Божанков: Оставяйки властта в ръцете на Радев, се превръщаме в най-слабото звено в Европа (ВИДЕО)*

12115

Изборите на 2 април са петите поредни за последните 2 години. Ще имаме ли по-устойчиво правителство в 49-ия парламент? Какво трябва да се случи за да имаме по- висока избирателна активност? Какво може да върне българите в България? Явор Божанков от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) е в Студио Actualno.

"В България виждаме много безобразия, виждаме как компетентният орган не действа. Чуваш гласа на някой, но държавното обвинение две години не може да установи, че е този глас. И точно този дефицит на справедливост прати много хора навън".

Така Божанков коментира причините за това много млади хора да напускат страната ни. Според него не толкова ниските доходи, а това, че има липса на справедливост е основната причина. По думите му от ПП-ДБ имат готово решение какво трябва да направят:

"Още първата седмица (бел.ред.: от следващия парламент) започваме със съдебна реформа".

"ГЕРБ говорят за "усещане за корупция". Не е усещане, съвсем реално си е. Когато една трета от асфалта липсва, а в основата има отпадък, това не е усещане, а кражба. Много лесно доказуема. Когато чуеш гласа на Борисов, това не е усещане и когато органите на реда отказват да го разследват, това също не е усещане, а отказ от правосъдие", заяви кандидат-депутатът. 

Той коментира и думите на държавния глава Румен Радев, че България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна:

"Не можем да позволим от България, и то от върха на държавата - от президента - да идват сигнали, че България нямало да участва в подкрепата за Украйна, нямало да праща тежко въоръжение, нямало да участва в общите покупки на боеприпаси... По този начин, България, оставяйки властта в ръцете на този човек (бел.ред.: Румен Радев), се оказва най-слабото звено в Европа".

По думите му България е разграфена на няколко части - една фирма предоставя услуга. "Имаме ли контрол над услугата? Плащаме и си мълчим - това е положението в момента. Горива, хранителни стоки. Няколко големи вериги вече са разделили цяла България", каза още той.

Според Божанков мерките на служебното правителство няма да дадат резултати в борбата с високите цени и "с няколко наредби" няма как да им се изземат печалбите. "Докато не създадем условия на конкуренция и честно състезание, цените няма как да паднат. Другото е фалшива поза преди избори", смята той.

Как да подобрим демографската политика, питаме Божанков, а ето как ни отговори той:

"Живял съм във Великобритания. Теорията, че на Запад всичко е идеално е пресилена. Достъпът до здравеопазване не е толкова лесен и бърз. В България има много качествени лекари, едни от най-добрите в света. Но системата е тромава, администрацията е ужасна. Нужно е да реформираме тази система. Същото е в инфраструктурата. Там се касае до прозрачни обществени поръчки, дори преди години поръчки нямаше - директно с онези "ин хаус" процедури се даваха пари на едни фирми. Социални политики - пари за социални политики има, когато не се краде толкова. И го доказахме".

Целият разговор - вижте във ВИДЕОТО:

*Публикацията е съгласно договор за информационно обслужване за кампанията за Парламентарни избори 2023. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю