Борислав Сандов: Широко дясно обединение не означава само ДБ и ПП (ВИДЕО)

6675

Националният съвет на Зелено движение взе решение за преговори между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" за съвместно явяване на парламентарните избори. Колко широк трябва да бъде този фронт на реформаторските сили? Надяват ли се на по-висока избирателна активност с това обединение и за постиженията на "Зелените" в последния парламент в Студио Actualno - е Борислав Сандов - един от лидерите на "Зелено движение" и бивш министър на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Не закъсня ли това обединение? Очаквате ли по- висок резултат?

"На България ѝ е нужна в момента визия, цел, идея как да продължи развитието си. Ясно е, че постигнахме основната си политическа цел като нация - да сме част от ЕС, НАТО, което ни дава от една страна сигурност, от друга възможност за развитие. Сега обаче сме в някаква безпътица. Опитът да се смени статуквото все още буксува. За това е нужно по-широко обединение, дори не става въпрос само за ДБ и ПП, а за още по-широко обединение, ще търсим и гражданските обединения. Говорим не за обединение само на партии, а за обединение на идеи за България, обединение на толкова ного групи, които да вдъхнат обратно надеждата и да се получи един силен сноп от пръчки, който трудно може да бъде пречупен."

"Заложили сме си много силна мисия, която не е за хората в политическите партии, а за хората в България. Вярвам, че ще успеем да го случим", обобщи той.

Какво ще бъде по-различно в тази кампания? Това ли е урокът, който си взехте - обединение?

"Обединението е спасявало България по време на кризи. Виждаме и в историята, че такива обединения са ни помагали да се изтласкаме напред. Наистина политиката е все още далеч от реалните проблеми на хората. Дали, защото ние политиците не можем да обясним на хората достатъчно добре, не успяваме да разкажем проблема достатъчно добре и възможностите на ПВУ (бел.ред.: План за възстановяване и устойчивост) - как него ще го засегне… Но трябва да си кажем и друго, ние сме добри в отстояването на обществения интерес. От чисто социалните - да извадим от бедност най-уязвимите, да дадем възможност на онези, които са предприемчиви свободно да правят бизнес, за по-чиста околна среда и за да сме по- здрави."

Каква ще е стратегия ви? Първа стъпка - обединение, втора стъпка - ще видим? Помним и ОДС, какво ще бъде по-различно от онези времена?

Нещата са много различни, може би единственото свързващо е самата идея за обединение с целта България да бъде извадена от кризата. Тогава е било механично обединението, много партии събрани за да има мнозинство. Съвсем различни са сега реалностите, ако тогава е имало планова икономика с поддържане на предприятия, които работят на загуба или силно замърсяват, но с идеята да пазят някакви работни места. Сега имаме огромен набор от инструменти на ЕС, които са много зорко наблюдавани, има Европейска прокуратура. Тези инструменти трябва да моедрнизират страната ни - няколко десетки милиарда евро. Обаче е важно не само какво ни дава ЕС , а какво правим ние, как се разивва икономиката.

Кой искаше промени в закона за горите между първо и второ четене на фнала на парламента, за да може да се сече неконтрулируемо?

Какви лобистки интереси витаят в комисиите на парламента на финала му?

Вижте цялото интервю!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю