Боян Чуков: Българите сме в ролята на завършили техникум в международните отношения (ВИДЕО)

65131
Боян Чуков: Българите сме в ролята на завършили техникум в международните отношения (ВИДЕО)
Снимка: Студио Актуално

"Нашият политически елит продължава да живее в свят, който вече напуснахме. Дойде моментът, в който поради променения баланс на силите, Русия и Китай поискаха отново да се преразпределят сферите на влияние. Основният акцент, който поставят руснаците, е САЩ отново да се върнат в полето на международното право."

Това заяви при гостуването си в Студио Actualno Боян Чуков, геополитически анализатор и експерт по национална сигурност.

"Да си говорим сериозно. Нито бомбардировките над Югославия са с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, нито влизането в Ирак беше в рамките на международното право, нито случилото се в Сирия. Там има американски войски, но никой не ги е поканил и няма такова решение на ООН. Руснаците казаха баста и поставиха въпроса дали ще се спазва международното право или няма", посочи Чуков.

Промяната на баланса на силите и българската реакция

"Доскоро глобален и безапелационен фактор в света бяха САЩ. Те налагаха своята воля на всяка една точка на земното кълбо. Американското законодателство беше валидно навсякъде. Никой не смееше да се опълчи, защото който го направеше, идваше чичо Сам с голямата томахавка и го размазваше. Нито Китай беше такава икономическа сила, нито пък Русия във военен план представляваше сериозна заплаха за това надмощие на САЩ.

Но с времето военната сила на Руската федерация не само стана съизмерима с тази на САЩ, а в определени насоки я надхвърли. В икономически план китайците най-вероятно вече са надминали САЩ, но те твърдо следват повелите на Дън Сяопин, който постоянно учеше народа си да бъде по-скромен и да не прави впечатление. Причината е, че Китай вече беше станал икономически гигант, но ползваше предимствата на развиващите се нации в икономически и търговски план, смята той. 

Война или мир в Украйна

"Проблемът в Украйна се преекспонира. Реалният проблем са отношенията между Русия и САЩ. Украйна е тема, която съвсем съзнателно се изважда на преден план, за да не се дискутира основният проблем. Русия постави въпросите към САЩ в писмен вид и поискаха да получат в същия вид отговора на американците. Те поискаха нещата да се върнат към ситуацията към 1997 година, когато България и Румъния не бяха членки на НАТО. Русия не очакваше положителен отговор и съгласие с техните условия. Но те искаха да получат писмен отказ на исканията си. Руснаците извадиха документи, които са подписвани от САЩ. Става дума за истанбулския документ, който е от 1999 година на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) и декларацията от Астана от 2010 година. Това са документи, които са написани на базата на Хелзинкските споразумения, които са подписани през 1975 година. И тях се казва, че всяка страна има право да избира съюзи и да сключва споразумения с който си иска, но нейната сигурност не може да бъде за сметка на други страни, които са го подписали. И Русия се аргументира така: Вие докарахте пусковите установки за ракетите "Томахоук" непосредствено до нашите граници. Ние няма да търпим повече това положение, защото времето за полет на ракетата Полша, Украйна или Прибалтика е под 5 минути. Тук става въпрос за екзистенциални претенции. Неслучайно в руската военна доктрина е написано, че Русия може да употреби оръжия, включително и атомно, ако прецени, че има заплаха за нейното съществуване като държава. Нещата вече влязоха в една по-откровена фаза и украинците също разбраха, че е поставено под въпрос съществуването на държавата им. Затова и преди няколко дни министърът на отбраната на Украйна взе да говори същото, което идва и от руска страна. А именно, че няма опасност от военен конфликт", заяви Чуков.

Преговорите са само между Русия и САЩ

"По време на преговорите на високо ниво се видя, че Русия преговаря единствено със САЩ. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг руснаците го наричат снизходително "говоряща глава". Когато говори от името на НАТО, той не представлява нищо, защото военната машина на съюза реално са американците, а не европейците. Що се касае до ОССЕ, руснаците я окачествяват като говорилня, в която е абсолютно безсмислено да се говори каквото и да било. За мен тъжното е, че европейският първи дипломат Жозеп Борел подтичваше покрай американците и руснаците и викаше на американците "Бате, дай да кажа и аз нещо по въпроса". Европа беше тотална пренебрегната и големите европейски държави започнаха да си правят своя собствена двустранна политика с Руската федерация. В това число са Германия, Великобритания и Франция", посочва анализаторът.

Позицията на Германия

"Не можем да твърдим, че позицията на Германия е същата като тази на Полша, да речем. Поляците се опитват да играят заедно с британците и украинците, а германците директно с руснаците. Причината е, че цялата германска индустрия е свързана с енергийните ресурси на Руската федерация. Преди броени седмици цената на 1000 кубически метра природен газ в Холандия достигна 2000 долара. Нали разбирате, че няма индустрия и промишленост, която да получава енергия само от тези въглеводороди и да издържи. Сега се опитват да намерят откъде другаде да вземат газ. Това няма как да се случи. Включително и САЩ, които по времето на Доналд Тръмп се превърнаха в държава, която изнасяше въглеводороди в чужбина, сега по времето на Джо Байдън вече внася. Още повече, че по принцип Байдън е привърженик на зелената енергетика и намачка индустриалците, които са в областта на нефтогазовата промишленост. Включително закри и петролопровода, който идваше от Канада. Така че цените за горивото в САЩ се покачиха двойно. В Германия фирмите, които доставят енергийни доставки на обикновения консуматор, увеличиха цените със 182%", коментира той. 

Русия и САЩ ще постигнат договорка

"Всичко подсказва, че най-вероятно руснаците и американците ще се разберат по основните проблеми. Разбира се, че всяка една от двете страни ще се стреми да запази лицето си. Това важи повече за американците, тъй като те ще трябва да си вземат по-тесни дрехи и да се задоволят с по-малко амбиции. Няма как риториката им да не бъде войнствена, но нека напомня, че американците поискаха техният отговор да не се разпространява публично. Така беше и по време на Карибската криза, когато официално американците поискаха да не се дава гласност на споразумението с руснаците. Направиха го за да не загубят лице, но в крайна сметка отстъпиха пред исканията на Руската федерация. Трябва да се има предвид, че самата Русия има страшно много проблеми на собствената си територия, икономически и с огромната маса гастарбайтери вътре. Но няма голяма държава, в която такива проблеми не съществуват. В САЩ разделението на обществото е чудовищно. Във Франция постоянно се показват някакви жълти жилетки, които тресат цялата държава. Бих искал да подчертая, че либерализмът като идеология вече не управлява глобалната икономическа система", заключва Чуков.

Мястото на България в глобалния пъзел

"За съжаление качеството и нивото на политическия елит слиза все по-надолу и този феномен не е само в България. Достатъчно е човек да се загледа малко в Народното събрание и ще види, че немалка част от говорещите са политически неграмотни хора. Има една фундаментална книга, истинска библия по геополитика, която се нарича "Политическа география" на Питър Тейлър. В нея е описано точно какво означава геополитически код. Държавите са три вида - с локален, регионален и глобален геополитически код. Примери за държави с регионален код са Турция и Германия. Глобален код имат САЩ, Китай и Русия. Не може държава като България, която е с локален геополитически код, да бъде суверенна. Такъв филм няма. Можем ли да приложим българското законодателство в Буркина Фасо, да речем? Ние не можем да го приложим дори на собствената си територия, но както виждате цялата държава се върти около закона "Магнитски", който реално на българска територия не би трябвало да има никаква сила. България няма този ресурс, нито военен, нито политически, нито икономически или културен, за да бъде някакъв център, даже и тук на Балканите. Например бившият премиер Бойко Борисов беше сочен за някакъв голям балкански геополитик, а не успя да реши дори частично проблема с македонския въпрос", смята той.

Проблемите ни с РС Македония преди и сега

"Заседанието на Народното събрание показа, че абсолютно нищо не е решено по този въпрос. А това е така, защото ние нямаме стратегия. Всеки министър-председател, който седне на "Дондуков" 1, живее с мисълта, че ще отиде в Скопие и ще реши въпроса. Само че Скопие реално е аватар на Белград, а сърбите имат стратегия на Балканите и тя не е от 10 години, а на повече от 100 и плътно я следват. Ние се оказваме в ролята на завършили техникум в международните отношения", заяви анализаторът.

Ще предаде ли правителството българския интерес в РС Македония?

Всеки, който прекрачи червената линия и предаде българския интерес, ще бъде презрян за историята, смята Чуков. Освен това ще се превърне в политически труп, отчете Чуков. От думите му стана ясно, че президентът Радев умишлено се е отдръпнал по въпроса, преди посещението на Кирил Петков в Скопие, което Чуков счита за неуспешно. "Надявам се, че Кирил Петков е разбрал, че сме в далеч по-сложна ситуация, отколкото преди да стъпи на "Дондуков 1", завърши анализа си експертът по национална сигурност.

Интервю на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

Отговорността за атентата в Москва е на Путин: Говори журналистът Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю