Българската позиция за РС Македония - разнобой в мненията на експертите

15397
Българската позиция за РС Македония - разнобой в мненията на експертите
Снимка: iStock/Guliver

Преговорите с РС Македония занапред няма да се обвързват със срокове, а с конкретни резултати. Това стана ясно след проведения Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС).

Президентът на България Румен Радев беше категоричен, че правата на македонските българи не могат да бъдат предмет на преговори. Тяхната защита е изрично посочена в Декларацията на Народното събрание от 2019 г. и са ключов елемент от Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз.

Отношенията между двете страни остават в застой. Все пак от Actualno.com потърсихме за коментар по темата няколко експерти, които да изкажат мненията си по казуса. Първи пред медията ни мнението си сподели Георги Георгиев - доцент в Института за исторически изследвания при Българската академия на науките. Той посочи, че не вярва България да допусне безусловно РС Македония в ЕС.

 

Виктор Канзуров: Българската позиция по „македонския въпрос“ вече е променена

Преговорите с РС Македония занапред няма да се обвързват със срокове, а с конкретни резултати. Това стана ясно след проведения Консулта...

"Както и българското общество в цялост, оценявам определено положително резултатите от проведения Консултативен съвет по национална сигурност. Стана ясно, че българската държава в лицето на нейните институции препотвърждава и още веднъж консолидира позицията си по отношение на Република Северна Македония и по-специално – по въпроса за напредъка на нашата роднинска страна към членство в голямото европейско семейство", счита той.

"Българските позиция, от която интегрална част сега е и условието за равноправие и вписване на македонските българи в Устава, т.е. Конституцията, на Република Северна Македония като държавотворен народ, остава единна, неизменна и непоколебима дотогава, докогато нашата страна не прецени, че изпълнението на Договора дава реални позитивни резултати. Много важно е уточнението, че именно от резултатите, а не от предпоставени лековато срокове, зависи промяната на принципната българска позиция", посочи той, потвърджавайки заявената позиция от президента Румен Радев.

"Така (засега) се слага край на спекулациите и опасенията, че при определени обстоятелства страната ни ще бъде принудена да отмести, разводни и отстъпи от защитата на българския национален интерес, прехвърляйки акцента върху икономизирането на отношенията за сметка на общата история, паметта, правата на македонските българи."

На въпрос дали очаква промяна в българската позиция, Георгиев отговори по следния начин:

"Не, поне не скоро. Но да допуснем все пак, че очакваните реални резултати дойдат някога, надявам се, по-скоро. Тогава и българската позиция синхронно ще трябва да еволюира. Ще видим. Да се съсредоточим първо върху настоящето", посочи още той. Пълното интервю с него можете да прочетете тук.

Васил Василев: Проблемите ни с РС Македония най-вероятно ще се задълбочават

"Проблемите ни с Република Северна Македония най-вероятно ще се задълбочават. Простете ми черногледството, но от Скопие долитат все по-...

 

Доста различна беше позицията на известния македонски журналист с българско самосъзнание Виктор Канзуров. Той счита, че българската позиция по „македонския въпрос“ вече е променена.

"Историята, фалшификациите и подмяната на идентичността на възрожденците и революционерите от географска Македония, което се случва в РСМ, е прародител на негативизма и омразата спрямо България и българите там, вече е сред маргиналните теми и искания на българската страна, смята Канзуров.

"Вместо занимаване с темата за общата история като нещо приоритетно, българската позиция брутално е променена, с помощта и на обслужващите Румен Радев (казионни) български медии. Сега на първо място идва доста глуповатото на този етап искане за вкарване на българите в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония, където те да бъдат споменавани покрай другите части от народи, които живеят и се споменават в най-високия правен акт на тази държава.

Доцент Георги Георгиев от БАН не вярва, че ще допуснем РС Македония безусловно в ЕС

Преговорите с РС Македония занапред няма да се обвързват със срокове, а с конкретни резултати. Това стана ясно след проведения вчера Ко...

Пропагандата в България представя това като някаква гаранция за равноправието на (иначе малобройните) българи в РСМ, сред които битуват разни посредници за паспорти и други членове на сдружения с по един или няколко хора, гладни за донации, за държавни заплати и работни места на основа на етнически квоти, а защо да не и депутатски и други подобни постове, след внедряване в някаква предизборна коалиция на някоя от най-силните партии и изтъргуване избираемо място на кандидатската листа, посочи още той.

За срещата на македонския президент Стево Пендаровски с представителите на двете нерегистрирани в България организации - ОМО „Илинден“ Пирин и ОМО „Илинден“, Канзуров отчете:

"Това е директна последица от акцията на българския президент Румен Радев и неговото настояване за на този етап маловажното и доста рисково вкарване на етническите българи в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония. Най-силната опозиционна сила в РСМ, ДПМНЕ-Вальево, политически субект, който спечели последните местни избори в тази страна, не разбирайки или правейки се, че не разбира българската конституция, каза, че може да приеме промяна на Конституцията в тяхната държава само на основа на реципрочност. Тоест малкото число граждани, смятащи се за македонци по народност, като етническа общност да станат част от най-високия юридически акт на Република България. Смятам, че всеки е такъв за какъвто се чувства и трябва да има право на самоопределение. Но, едно е, че българската конституция не познава колективни права, а друго и изключително важно е това, че за омовци етническото македонство е идентичност, която през времената винаги е съществувала като нещо различно от българщината.

Сега в медиите близки на управляващия т. нар. СДСМ има място за македонските българи, които са проводници на идеята за вкарване още на този етап на българите в преамбюла на Конституцията на РСМ. Като че ли някакъв център е дал заповед това да бъде разменната монета с която, ако минат конституционните промени от този тип, за които се иска гласуване на две трети от депутатите в Скопие, нереформираната Република Северна Македония ще получи „зелена светлина“ от България за начало на предприсъединителни преговори на тс Европейския съюз, гласи още мнението на Канзуров. Цялото интервю с него можете да прочетете тук.

Темата подготви: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю