Борислав Сандов: Широко дясно обединение не означава само ДБ и ПП (ВИДЕО)

6713

Националният съвет на Зелено движение взе решение за преговори между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" за съвместно явяване на парламентарните избори. Колко широк трябва да бъде този фронт на реформаторските сили? Надяват ли се на по-висока избирателна активност с това обединение и за постиженията на "Зелените" в последния парламент в Студио Actualno - е Борислав Сандов - един от лидерите на "Зелено движение" и бивш министър на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Не закъсня ли това обединение? Очаквате ли по- висок резултат?

"На България ѝ е нужна в момента визия, цел, идея как да продължи развитието си. Ясно е, че постигнахме основната си политическа цел като нация - да сме част от ЕС, НАТО, което ни дава от една страна сигурност, от друга възможност за развитие. Сега обаче сме в някаква безпътица. Опитът да се смени статуквото все още буксува. За това е нужно по-широко обединение, дори не става въпрос само за ДБ и ПП, а за още по-широко обединение, ще търсим и гражданските обединения. Говорим не за обединение само на партии, а за обединение на идеи за България, обединение на толкова ного групи, които да вдъхнат обратно надеждата и да се получи един силен сноп от пръчки, който трудно може да бъде пречупен."

"Заложили сме си много силна мисия, която не е за хората в политическите партии, а за хората в България. Вярвам, че ще успеем да го случим", обобщи той.

Какво ще бъде по-различно в тази кампания? Това ли е урокът, който си взехте - обединение?

"Обединението е спасявало България по време на кризи. Виждаме и в историята, че такива обединения са ни помагали да се изтласкаме напред. Наистина политиката е все още далеч от реалните проблеми на хората. Дали, защото ние политиците не можем да обясним на хората достатъчно добре, не успяваме да разкажем проблема достатъчно добре и възможностите на ПВУ (бел.ред.: План за възстановяване и устойчивост) - как него ще го засегне… Но трябва да си кажем и друго, ние сме добри в отстояването на обществения интерес. От чисто социалните - да извадим от бедност най-уязвимите, да дадем възможност на онези, които са предприемчиви свободно да правят бизнес, за по-чиста околна среда и за да сме по- здрави."

Каква ще е стратегия ви? Първа стъпка - обединение, втора стъпка - ще видим? Помним и ОДС, какво ще бъде по-различно от онези времена?

Нещата са много различни, може би единственото свързващо е самата идея за обединение с целта България да бъде извадена от кризата. Тогава е било механично обединението, много партии събрани за да има мнозинство. Съвсем различни са сега реалностите, ако тогава е имало планова икономика с поддържане на предприятия, които работят на загуба или силно замърсяват, но с идеята да пазят някакви работни места. Сега имаме огромен набор от инструменти на ЕС, които са много зорко наблюдавани, има Европейска прокуратура. Тези инструменти трябва да моедрнизират страната ни - няколко десетки милиарда евро. Обаче е важно не само какво ни дава ЕС , а какво правим ние, как се разивва икономиката.

Кой искаше промени в закона за горите между първо и второ четене на фнала на парламента, за да може да се сече неконтрулируемо?

Какви лобистки интереси витаят в комисиите на парламента на финала му?

Вижте цялото интервю!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю