Божидар Божанов: Защо човек на ГЕРБ е адвокат на "Евролаб"? (ВИДЕО)

19252
Божидар Божанов: Защо човек на ГЕРБ е адвокат на "Евролаб"? (ВИДЕО)
Снимка: Божанов

Когато говорим за български политици, критиките са много и идват лесно на дневен ред, независимо от партийната принадлежност. Министърът на електронното управление в кабинета "Петков" Божидар Божанов обаче изглежда като изключение от правилото. В "Студио Actualno" говорим с него по много теми - от бъдещето на досегашната управляваща коалиция през скандала "Капитан Андреево" до машинното гласуване.

Докъде са преговорите с "Продължаваме промяната"?

Официални преговори не сме стартирали, трябва да бъде взето политическото решение - заедно или поотделно. След това са преговорите за детайлите т.е. листи, програма, координация на щабове, всички тези неща, които остават зад кадър обикновено.

Казвате, че имате "протегната ръка" към ПП, но това не е ли протегната ръка за спасение? Припомням, че много от вашите избиратели гласуваха за ПП на последните избори.

Социологията казва, че ние си връщаме избиратели, така че нямаме притеснения за нашия резултат. Има спекулации, че няма да минем бариерата - нещо което беше опорна точка преди година и половина, в крайна сметка на априлските избори влязохме с 9%. Предложението е изцяло с оглед на максимизиране на общия резултат, да има един голям субект, който да е първи, да е ясно, че ще е победител, който да привлече както тези, които биха гласували за победителят, така и да даде стабилност на следващото управление. Няма изгледи следващия парламент да бъде по-лесен от този.

Как оценяват вашите избирателите действията ви в последния парламент? Увеличават ли се подкрепящите ви?

Ние нямаме наше проучване. ПП са излезли с такова, което показва, че някои избиратели са разочаровани от управлението, но всяко управление носи такъв риск, но пък имаме доста висока мобилизация на избирателите.

Има ли непреодолими червени линии в коалицията вече?

Политиката на червените линии е проблемна от една страна, от друга - те са израз на отстояване на принципи. Ако кажем "Махаме червените линии", ще ни отговорят: "Ето ги тези безпринципните". Ако кажем: "Всичко е червени линии", ще отвърнат: "Ето ги недиалогичните". Така че отговорът, колкото и банално да звучи, е разговори и някаква доза прагматизъм. Една от най- червените линии с БСП е "Газпром". Мисля, че те биха разбрали, че националния интерес е това да не сме зависими от "Газпром". Да не реши Путин, че ни спира газа през декември и да се окажем без газ. Тогава кой ще е виновен? Който е взел решението да се обвържем за част от доставките с "Газпром". Влизайки в детайлите на тези червени линии бихме постигнали съгласие.

В Туитър писахте, че медиите не питат Бойко Борисов за Капитан Андреево?

Отварям само една скоба, че това не е обвинение към медиите, защото той пред медии почти не се явява. Той изнася речи пред някоя местна организация, така че достъпът на медиите е затруднен.

Въпросът е свързан с това, че дългогодишен активист на ГЕРБ и председател на общински съвет в Свиленград в момента е адвокат, процесуален представител на "Евролаб" - фирмата, която беше завладяла митницата в Свиленград.

За кого говори Божидар Божанов и какво е миналото на въпросния човек. Възможна ли е все пак коалиция с ГЕРБ при някакви условия? Колко надежден е машинният вот? Защо все още имаме син талон? Вижте във ВИДЕО разговора:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

Отговорността за атентата в Москва е на Путин: Говори журналистът Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

Путин и ядреното копче: Трите фактора да го натисне. Говори Велизар Шаламанов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Любомир Стефанов, Илиян Василев и Иво Вецев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю