Биологично оръжие и чипове: Защо българите вярват на конспирации около COVID-19? (ВИДЕО)

3921

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Малко над една трета (33%) вярват, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. В същото време 880 000 наши сънародници смятат, че чрез ваксината срещу COVID-19, ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Данните са от проучване на Изследователския център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо конспиративни теории около COVID-19. Проучването е реализирано в периода между 2-10 ноември 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1001 души на възраст 18+.

Тези данни не трябва да ни изненадват. В българското общество има немалка доза конспиративност в мисленето и това от много време. Това заяви в предаването "Студио Actualno" политологът от "Тренд" Димитър Ганев, който коментира последното проучване на центъра. Той отбеляза, че у нас има традиция на суеверията, чрез които големи обществено-политически процеси получават своето обяснение. "Когато не можеш да си обясниш един процес в неговия зародиш, да обясниш предпоставките му, различните фактори, които влияят в реализацията на този процес, много по-просто е да си кажеш, че 12 евреи са се събрали на една маса и са взели решението за него", отбеляза Ганев.

Димитър Ганев: Партията на Слави може да се окаже парламентарен балансьор (ВИДЕО)

При парламентарни избори идната неделя, партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" ще бъде на трето място. Това стана ясно от думите ...

"Когато се впускаш в много сложни, но аргументирани обяснения, започваш да губиш голяма част от аудиторията. Когато кажеш: "Тези го направиха!", това води до спечелване на по-голяма аудитория", анализира политологът. Димитър Ганев обясни, че засилването на конспиративните теории в никакъв случай не е само българска тенденция, като тя се откроява много по-ясно с навлизането на социалните мрежи през последните години.

По отношение на политическите процеси у нас, Ганев посочи, че разговорът за анонсирания рестарт на системата от страна на управляващите до голяма степен се е обезсмислил. "Съвършено ясно стана, че, когато и БСП, и ДПС обявиха, че няма да подкрепят проекта за нова Конституция, ГЕРБ нямат мнозинство, за да се стигне до свикването на Велико народно събрание. Оттук-насетне дебатът дали ще има Велико народно събрание е абсолютно безсмислен", коментира политологът.

С какво доверие българите посрещат новите мерки на държавата в борбата срещу COVID-19 - целия разговор с Димитър Ганев гледайте във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю