андрей Янкулов, който ни гостува в Студио Actualno.

"Има определни европейски стандарти, към които нашата система на правосъдие трябва да се приближи. Ние сме европейска държава - част сме от Съвета на ЕС и от ЕС, и трябва да отговаряме на тези базисни европейски стандарти. Всичко това започва от управлението - как се управлява системата. У нас е възприето това да става през Висшия съдебен съвет (ВСС), който често медиите наричат "правителството на съдебната власт". У нас начинът, по който сме конструирали ВСС не отговаря на основния европейски стандарт. Необходимите промени в тази насока трябва да бъдат за съобразяване състава и структурата на този съвет с европейските стандарти... Имаме разделение на две колегии - прокурорска и съдийска (която не отговаря на минималното изискване според Венецианската комисия)", обясни Янкулов.

"Що се отнася до прокурорската - тя се състои изцяло от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор, което е голям проблем. Когато един колективен орган е изграден изцяло и единствено от подчинени на ръководителя на тази институция, което ще рече, че той има много силна позиция при управлението, не само на прокуратурата, а на целия ВСС. Това е основният проблем. Трябва да се редуцира влиянието на главния прокурор, което може да стане през намаляване на прокурорската квота и увеличаване на обществената квота - парламентарната, но те трябва да не бъдат прокурори. Но трябва да се избегне и рискът от политизация, това е другият риск", допълни той.

По думите му, проблемът може да бъде решен черпейки от опита на други държави, които през години са преминали през тези проблеми и са намерили някакви сравнително работещи решения.

"Независимият външен контрол трябва да бъде на процедурно ниво по отношение на решенията, които се взимат по конкретните дела, логично той трябва да става от съда, който по призвание трябва да контролира в назателното правосъдие работата на прокурора. Що се отнася до управленското ниво на системата - между главният прокурор и прокурорската колегия трябва да се намери баланс при правомощията. И тогава, когато главният прокурор не се справя със своите задължения, тогава трябва да има някакъв адекватен механизъм, по който да му се потърси отговорност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю