Цветан Цветанов: Не очаквам стихване на протестите

11919
Цветан Цветанов: Не очаквам стихване на протестите
Снимка: БГНЕС

Какво ще се случи в България - това зависи от рефлекса на правителството спрямо исканията на хората. Така смята бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю пред Александър Андреев за Deutsche Welle. Цветанов не очаква и стихване на протестите. 

Г-н Цветанов, като бивш вицепремиер и техен колега, какво смятате за оставките на тримата министри? Защо трябваше да си отидат точно те точно в този момент?

Видимо е желанието на ръководството на ГЕРБ да се отърси от допусканията на зависимости от ДПС. Не мисля обаче, че тези оставки ще увеличат доверието в кабинета. Протестите са в напреднала фаза и исканията са насочени персонално в друга посока. Не очаквам стихване на протестите.

Цветанов пита: Кой ще поеме отговорност за Турски поток?

Кой ще поеме отговорност за строежа на "Турски поток" в България? пита Цветан Цветанов от профила си във Facebook. "Администрацията на...

А Вие лично подкрепяте ли тези протести срещу правителството и срещу Главния прокурор?

Подкрепям исканията на българската демократична общност. Заради кризата на авторитети у нас, загубихме мярката за демокрация. Протестите през последната седмица обаче са ясен показател, че обществото ни е будно. Събирането пред Президентството на граждани с леви и десни убеждения, означава, че обществеността е готова да брани достойнството на институциите.

Вие оповестихте, че ще участвате със своя партия на следващите парламентарни избори. Каква подкрепа очаквате? Привлякохте ли на своя страна местни структури на ГЕРБ?

Новият политически проект ще се основава на гражданската енергия, която не може повече да бъде усвоявана от управляващите. Хората, които биха ме последвали, вярват на политическата ми последователност. Евроатлантическите ценности нямат алтернатива и всеки, изповядващ подобна философия, е добре дошъл сред нас. В тази връзка очаквам сериозна подкрепа от достойните, знаещи и можещи симпатизанти и членове на ГЕРБ, както и от всички български граждани отстояващи принципите на демокрация.

Каква е ориентацията на бъдещата Ви политическа формация по такива основни въпроси като корупцията в България, евроатлантическата ориентация и борбата срещу пандемията?

Експерт: Цветанов може да разцепи ГЕРБ

„Има няколко възлови пункта в политическата ситуация у нас. И двете основни партии – ГЕРБ и БСП, са в критична и в предкриз...

Бъдещата политическа формация ще се основава на модерни концепции за провеждане на политики. Ще се стремим да бъдем обществен гарант за необратимост на демократичното развитие и на избрания евроатлантически път за развитие на страната. Основни приоритети ще бъдат борбата срещу корупцията и за по-голяма прозрачност в управлението на страната. Относно пандемията: аз одобрявах адекватната реакция на кабинета в началото, но от един момент нататък този здравен проблем започна да се управлява с политически похвати и в контекста на политически сметки. Относно секторните политики: в бъдещата партия ще се позоваваме на експертни решения за бързо преминаване на страната ни от фаза на критично оцеляване към фаза на същинско развитие.

Възможно ли е в България да възникне широка антиправителствена коалиция, евентуално с участието не само на ДБ, но и на президента Румен Радев, на БСП и на Вашата партия?

Антиправителствена коалиция в момента има, но тя е целева – до постигане на исканите оставки. Тази коалиция обаче не е политическа, доколкото протестът е граждански. Тепърва ще се установи кои партии на какви позиции са и какви ще са възможните формули за създаване на бъдещо управление.

Очаквате ли предсрочни избори?

От гледна точка на икономическата стабилност на страната, предсрочни избори не са желателни и до скоро не бяха дори вероятни. Какво ще се случи зависи от това дали правителството ще съумее да прояви добри рефлекси спрямо исканията на хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю